Glaukóm: Tichý zlodej zraku

Očné chyby patria dlhodobo k najrozšírenejším, ale aj najpodceňovanejším zdravotným problémom na svete. Glaukóm, ľudovo zvaný zelený zákal, je hlavnou príčinou nezvratnej slepoty na celom svete. Počet ľudí, ktorí oslepli v dôsledku neliečeného zeleného zákalu, je až 8,4 milióna.

16.03.2018 06:00
oko, zákal,očný lekár, Foto:
Glaukóm je spoločné pomenovanie ochorení očí, ktoré poškodzujú optický nerv zväčša zvýšeným vnútroočným tlakom.
debata

Zelený zákal je zákerné ochorenie, ktoré spôsobuje nenávratné poškodenie zrakového nervu vplyvom zvýšeného vnútroočného tlaku. Žije s ním neuveriteľných 60 miliónov ľudí na celom svete.

Základným rizikovým faktorom vzniku glaukómu a zároveň signálom, že s našimi očami niečo nie je v poriadku, je zvýšený vnútroočný tlak. „Toto ochorenie je typické predovšetkým pre ľudí po štyridsiatke. Môže sa však vyskytovať aj v mladšom veku. Vo zvýšenej miere postihuje ľudí s cukrovkou, vysokým tlakom či srdcovými ochoreniami a tiež ľudí, ktorí majú toto ochorenie v rodinnej anamnéze," hovorí doktor Pavol Veselý, špecialista z kliniky Vesely Očná Klinika. „U niektorých ľudí sa prejavuje aj náhlou a dočasnou stratou zraku, takzvaným glaukómovým infarktom. Príznaky však vznikajú postupne, takže mnohí ľudia si ich takmer neuvedomujú. Až postupom času sa zhoršujú, neraz je však už neskoro," upozorňuje lekár.

Najrizikovejšimi faktormi sú vek a genetická predispozícia. Ak sa zelený zákal vďaka preventívnym prehliadkam odhalí včas, možno ho liečiť. „Cieľom liečby je ochrániť zrakový nerv a zachovať zrakové pole nepoškodené. Najväčším rizikovým faktorom je zvýšený vnútroočný tlak, preto je základným krokom pri liečbe jeho znižovanie," vysvetľuje doktor Veselý. Typ liečby závisí od štádia, v ktorom sa ochorenie nachádza.

Napriek tomu, že dnes máme k dispozícii množstvo efektívnych spôsobov liečby, pacienti sa k nej nie vždy stavajú celkom zodpovedne. „Disciplína v dodržiavaní liečby chronických ochorení je veľmi slabá, najmä v prípadoch, keď ide o bezbolestné a bezpríznakové ochorenia, čo platí aj pri glaukóme. Navyše, žiaden pacient nepríde a nepovie, že si kvapky do očí nedáva. Pritom liečiť môžeme iba tých, ktorí liečbu užívajú,“ vysvetľuje Erika Vodrážková, primárka očného oddelenia z Nemocnice sv. Cyrila a Metoda v Bratislave a prezidentka Slovenskej glaukómovej spoločnosti.

Ak sa zelený zákal vďaka preventívnym... Foto: SHUTTERSTOCK
očný lekár, prehliadka, optika, vyšetrenie, oko, zelený zákal Ak sa zelený zákal vďaka preventívnym prehliadkam odhalí včas, možno ho liečiť.

Zásadnú rolu v dodržiavaní liečby má aj oftalmológ, on je primárny zdroj informácií o zelenom zákale, jeho liečbe a najnovších poznatkoch. „Pacientov vzdelávame, pýtame sa, čo vedia o glaukóme, snažíme sa prísť na to, koľko dávok liečiva vynechali. Chceme, aby pravidelné kontroly a dodržiavanie liečby nebrali na ľahkú váhu,“ dodáva doktorka Vodrážková.

