Nová metóda na odstránenie "metličiek" na nohách

Máte na stehnách či v oblasti členkov a za kolenami nepeknú pavučinu drobných cievok nazývaných metličky? Vďaka špeciálnej diagnostike, nájdením ich vyživovacej žily a následnej sklerotizácii sa ich možno zbaviť navždy.

11.03.2018 06:00
kŕčové žily, venózne ochorenie, pekné nohy Foto:
Metličky má asi 30 % žien a v prvom rade je to pre ne problém estetický.
debata

Metóda CLaCS (kryolaser a kryoskleroterapia) vznikla v brazílskom Sao Paule v roku 1999. Jej autorom je svetovo uznávaný flebológ, profesor Kasuo Miyake. Na Slovensku a v Čechách sa doteraz nerobila, začali s ňou vo zvolenskom Medicentre. "Diagnostika kozmetických žiliek spočíva v hľadaní tzv. feeder vein, vyživovacej žily. Tú voľným okom nevidíme. Vidíme iba problémové neesteticky vyzerajúce žilky. Keby sme ich však odstránili a vyživovaciu žilu nechali nedotknutú, v krátkom čase by sa tieto metličky obnovili,” vysvetľuje cievny chirurg Štefan Munka.

MUDr. Štefan Munka má za sebou 20 rokov chirurgickej praxe. Spočiatku sa venoval klasickej brušnej chirurgii, postupne sa prepracoval k cievnej. Atestoval z nej v Budapešti. Ako cievny chirurg pracoval aj na špecializovanom oddelení v mestskej nemocnici. Neskôr viedol ambulanciu v Rimavskej Sobote a popri tom 2 – 3 dni v týždni operoval. Od marca 2017 pôsobí v ambulancii cievnej chirurgie v Medicentre vo Zvolene.

Vieme, že metličky sú prvým štádiom chronického žilového ochorenia. Ich odstránenie patrí do tzv. estetickej flebológie, ktorá rieši problémy povrchového žilového systému na rozhraní dermatológie a chirurgie. Metličky má asi 30 % žien a v prvom rade je to pre ne problém estetický. V Medicentre majú k dispozícii prístroj Veinviewer, čo je vlastne infrakamera, ktorá premietne žilový systém v reálnom čase priamo na kožu. Práve táto kamera identifikuje žilu, ktorá privádza krv do rozvetvených metličiek. Táto žila sa totiž obyčajne nachádza v hĺbke 6 mm pod kožou a voľným okom ju nie je vidieť. Veinviewer je však schopný zobraziť žily do hĺbky jedného centimetra.

Nasleduje zákrok, ktorý je synergiou špeciálneho lasera a sklerotizačnej terapie pri intenzívnom chladení (zníženie lokálnej teploty až o 5 stupňov Celzia), aby bolo všetko bezbolestné. Na ošetrenie prívodnej žily je nevyhnutná väčšia vlnová dĺžka lasera a do tejto žily i metličiek sa vpichuje sklerotizačný roztok. Sklerotizačná látka potenciuje účinok lasera. Sklerotizácia naozaj nie je bolestivá, pretože ihly sú niekoľkonásobne menšie ako klasické.

„Samozrejme, sklerotizácia aj ošetrenie povrchových žiliek laserom sa robia vo viacerých dermatologických centrách na Slovensku. My však pomocou infrakamery dokážeme nájsť práve prívodnú žilu hlbšie pod povrchom a uzavrieť ju. Metličky sa tak už neobnovia,“ vysvetľuje chirurg, ktorý, samozrejme, robí aj všeobecnú cievnu diagnostiku a operuje kŕčové žily.

Pred ošetrením metličiek nie je potrebné predoperačné vyšetrenie. Každý pacient cievnej ambulancie však musí absolvovať úvodné vyšetrenie, ktoré spočíva v tom, že lekár ultrazvukom skontroluje pružnosť ciev, ich priechodnosť, funkčnosť chlopní. Zdravá žila sa pod tlakom sploští, tepna ostáva na monitore nezmenená. Okrem oblasti slabín sa kontrolujú cievy aj pod kolenom a pri členku. Potom nasleduje kontrola prietokomerom. Ak sa nezistí problém na hlbokých žilách, ostáva už len riešiť estetický nedostatok s popraskanými cievkami.

Zákrok je ambulantný a pacientka po ošetrení odchádza domov bez akýchkoľvek obmedzení. Trvanie zákroku je individuálne, obyčajne ide o niekoľko minút, podľa množstva popraskaných žiliek a množstva potrebných impulzov laserom. Priemerne je potrebných 100 –150 impulzov na jednu končatinu. Sklerotizáciu popraskaných žiliek metódou CLaCS môže absolvovať ktokoľvek. Je bezpečná a nevyvoláva žiadne alergické reakcie. Optimálne je absolvovať dva zákroky s odstupom niekoľkých týždňov. Bezprostredne po zákroku je však vhodné vyhnúť sa slneniu, aby nevznikla nežiaduca pigmentácia. Aj preto je ideálne absolvovať takéto ošetrenie v tomto období.

Štádiá chronického žilového ochorenia:

  • C0 – pocity unavených nôh, pocit pripúchania dolných končatín, nočné kŕče, pálenie, svrbenie, bolesti pozdĺž žíl, ktoré sa zvýrazňujú počas dňa, v sede a v stoji
  • C1– metličkovité kŕčové žily (zhluk rozšírených žiliek s priemerom menej ako 1 mm), ale aj žily s priemerom 1 – 3 mm (retikulárne žily)
  • C2 – výraznejšie vyklenutia už zmenených žíl na nohách, komplikácie ako zápal kŕčových žíl (tzv. varikoflebitída)
  • C3 – opuchy nôh
  • C4 – zmeny na koži predkolenia, ekzém, rôzne pigmentácie, biela atrofia (stenčenie kože)
  • C5 – zahojený vred predkolenia
  • C6 – otvorený vred predkolenia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ochorenia ciev #kŕčové žily #cievky #žily