Zdravý zrak: Starajme sa o svoje oči

Vieme, že očiam škodí umelé osvetlenie, ostré slnečné lúče aj suchý vzduch či prievan. Navyše počas života sa náš zrak mení, čo sa spája najmä s nevhodnou životosprávou, fajčením, vysokým krvným tlakom, ale aj s vekom. Starajte sa o svoj zrak a chráňte si ho vďaka pravidelným preventívnym prehliadkam a zdravej strave, radí oftalmológ z Trnavy MUDr. Vladimír Bartovic.

28.01.2018 06:00
oko, oči, rohovka, dúhovka, zrak Foto:
Prevencia degeneratívnych ochorení oka začína mať stále väčší význam
debata (1)

Preventívne očné prehliadky majú nezastupiteľnú úlohu v starostlivosti o zrak u každého človeka. Starostlivosť o zrak sa začína už narodením dieťaťa. Ak lekár zistí alebo má podozrenie na akékoľvek očné ochorenie, mal by pacienta odoslať na odborné očné vyšetrenie. Dôležitú úlohu zohráva aj rodič, ktorý by mal vyhľadať detského oftalmológa, keď spozoruje u malého dieťaťa niečo nezvyčajné, čo sa týka zraku (šúchanie si očí, slzenie, škúlenie).

Pravidelnosť a frekvencia očných prehliadok závisí od veku, refrakčnej chyby, očných ochorení, ďalších pridružených ochorení, pracovného zaradenia a pod. Každý zdravý človek po 40. roku života by mal absolvovať odborné očné vyšetrenie každé dva až tri roky. Základné očné vyšetrenie spočíva vo vyšetrení okolia oka, postavenia a polohy oka, vyšetrenia prídavných orgánov oka, vyšetrení predného segmentu oka, šošovky, sklovca, očného pozadia, vyšetrenia zrakovej ostrosti a očného tlaku. Na takéto vyšetrenie má nárok každý pacient zo zdravotného poistenia. Ak je to nutné, v rámci diferenciálnej diagnostiky je potrebné zrealizovať ďalšie odborné vyšetrenia, podľa toho, na aký typ ochorenia má očný lekár podozrenie.

Oči a dnešná populácia

V súčasnosti hrozí dnešnej populácii najviac ochorenie šošovky (sivý zákal), zrakového nervu (glaukóm – zelený zákal), zápalové ochorenia, avitaminóza, degeneratívne ochorenie sietnice, zápalové ochorenia spojovky a rohovky, ako je trachóm, syndróm suchého oka a vrodené ochorenia oka. Za posledné desaťročia došlo k veľkým zmenám. Alarmujúce je, že degeneratívne ochorenia oka ako VPMD (vekom podmienená makulárna degenerácia) sa začína u ľudí prejavovať skôr ako pred niekoľkými desaťročiami. VPMD sa vyskytovala prevažne u ľudí nad 70 rokov. V dnešnej dobe sa vyskytuje vo veľkom počte u omnoho mladších osôb.

Aké ochorenia očí na nás číhajú?

Sivý zákal je ochorenie ľudskej šošovky, ktorá z rôznych príčin stráca svoju priehľadnosť. Podľa toho poznáme viac druhov sivého zákalu. Príčin, pre ktoré toto ochorenie vznikne, je veľmi veľa. Ochorenie môže byť vrodené alebo spôsobené vekom, úrazom, metabolickým ochorením, liekmi, nesprávnou životosprávou, nevhodnými pracovnými alebo životnými podmienkami. Ochorenie sa prejavuje zahmleným videním a človek má pocit, akoby pozeral cez vodu alebo hmlu. „Stav nezlepší ani nasadenie okuliarov. Jediným riešením je operácia sivého zákalu, pri ktorej vymeníme zakalenú ľudskú šošovku za umelú. Operácia sivého zákalu sa stala najčastejšou operáciou na ľudskom tele,“ vysvetľuje MUDr. Vladimír Bartovic.

Makulárna degenerácia je ochorenie žltej škvrny. Je to miesto najostrejšieho videnia a nachádza sa v ľudskom oku na sietnici, kam dopadajú svetelné lúče. Poznáme viac druhov makulárnej degenerácie. Najčastejšie sa ľudia stretávajú s termínom – vekom podmienená makulárna degenerácia. Ide o ochorenie, ktoré v minulosti postihovalo ľudí prevažne nad 70 rokov a častejšie sa vyskytovalo u žien ako u mužov. Dnes sa výskyt tohto ochorenia posúva stále do mladších vekových skupín.

Toto ochorenie ma dve štádiá. Príznakmi začínajúceho ochorenia žltej škvrny sú ťažkosti najprv pri čítaní, keď nepomáhajú žiadne okuliare na čítanie, človek má problémy s videním detailov a drobných vecí. V pokročilejších štádiách dochádza aj k zhoršenému videniu do diaľky. Pri neliečenom ochorení dochádza k strate centrálneho videnia, čo znamená, že človek vidí v centre zorného poľa len tmavú škvrnu. Ak nie sú prítomné ďalšie ochorenia, periférne videnie ostáva zachované, čo umožňuje postihnutému aspoň orientáciu v priestore. Na vznik ochorenia ma vplyv veľa faktorov – od veku, nezdravého životného štýlu, dedičnosti, nezdravých stravovacích návykov, fajčenia, hypertenzie a vplyvu ďalších metabolických a cievnych ochorení. Liečba je spočiatku konzervatívna, v neskorších štádiách aj operačná. Prognóza ochorenia závisí od toho, v akom štádiu sa ochorenie zistí a začne liečiť.

Prevencia očných ochorení

Prevencia degeneratívnych ochorení oka začína mať stále väčší význam, predovšetkým vo vyspelých krajinách sveta. Možností je niekoľko. Úprava životného štýlu, obmedzenie fajčenia, ochrana očí pred nadmerným slnečným žiarením, zníženie príjmu cholesterolu, úprava stravy ako napríklad zvýšenie príjmu potravín ktoré obsahujú omega 3 mastné kyseliny, ktorých zdrojom sú tučné ryby žijúce v studených vodách: tuniak, losos, makrela.

Významnú úlohu zohrávajú aj potraviny obsahujúce antioxidanty, medzi ktoré patria vitamíny E, C, A. Vitamín E obsahujú orechy, rastlinné oleje, listová zelenina, pečeň, vajcia, pšeničné klíčky. Vitamín C sa nachádza v citrusovom ovocí, zelenine, paprike, brokolici. Vitamín A nájdeme v mrkve, syroch, masle, listovej zelenine, pečeni. Nesmieme zabudnúť ani na luteín a zeaxantín, ktorých zdrojom je brokolica, kukurica, paprika, vaječný žĺtok a listová zelenina. Tieto významné látky je možné popri zdravej strave prijímať aj vo forme doplnkov výživy. Na trhu ich je veľký výber.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #oko #zrak #sivý zákal #glaukóm #preventívna prehliadka #Vladimír Bartovic