Glaukóm je spoločné pomenovanie ochorení očí, ktoré poškodzujú optický nerv zväčša zvýšeným vnútroočným tlakom. "Ak ho nediagnostikujeme a neliečime, dochádza k výpadku zorného poľa a pacient vidí ako cez hlaveň pištole. Progresia ochorenia vyúsťuje v úplnú slepotu, neskôr sa stráca aj priame videnie.

Najzákernejšie na ňom je, že väčšina ľudí vôbec netuší, že sa týka aj ich a situáciu začínajú riešiť, až keď majú zrak už nezvratne poškodený. Preto má toto ochorenie oprávnene prezývku Tichý zlodej zraku," upozorňuje doktorka Vodrážková a dodáva, že ľudia často zanedbávajú pravidelnú kontrolu vnútroočného tlaku. „Vyšetrenie trvá len niekoľko minút, je bezbolestné a spočíva v tom, že sa do oka fúkne vzduch.“ Primárka ho odporúča každému od 40. roku života aspoň raz za tri roky, pri rizikových pacientoch častejšie.

Glaukóm

Ide o ochorenie, ktoré vedie k poškodeniu zrakového nervu. Takto poškodený zrakový nerv stráca schopnosť prenosu informácií z oka do mozgu a dochádza k postupnej a nezvratnej strate zraku. Najbežnejšou formou (takmer 90 % všetkých prípadov) glaukómu je primárny glaukóm s otvoreným uhlom. Spôsobuje ho zvýšenie vnútroočného tlaku, ktorý spomaľuje odtok komorového moku z prednej očnej komory. Býva často bez príznakov, a preto sa zväčša odhalí až v pokročilom štádiu. Glaukóm so zatvoreným uhlom vzniká zúžením uhla medzi dúhovkou a rohovkou, v dôsledku čoho komorový mok ťažko odteká a náhle sa zvyšuje tlak v oku. Pacient s týmto typom glaukómu môže pociťovať bolesť hlavy, očí, pocit na vracanie, vidieť v noci dúhové kruhy okolo svetiel a môže mať tiež rozmazané videnie.

Štyri kľúčové informácie o glaukóme:

1. Nič vás pred ním nevaruje. Neprezrádzajú ho žiadne symptómy.

Zvýšený očný tlak nepociťujete ako bolesť. Strata zraku sa začína pri periférnom videní, čo si môžete podvedome nahrádzať pootočením hlavy. Nevšimnete si vôbec nič, až kým nie je strata zraku závažná. Najlepšie, čo môžete urobiť, je dať sa vyšetriť a vaša liečba sa môže začať okamžite.

2. Zatiaľ sa nedá vyliečiť. Rovnako, lekári nedokážu „opraviť“ poškodený zrak.

Pomocou liekov a operácie sa však dá zastaviť postupujúca strata videnia. Primárny glaukóm s otvoreným uhlom je chronické ochorenie, preto ho lekári musia monitorovať až do konca života pacienta. Prvý krok na to, aby ste si zachovali zrak, je navštíviť očnú ambulanciu.

3. Glaukóm sa týka všetkých. Môže sa objaviť u kohokoľvek, od batoliat až po seniorov.

Navyše je dedičný, ak sa vyskytol v minulosti u niekoho z rodiny, máte až 9-násobne vyššie riziko, že ho dostanete tiež. K rizikovým faktorom patrí tiež: zvýšený vnútroočný tlak spôsobený poruchou regulácie tvorby komorového moku či upchatím odtokových kanálikov pre komorový mok, vek nad 40 rokov, cievne ochorenia, cukrovka a vysoký krvný tlak, ťažké zápaly či vážny úraz oka, užívanie kortikosteroidov, závažná krátkozrakosť, centrálna hrúbka rohovky <0,5 mm. Ak ste v rizikovej skupine, mali by ste si dať spraviť kompletné vyšetrenie u očného lekára každý rok či každé dva roky.

