Aj jedna cigareta denne škodí zdraviu

To, že fajčenie škodí zdraviu, je dobre známa informácia. Vieme však aj to, aké nebezpečné je vyfajčiť jednu jedinú cigaretu denne? Odpoveď na túto otázku poskytla aktuálna štúdia.

03.02.2018 06:00
prestať fajčiť, fajčiť, fajčenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

„Jedna ma nezabije.“ Pod túto vetu sa, žiaľ, nemôžu podpísať autori aktuálnej štúdie University Colleges v Londýne, ktorí zbierali dáta viac ako milión dobrovoľníkov od roku 1946 do roku 2015. Pretože jedna jediná cigareta, ktorú vyfajčíme za deň, masívne zvyšuje riziko srdcových ochorení alebo mozgovej príhody.

Pravdaže, je oveľa nebezpečnejšie vyfajčiť 20 cigariet denne (a viac), ale riziko neklesá ani zďaleka, ako sa doteraz predpokladalo. Fajčiari a fajčiarky doteraz jednoducho redukovali množstvo cigariet, v prípade, že chceli žiť zdravší život, v nádeji, že jedna či dve cigarety v tele veľa škody nenarobia.

Štúdia však uvádza, že muži, ktorí vyfajčia jednu cigaretu denne, zvyšujú riziko srdcových ochorení o 48 percent, a majú o 45 percent vyššiu pravdepodobnosť mŕtvice, než nefajčiari. V prípade žien je to dokonca ešte horšie. Riziko srdcového ochorenia stúpa o 57 percent a mŕtvice o 65 percent.

Toto dokazuje, že, žiaľ, v súvislosti s cigaretami a srdcovo-cievnymi ochoreniami neexistujú bezvýznamné alebo „isté“ čísla. Fajčiť menej je síce o trošku lepšie, predovšetkým v súvislosti s onkologickými ochoreniami, ale kto chce skutočne zdravo žiť, musí s fajčením skoncovať – alebo ešte lepšie, nikdy fajčiť nezačať.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cigareta #rakovina #mŕtvica #fajčiť