Močové cesty: Možno posilniť ich imunitu?

Je známe, že zápaly močových ciest sú po zápaloch horných dýchacích ciest druhou najčastejšie sa vyskytujúcou bakteriálnou infekciou. Odhaduje sa, že sa kvôli nim predpíše 15-20 % všetkých antibiotík. Čoraz častejšie sa však hovorí o rezistencii na antibiotiká, špeciálne na chinolóny, ktorými sa táto diagnóza lieči. Stáva sa, že v ambulantnej praxi niekedy chronického pacienta už doslova niet čím liečiť.

17.02.2018 06:00
zápal, močové cesty Foto:
Zápaly močových ciest sa štatisticky vyskytujú častejšie v zime.
debata (3)

Zápaly v močovom ústrojenstve obyčajne spôsobuje tyčinkovitá baktéria Escherichia coli, skrátene E-coli. Spôsobuje až 70–80 % všetkých týchto infekcií. Spoločne s inými baktériami žije v hrubom čreve a v okolí konečníka. Odtiaľ je už len kúsok k močovej rúre. Kratšia močová rúra je aj dôvodom, prečo majú ženy infekcie močových ciest častejšie.

Ženy majú močovú rúru dlhú len 3–4 centimetre a nachádza sa v relatívnej blízkosti konečníka, infekciu teda možno dovnútra ľahko zaniesť nesprávnymi hygienickými návykmi. V prípade mužov musí byť bakteriálny vyvolávateľ zápalov v tejto oblasti pomerne zdatným horolezcom, aby sa vyšplhal približne 15 cm do močového mechúra a ešte mu ostal dostatok síl na rozmnoženie sa a spôsobenie zápalu. Okrem protilátok je totiž v organizme najvýznamnejšou imunologickou bariérou práve bariéra kontaktná – a tou je výstelka močovej rúry. Tá mužská poskytuje svojim majiteľom lepšiu ochranu práve pre svoju dĺžku.

Zápaly horných a dolných močových ciest

Lekári rozoznávajú zápal horných a zápal dolných močových ciest. V prvom prípade sa baktéria dostane do spomínanej močovej trubice a do močového mechúra (uretritída, cystitída). Choroba sa prejavuje častým nutkaním na močenie, počas ktorého môže človek cítiť pálenie alebo rezanie (najmä na konci močenia) a bolesťami v podbruší.

„Keďže z dolných močových ciest sa môže zápal dostať cez močovody vyššie, teda do obličiek (pyelonefritída), je veľmi dôležité, aby pacienti nepodceňovali liečbu zápalu dolných močových ciest,“ upozorňuje urológ MUDr. Igor Bartl z Bratislavy. „Keď zápal napadne obličky, ide o vážny stav s teplotou až horúčkou a celkovým schvátením organizmu, pacient musí byť hospitalizovaný a dostáva antibiotiká priamo do žily.“

Nezriedka aj u detí

Zápal močových ciest, bohužiaľ, nie je nijakou výnimočnou diagnózou ani u detí. Deti do troch rokov totiž nedokážu naraz vymočiť všetok objem moču a v močovom mechúre vždy časť zostáva. Hovorí sa mu zvyškový moč a ten je dokonalým prostredím pre množiace sa baktérie. Infekcia močových ciest býva častá predovšetkým u dievčatiek, keďže ich konečník sa nachádza asi jeden cm od močovej rúry a baktérie spôsobujúce infekciu prirodzene sa vyskytujúce v hrubom čreve to do nej nemajú ďaleko. V prípade malých detí však neraz infekcia prebieha bez typických príznakov – dieťa je len nepokojné, odmieta jesť či piť, alebo má horúčku bez ďalších viditeľných ťažkostí.

Každý rodič by mal mať preto v domácej lekárničke aj nalepovacie vrecúško na odber moču. Naberanie moču u malých detí priamo v ambulancii je totiž často problematické. Mať poruke doma v lekárničke sterilnú skúmavku na moč (v lekárni stojí zopár centov) však nie je zlý nápad ani u dospelých, najmä ak týmito infekciami trpia častejšie. Čím skôr sa dá moč vyšetriť, tým rýchlejšie sa určí diagnóza a nastaví liečba. Značka Veroval má napríklad aj domáci test na zistenie zápalu močových ciest (minútový rýchlotest na zistenie bielych krviniek, dusitanov a bielkovín so spoľahlivosťou viac ako 97 %).

