Tí, čo pravidelne pijú príliš horúci čaj, fajčia a(lebo) pijú alkohol, majú až päťkrát vyššie riziko, že ochorejú na túto formu rakovinu. Ukázala to najnovšia štúdia s informáciami až 450-tisíc dobrovoľníkov.
Teplejšie ako 65 stupňov
Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) varuje pred konzumáciou nápojov, ktoré sú teplejšie ako 65 stupňov. Teplo môže poškodiť bunky pažeráka a urýchliť rozvoj rakoviny. Deje sa to predovšetkým v krajinách, v ktorých je čaj obzvlášť obľúbeným nápojom – zaznamenali tam veľa prípadov rakoviny pažeráka. Napríklad v Brazílii, kde ľudia preferujú obľúbený čaj maté piť príliš horúci. V čajových krajinách ako je Anglicko či Japonsko ho však najčastejšie popíjajú pod 60 stupňov. Preto sú veľmi teplé nápoje klasifikované ako „pravdepodobne karcinogénne“.