Rakovina hrubého čreva a konečníka: Pozrite sa, kým spláchnete!

Kolorektálny karcinóm je najčastejšie nádorové ochorenie tráviacej trubice. O niečo častejšie postihuje mužov ako ženy, čo platí najmä pre karcinóm konečníka.

01.03.2018 06:00
Patrik Herman Foto:
Známym ambasádorom a propagátorom prevencie je už roky moderátor Patrik Herman, o ktorom je známe, že na kolorektálny karcinóm zomrel jeho otec.
debata (2)

Nie je len problémom ľudí v dôchodkovom veku, ale čoraz častejšie postihuje aj mladších. Jeho výskyt je vysoký najmä vo vyspelých krajinách. Patrí medzi tri najčastejšie typy zhubných nádorov.

Nechuť do jedla, strata hmotnosti, poruchy vylučovania v podobe hnačky či zápchy, bolesti v brušnej oblasti bez zjavnej príčiny, pocit, že sa črevo úplne nevyprázdňuje, krv a hlien v stolici, to sú príznaky rakoviny hrubého čreva a konečníka. Keď sa však tieto príznaky objavia, môže byť už neskoro. Závisí totiž aj od toho, v ktorej časti čreva rakovina rastie. Ak rastie v tej časti brucha, kde je dosť priestoru, príznaky brušného diskomfortu či tlaku môžu byť len veľmi nevýrazné. Keď sa lekári pýtajú pacientov na stolicu, mnohí nevedia odpovedať. Každý by si však mal všímať to, ako často máva stolicu, či je formovaná, akú má farbu, či v nej nie je vidieť krv. Aj jedna z osvetových kampaní kolorektálneho karcinómu sa niesla v duchu: „Nehanbite sa pozrieť, kým spláchnete.“

Slovensku patrí vo výskyte a úmrtnosti na kolorektálny karcinóm v celosvetových tabuľkách nelichotivé prvé miesto. Pritom prvé prejavy rakoviny hrubého čreva a konečníka môže pomôcť odhaliť jednoduché vyšetrenie stolice na skryté krvácanie, na ktoré majú po 50. roku života nárok všetci občania bezplatne. VšZP znížila túto hranicu na 40 rokov! Podstata testovania na kolorektálny karcinóm spočíva v tom, že typickou vlastnosťou polypu, ktorý sa môže neskôr zvrhnúť na karcinóm, je krvácavosť. Z povrchu polypu sa do čreva dostáva malé množstvo krvi, ktoré nemožno vidieť voľným okom. Hovoríme o skrytom alebo okultnom krvácaní do stolice.

Ak je test negatívny, podľa oficiálnych odporúčaní ho treba preventívne opakovať každé dva roky, čo hradí zdravotná poisťovňa. Úprimne, vhodné by bolo robiť si ho častejšie a zakúpiť si v lekárni takýto test aj mimo preventívneho vyšetrenia u všeobecného lekára – aj keď človek nepociťuje príznaky. Ak je test pozitívny, treba vyhľadať gastroenterológa, ktorý ordinuje kolonoskopiu (prehliadnutie hrubého čreva s pomocou ohybného optického prístroja, obraz sa prenáša na monitor). Len s jej pomocou je možné zistiť príčinu krvácania, pretože nie každý, kto má krv v stolici, má aj rakovinu.

Známym ambasádorom a propagátorom prevencie je už roky moderátor Patrik Herman, o ktorom je známe, že na kolorektálny karcinóm zomrel jeho otec. Spoločne s Janou Pifflovou-Špankovou je spoluzakladateľom pacientskeho občianskeho združenia Europacolon Slovensko – NIE RAKOVINE a s nafukovacím črevom a dobrovoľníkmi putujú po celom Slovensku a vysvetľujú, aký dôležitý je skríning bezpríznakových štádií tohto druhu rakoviny: „Pri sprevádzaní našou obrou nafukovacou maketou hrubého čreva zvyknem ľuďom hovoriť, že sebcami môžeme byť voči sebe, ale nesmieme nimi byť voči blízkym.“

  • Bezplatná infolinka pacientskeho združenia Europacolon Slovensko – Nie rakovine

    pondelok – piatok od 8. do 16. hod., tel. 0800 800 183

  • Osobné poradenstvo vyškolených spolupacientov

    Národný onkologický ústav v Bratislave, pondelok, utorok, streda od 9. do 12. hod.

    Východoslovenský onkologický ústav Košice streda od 9. do 12. hod.

  • Poradňa odborníkov na webe

    www.europacolon.sk, www.nierakovine.sk (onkológ, onkopsychologička, poradkyňa v oblasti výživy)

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina hrubého čreva #rakovina konečníka #kolorektálny karcinóm