Prejavy zápalu močových ciest

  1. nutkanie opakovane močiť
  2. močenie po kvapkách
  3. najmä pri domočovaní pálenie a rezanie
  4. bolesti v podbruší
  5. zakalený moč, vo vážnejších prípadoch už viditeľná krv v moči
  6. zvýšená teplota až horúčka a únava (pri závažnejších stavoch vo forme infekcií horných močových ciest)

Kto je v ohrození?

tehotné ženy, ženy s oslabenou slizničnou imunitou, diabetici, pacienti s únikom moču, pacienti s anatomickou odchýlkou v močových cestách, so zavedenou cievkou, s močovými kameňmi a inými poruchami odtoku moču

Prevencia a posilnenie imunity

Zápaly močových ciest sa štatisticky vyskytujú častejšie v zime, hoci sa o nich paradoxne viac hovorí a píše počas letných mesiacov – vtedy obranyschopnosť slizníc narúša pobyt v chlórovanej vode a mokré plavky. Medzi najdôležitejšie zásady patrí piť čo najviac tekutín. Je síce otravné chodiť často na toaletu, je to však prirodzená obrana organizmu, ktorý sa snaží vyplaviť nežiaducich votrelcov. Ak sa mechúr dlho nevyprázdni, zhromaždí sa v ňom väčšie množstvo baktérií a E-coli sa rozmnožuje naozaj rýchlo, vie zdvojnásobiť svoj počet v priebehu cca 20 minút. Moč počas liečby infekcie by mal byť svetlý ako voda a najlepší je urologický čaj a čistá voda. Pomôže aj aplikovanie tepla na podbrušie (termofor, elektrický vankúšik, hrejivé náplasti, deka, v tomto období teplé ponožky na nohy), bolesť pri močení zmiernia analgetiká (ibuprofén má aj protizápalový efekt).

Veľa sa hovorí a píše o brusniciach. Niektoré začínajúce sa zápaly je možné svojpomocne preliečiť aj dostatočne koncentrovaným extraktom z plodov brusnice a vysokým príjmom tekutín. Nesporným faktom je, že pomáhajú vyplavovať baktérie z tela von a výhodou to, že doplnky výživy s extraktom z brusníc sú voľnopredajné. Ak už ide o rozbehnutú a diagnostikovanú infekciu močových ciest, antibiotikám predpísaným od lekára sa pacient aj tak nevyhne.

Pre pacientov (častejšie pacientky) trpiacich opakovanými infekciami dokázateľne spôsobenými E-coli jestvuje imunologický preparát, liečivo na predpis, ktoré sa užíva niekoľko mesiacov a obsahuje spomínané usmrtené baktérie zodpovedné za vznik infekcií (tzv. lyzát E-coli v tvrdých kapsulách). Pôsobí teda ako vakcína, posilňuje imunitný systém, hoci sa užíva ústami. Niekedy sa predpisuje aj ako prídavná liečba akútnej infekcie. Predpísať ho môže nielen urológ, ale aj gynekológ či praktický lekár.

Osobná skúsenosť chronickej pacientky Kataríny:

Častými zápalmi močových ciest trpím už od detstva, približne od svojich desiatich rokov (aktuálne mám 25 rokov). Opakovania sú rôzne, pretože niekedy ma zápal trápi dlhšie (aj tri mesiace – intenzita bolesti počas tohto obdobia je rôzna), inokedy kratšie (bežne mávam zápal 4– až 5-krát do roka).

Počas leta je to horšie, musím intenzívnejšie dodržiavať režimové opatrenia – častejšie si meniť mokré plavky, nesmiem zabúdať na pitný režim. V zime to zas ovplyvňujú chladnejšie dni, po každom silnejšom „premrznutí“ cítim bolesti močového mechúra. Imunomodulačnú liečbu užívam (ráno vždy jednu tabletu) tri mesiace, potom je mesiac pauza a znova tri mesiace – takto po dobu jedného roka (ale na urológii mi vysvetlili, že doba užívania tejto liečby je individuálna). Keďže som predtým túto možnosť liečby nepoznala, v súčasnosti mi ju nasadili v akútnom štádiu popri antibiotikách. Ja však po antibiotikách necítim žiadnu úľavu, teda antibiotiká už pre mňa osobne nie sú riešením, keďže mi nezaberajú. A brať antibiotiká niekoľkokrát do roka takisto nie je optimálne. Okrem už spomínanej imunomodulačnej liečby mi niekedy prináša úľavu napríklad teplý obklad zo soli a prasličky alebo alchemilkový čaj (ale nie pri akútnej bolesti).

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #antibiotiká #rezistencia na antibiotiká #zápal močových ciest #Escherichia coli