Mrazivé počasie môže spôsobiť srdcový infarkt

Nízke teploty môžu ohroziť srdce a spôsobiť infarkt. Bolesť na hrudi alebo dýchavičnosť, obzvlášť v zime, sa neodporúča brať na ľahkú váhu. Ak máte problémy so srdcom, buďte počas mrazivých dní opatrní a vyhýbajte sa veľkej námahe.

20.02.2018 06:00
Infarkt, záchranár, sanitka, prvá pomoc Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Ak teplomer klesne pod nulu, riziko infarktu sa zvyšuje. Ukázala to švédska dlhodobá štúdia s viac ako 280-tisíc pacientami. Silné ochladenie zaťažuje vencovité cievy, zužuje ich a znižuje prívod krvi do svalu, takže dostáva menej kyslíka. Zároveň sa sťahujú aj ostatné cievy, takže srdce musí ešte viac pumpovať. Krvný tlak stúpa.

Obzvlášť ohrození sú pacienti s ischemickou chorobou srdca, srdcovou slabosťou, anginou pectoris, vysokým krvným tlakom a po prekonanom infarkte. Tieto osoby by mali byť v zime opatrné a počúvať signály svojho tela.

Ak sa pri chladnom počasí náhle objavia ťažkosti, tlak alebo pálenie v hrudi, môžu byť predzvesťou vážnej choroby a musí ich objasniť lekár. Či je dôvod na paniku, ukáže scintigrafia myokardu. Toto vyšetrenie sa môže vykonať ambulantne – umožňuje zistiť, či a ako veľmi je pre nedostatok kyslíka obmedzený prívod živín do srdcového svalu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #kyslík #vysoký krvný tlak #srdcový infarkt #angina pectoris