Desať príznakov, ktoré by vás mali varovať, že prichádza Alzheimer

Prečítajte si, čo sa musí vo vašom živote diať, ak prichádza Alzheimerova choroba. A ako je možné znížiť riziko demencie...

09.02.2018 06:00
mozog Foto:
Ak svojmu mozgu ponúknete nové aktivity, pomôžete mu tým s tvorbou nových mozgových buniek.
debata

1. Strata pamäte, ktorá ovplyvňuje schopnosť plniť bežné pracovné úlohy.

Zabúdať občas na pracovné úlohy, mená kolegov alebo telefónne čísla spolupracovníkov a spomenúť si na ne neskôr, je normálne. Ľudia trpiaci Alzheimerovou chorobou však zabúdajú častejšie a nespomenú si ani neskôr.

2. Problémy s vykonávaním bežných činností

Veľmi vyťažení ľudia sú občas roztržití, takže niekedy nechajú dusenú mrkvu v hrnci a spomenú si na ňu, až keď sú najedení. Ľudia s Alzheimerovou chorobou však pripravia jedlo a nielen, že ho zabudnú dať na stôl, ale zabudnú aj na to, že ho vôbec varili.

3. Problémy s rečou

Každý má niekedy problém nájsť správne slovo, ale človek s Alzheimerovou chorobou zabúda aj jednoduché slová alebo ich nahrádza nesprávnymi a jeho vety nedávajú zmysel.

4. Časová a miestna dezorientácia

Každý občas zabudne, aký je deň a kam chce ísť. Ale ľudia trpiaci alzheimerom sa stratia aj vo vlastnej ulici a netušia, kde sú, ako sa tam dostali a ani to, ako sa dostanú domov.

5. Zlý alebo zhoršujúci sa racionálny úsudok

Ľudia sa občas tak zahĺbia do nejakej činnosti, že na chvíľu zabudnú napríklad na dieťa, ktoré majú na starosti. Ale pacienti s alzheimerom úplne zabudnú, že nejaké dieťa existuje.

6. Problémy s abstraktným myslením

Platenie alebo sledovanie účtov môže niekoho vyviesť z miery, chorý však môže úplne zabudnúť, čo tie čísla znamenajú a čo s nimi má robiť.

7. Odkladanie vecí na nesprávne miesto

Každému sa občas stane, že odloží na zvláštne miesto kľúče či peňaženku, ale pacient s alzheimerom dáva veci na úplne nezmyselné miesta. Napríklad žehličku do chladničky a podobne.

8. Zmeny v nálade a správaní

Každý má niekedy zlú náladu. Človek s Alzheimerovou chorobu však podlieha prudkým zmenám nálady. Náhle a nečakane začne plakať alebo sa rozčúli napriek tomu, že na to nemá žiadny dôvod.

9. Zmeny osobnosti

Ľudské povahy sa bežne do určitej miery menia s vekom, ale chorý sa môže zmeniť zásadným spôsobom. Stáva sa zmätený, podozrievavý, ustrašený…

10. Strata iniciatívy

Keď sme znechutení domácimi prácami, zamestnaním či spoločenskými povinnosťami, je to normálne. Väčšinou sa chuť do práce opäť vráti. Chorý však môže prepadnúť absolútnej pasivite a potrebuje neustále podnety, aby sa do niečoho zapojil.

Poraďte sa s odborníkmi

Ak je niekto vo vašej blízkosti zábudlivý, opakovane sa pýta na tie isté veci, prípadne má problémy nájsť správne slová a vy sa obávate či netrpí demenciou, využite individuálne bezplatné telefonické poradenstvo a skonzultujte svoj problém s odborníkmi na telefónnej linke 02/6241 08 85. Linku zriadila Slovenská Alzheimerova spoločnosť. Odborníci v poradni sú k dispozícii do konca marca. Viac informácií získate na stránke www.alzheimer.sk.

Je možné znížiť riziko demencie?

Z výskumov vyplýva, že zdravý životný štýl môže znižovať riziko demencie. Základným pravidlom je, že to, čo je dobré pre srdce, je dobré aj pre mozog. Osvojiť si zdravší životný štýl pritom nemusí byť zložité a na zmeny nikdy nie je neskoro.

Starajte sa o svoje srdce

Fajčenie, vysoký tlak a cholesterol, cukrovka či obezita, to všetko ničí cievy a zvyšuje tiež riziko infarktu a mozgovej mŕtvice. Z výskumov vyplýva, že tieto zdravotné komplikácie zvyšujú aj riziko demencie. Týmto zdravotným problémom môžeme do istej miery predísť voľbou zdravšieho životného štýlu.

Buďte fyzicky aktívny

Pohyb a cvičenie pomáhajú kontrolovať krvný tlak a váhu, znižujú riziko cukrovky druhého typu rovnako ako niektorých foriem rakoviny. Navyše existujú dôkazy, že fyzická aktivita znižuje tiež riziko rozvoja demencie. Ďalšou výhodou cvičenia je, že sa vďaka nemu cítime lepšie.

Jedzte zdravo

Jedlo je pohonom tak pre mozog, ako aj pre telo. Na to, aby jedno aj druhé fungovalo, pritom stačí mať zdravý a vyrovnaný jedálniček. Niektoré štúdie už preukázali, že stredomorská strava s dostatkom obilnín, ovocia, rýb, strukovín a zeleniny pomáha riziko demencie znižovať. Výhody či úžitok konkrétnych potravín a potravinových doplnkov treba však ešte podrobne preskúmať. Už teraz je jasné, že jesť veľa tučných a konzervovaných jedál s vysokými hodnotami nasýtených tukov, cukrov alebo solí zvyšuje riziko infarktu. Preto je najlepšie také jedlá obmedziť na minimum alebo ich vynechať úplne.

Používajte svoj mozog

Ak svojmu mozgu ponúknete nové aktivity, pomôžete mu tým s tvorbou nových mozgových buniek. A tým môžete bojovať proti zhubným účinkom Alzheimerovej choroby a iných typov demencie. Keď budete dávať svojmu mozgu zaujímavé výzvy, môžete sa naučiť nové skvelé veci.

Užívajte si spoločenské aktivity

Spoločenské záväzky a povinnosti sú pre zdravý mozog prínosom, pretože stimulujú naše mozgové rezervy a pomáhajú tak znižovať riziko demencie a depresií. Skúste si preto urobiť čas na priateľov, rodinu, svoje záujmy a koníčky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #Alzheimer #pamäť #demencia #Alzheimerova choroba