Príliš horúci čaj môže spôsobiť rakovinu pažeráka

, 26.02.2018 06:00
22-biely caj
Ilustračné foto. Autor:

Je vám zima a tešíte sa na horúci čaj pod dekou? Vyčkajte, kým aspoň trochu vychladne, pretože príliš horúce nápoje by sme nemali piť, môžu spôsobiť rakovinu pažeráka. Predovšetkým, ak sú v hre aj cigarety a alkohol.

Tí, čo pravidelne pijú príliš horúci čaj, fajčia a(lebo) pijú alkohol, majú až päťkrát vyššie riziko, že ochorejú na túto formu rakovinu. Ukázala to najnovšia štúdia s informáciami až 450-tisíc dobrovoľníkov.

Teplejšie ako 65 stupňov

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) varuje pred konzumáciou nápojov, ktoré sú teplejšie ako 65 stupňov. Teplo môže poškodiť bunky pažeráka a urýchliť rozvoj rakoviny. Deje sa to predovšetkým v krajinách, v ktorých je čaj obzvlášť obľúbeným nápojom – zaznamenali tam veľa prípadov rakoviny pažeráka. Napríklad v Brazílii, kde ľudia preferujú obľúbený čaj maté piť príliš horúci. V čajových krajinách ako je Anglicko či Japonsko ho však najčastejšie popíjajú pod 60 stupňov. Preto sú veľmi teplé nápoje klasifikované ako „pravdepodobne karcinogénne“.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#rakovina pažeráka #maté #karcinogén #horúci čaj
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku
Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk