Pitie ovocného čaju medzi hlavnými jedlami zrýchľuje zubnú eróziu

Zubná erózia, strata ochranného povlaku skloviny: Podľa najnovšej štúdie zvyšuje ich riziko častá konzumácia týchto potravín.

05.03.2018 06:00
ústa, zuby, pery, hryz Foto:
Ilustračné foto.
debata

Štúdia britskej Kings College London zverejnila výsledky svojho skúmania v časopise British Dental Journal. Konzumácia čipsov alebo pitie ovocného čaju medzi hlavnými jedlami zrýchľuje eróziu našich zubov.

Pozorovali stravovacie návyky 300 osôb s akútnou zubnou eróziou a porovnali ich s ďalšími 300 osobami s ukážkovými zdravými zubami. Ukázalo sa, že tí, čo mali zubné problémy, častejšie sa „kŕmili“ kyslými potravinami.

Ľudia, ktorí pili kyslé nápoje dvakrát denne (vrátane malinoviek, ale aj citrónovej vody či horúcich ovocných čajov), trpeli 11-krát častejšie opotrebovaním zubnej skloviny.

Ale nápoje s podielom ovocia alebo ovocnou arómou neboli jediným nepriateľom, ktorý napáda naše zuby. Aj cukríky, pastilky s ovocnou príchuťou, produkty, nakladané v octe a čipsy sú škodlivé pre zdravie ústnej dutiny. Predovšetkým, ak ich maškrtíme medzi hlavnými jedlami.

„Nie je novinkou, že kyslá strava je spojená s eróziou. Naša štúdia ale ukázala, ako sa prejavujú kyslé potraviny a nápoje na zuboch,“ povedala autorka štúdie Saoirse O'Toole.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #citrón #sklovina #zubná erózia #ovocný čaj #čipsy