Supervitamín: K2 nie je len názov hory

Pôvodne sa predpokladalo, že v tuku rozpustný vitamín K2 je len jednou z foriem vitamínu K. Posledné výskumy však ukázali, že má v našom organizme jedinečnú biologickú sólo funkciu a tou je vychytávanie vápnika z mimobunkového priestoru a jeho viazanie do kostí. A nielen to.

11.02.2018 06:00
sója, Japonsko, natto, K2 Foto:
Na vitamín K2 je bohatá fermentovaná sója, konkrétne japonské jedlo nazývané ,,natto".
debata (4)

Odborníci upozornili na jeho dôležitú úlohu pri látkovej premene v rámci cievnej steny a pri kontrole rastu buniek.

Z aktuálnych výskumov vyplynulo, že obe základné formy vitamínu K, vitamíny K1 a K2, využíva naše telo rozdielnym spôsobom. Zatiaľ čo K1 sa využíva predovšetkým na zrážanie krvi a jeho hlavným orgánom pôsobenia je pečeň, K2 hrá dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravých kostí, znižovaní rizika kardiovaskulárnych ochorení a v prevencii onkologických ochorení. Vyskytuje sa najmä v srdci, pľúcach, žalúdku, obličkách, chrupavkách a nervovom systéme, a to v podstatne vyšších koncentráciách ako vitamín K1.

Posilňuje kosti

Posledné zverejnené odborné informácie dokazujú, že vitamín K2 pomáha ukladať vápnik priamo do kostí a zubov a tým zabraňuje štádiu jeho usadzovania v cievach a mäkkých tkanivách. Vitamín D3 podporuje vstrebávanie vápnika v organizme, ale nezabezpečuje jeho ďalšiu distribúciu a smerovanie – na to je potrebný práve vitamín K2. Ten je akýmsi usmerňovačom vápnika priamo k určenému cieľu – jeho nedostatok spôsobuje narušenie stavby kostí a poruchy rastu. V kombinácii s vitamínom D3 je zárukou, že telo vápnik efektívne zužitkuje a predíde tak vzniku osteoporózy, úbytku kostného tkaniva či ďalších porúch štruktúry kostí.

Odhaduje sa, že v súčasnosti je osteoporózou a jej následkami ohrozená každá tretia žena a každý šiesty muž vo veku nad 50 rokov. Trpí ňou asi 8 % populácie a je považovaná za epidémiu tretieho tisícročia. Z nedávnej štúdie holandských výskumníkov vyplynulo, že vitamín K2 pôsobí vysoko účinne pri zvyšovaní hladiny osteokalcínu, ktorý riadi budovanie kostí. Je nielen prevenciou osteoporózy, ale aj jej negatívnych dôsledkov – zlomenín kostí.

Pozoruhodný výsledok priniesla sedemročná Framinghamská štúdia uskutočnená v spolupráci s 800 staršími mužmi a ženami, ktorá skúmala spojitosť medzi rednutím kostí v súvislosti s vekom a príjmom vitamínu K2. Vyplynulo z nej, že muži i ženy s príjmom vitamínu K2 približne 250 mikrogramov za deň mali o 65 % nižšie riziko zlomeniny krčka stehennej kosti v porovnaní s tými, ktorí prijímali len 50 mikrogramov vitamínu K2 denne.

Potešiteľné sú tiež nové klinické štúdie japonských vedcov, ktorí preukázali, že vitamín K2 v kombinácii s vitamínom D3 úplne zastavuje úbytok kostnej hmoty a v niektorých prípadoch sa dokonca dokáže postarať o nárast kostnej hmoty u ľudí s osteoporózou.

Chráni cievy a srdce a je prevenciou onkologických ochorení

Najnovšie poznatky potvrdili, že vitamín K2 pomáha vyplavovať nadmerné usadeniny z ciev a predchádzať tak kalcifikácii vencovitých tepien, čo má obrovský význam v prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Je tak vynikajúcou prevenciou ischemickej choroby srdca, má pozitívny vplyv na zvýšenie prietoku v cievach a napomáha zníženie krvného tlaku pri hypertenzii. Zaujímavé výsledky priniesla tzv. Rotterdamská štúdia, ktorá trvala desať rokov. Vyplynulo z nej, že ľudia s príjmom vitamínu K2 približne 250 mikrogramov denne mali o 52 percent nižšie riziko rozvoja vápenatenia tepien a o 57 % nižšie riziko úmrtia na srdcové choroby v porovnaní s ľuďmi s päťnásobne nižším príjmom vitamínu K2.

Aktiváciou bielkovín, ktoré kontrolujú rast buniek v organizme, pomáha vitamín K2 v prevencii onkologických ochorení. Ukázalo sa, že pomáha spomaľovať rast rakovinových buniek u pacientov s rakovinou pľúc, poskytuje ochranu u pacientov s rakovinou nosohltana, žalúdka, prostaty a užívanie jeho vyšších dávok je prínosom pri liečbe leukémie. Je takisto prospešný pre pacientov po rádioterapii.

Ako „ká dvojku“ získať?

Vitamín K2 sa stal predmetom výskumu len relatívne nedávno. „Kombinácia vitamínu D3 a K2 je momentálne veľký hit aj na odborných konferenciách,“ povedal v minulosti pre Dobré zdravie biochemik doc. Ing. Pavel Blažíček, CSc., z Bratislavy. „Déčko sa považuje za akéhosi vrátnika, ktorý vápnik vytiahne z čreva do krvi. Ká dvojka rozhoduje o tom, či ten vápnik pôjde do kostí. Mamičky by si to nemali mýliť s Kanavitom, K vitamínom, ktorý sa v kvapkách podáva dojčatám na prevenciu krvácania do mozgu. Tam ide o vitamín K1, ktorý má vplyv na zrážanlivosť krvi," zdôrazňuje.

Väčšinu potrebného vitamínu K2 získava náš organizmus aktivitou črevných baktérií, ktoré tento vitamín produkujú – pre jeho optimálny príjem je preto dôležité správne zloženie črevnej bakteriálnej flóry. Z potravy si zadovážime len asi 20 % vitamínu K. Nachádza sa najmä vo fermentovaných a v živočíšnych potravinách – ale iba mäso, vajcia a mliečne produkty od zvierat, ktoré sa voľne pásli, majú dostatočný obsah vitamínu K2. Z fermentovaných výrobkov je na vitamín K2 bohatý sójový výrobok natto (fermentovaná sója, kúpite v predajniach zdravej výživy), ale aj naša kyslá kapusta!

Ak sú tieto zdroje nedostatočné, odporúča sa pouvažovať nad dopĺňaním vitamínu K2 z doplnkov výživy a jeho účinky podporiť vitamínom D3, pretože tieto dva vitamíny majú synergický účinok. Pre náš organizmus je dôležitý ich príjem v prírodnej organickej, biologicky dostupnej forme. Vitamíny K2 a D3 by nemali chýbať v lekárničke ľudí, ktorí majú problémy s vysokým krvným tlakom, cievami a rednutím kostí, najmä u mužov i žien po päťdesiatke. Ich príjem je dôležitý u žien s rozkolísanou alebo so zníženou hormonálnou hladinou, predovšetkým v menopauze.

Čo ešte neviete o vitamíne K2

  • dôležitá úloha vo vývoji a v starnutí nervového systému, v mladom veku aj počas starnutia organizmu
  • na jeho nedostatok sú citlivé mozgové bunky, jeho absencia môže byť faktorom prispievajúcim k Alzheimerovej chorobe – podporuje totiž mozgovú aktivitu aj vývoj pamäťových schopností
  • je dôležitý pre správnu činnosť obličiek
  • pomáha pri liečbe žalúdočných vredov
  • zlepšuje citlivosť na inzulín
  • je účinný antioxidant, posilňuje imunitu a vitalitu

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #kosti #vápnik #vitamín K2