4. Neliečený glaukóm je druhou najčastejšou príčinou slepoty.

Nanešťastie približne 10 % ľudí s glaukómom aj napriek liečbe stratí svoj zrak.

Zdroj: mojeoko.sk

Otázky a odpovede o glaukóme

Ako sa prejavuje a aké sú jeho príznaky?

Väčšinou ide o pomaly postupujúce ochorenie bez výraznejších príznakov a u väčšiny pacientov je spojené so zvýšeným vnútroočným tlakom, ktorý pacient vôbec nemusí vnímať. Niekedy sa môžu vyskytnúť nenápadné nešpecifické príznaky ako mierne bolesti hlavy, pobolievanie očí, bolesť „za očami“, únava očí, ktoré nie sú alarmujúce a pacient ich môže pripisovať únave, nadmernej pracovnej záťaži, nedostatku spánku a pod. Existuje však aj akútna forma glaukómu, ktorá privedie pacienta k lekárovi s bolesťou hlavy a očí, so začervenaním jedného alebo oboch očí a s poklesom videnia.

Aké sú rizikové faktory pre vznik glaukómu?

Vek nad 40 rokov, s narastajúcim vekom rastie aj riziko vzniku ochorenia, výskyt glaukómu v rodine, krátkozrakosť nad –4 dioptrie, ďalekozrakosť, ochorenie ciev, nízky krvný tlak, vasospastický syndróm – syndróm studených končatín, migréna, poranenie oka, životný štýl – fajčenie, požívanie alkoholu, časté zápaly očí.

Nie každý pacient, u ktorého bol nameraný... Foto: SHUTTERSTOCK
oko, zrak, zákal, Nie každý pacient, u ktorého bol nameraný zvýšený vnútroočný tlak, musí mať glaukóm.

Dá sa zistiť pri bežnom očnom vyšetrení?

Aj pri bežnom očnom vyšetrení môže očný lekár zistiť určité príznaky, ktoré sú podozrivé pre toto ochorenie. Vyslovenie diagnózy glaukómu si však vyžaduje väčšinou kompletné očné vyšetrenie počas niekoľkých návštev očného lekára. Nie každý pacient, u ktorého bol nameraný zvýšený vnútroočný tlak, musí mať glaukóm. U pacientov s podozrením na toto ochorenie je nutné okrem sledovania vnútroočného tlaku vyšetriť zrakový nerv, zorné pole pomocou perimetrického vyšetrenia a ďalšie špecializované vyšetrenia alebo testy, ktorých postupnosť navrhne očný lekár. Po zhodnotení výsledkov testov potom lekár vysloví buď len podozrenie na glaukóm, alebo už samotnú diagnózu glaukómu. V oboch prípadoch pacient musí chodiť na pravidelné kontroly, počas ktorých sa testy opakujú a podľa potreby sa liečba upravuje.

Ako sa dá liečiť?

V súčasnosti existuje niekoľko možností liečby: konzervatívna alebo medikamentózna liečba – pomocou očných kvapiek. Vyžaduje si spoluprácu pacienta. Laserová liečba – môže byť indikovaná aj ako prvoliečba glaukómu – a chirurgická liečba.

Ako správne kvapkať očné kvapky?

Hlavnou zásadou medikamentóznej liečby pomocou kvapiek je pravidelnosť. Podľa odporúčania lekára si ich pacient aplikuje 1– až 3-krát denne do spojovkového vaku oka. Po nakvapkaní si po dobu 1 minúty ukazovákom mierne zatlačíme na vnútorný kútik oka tak, aby nedošlo k vstrebávaniu kvapiek sliznicou nosohltana, čím znížime možné celkové nežiaduce vedľajšie účinky liečby. Ak si kvapkáte viac ako jedny kvapky, dodržte odstup aspoň 5 minút medzi jednotlivými kvapkami. Kvapky si aplikujte v približne rovnakú dennú hodinu.

Aké sú dôvody návštevy lekára?

V súčasnosti je stále vysoké percento ľudí, ktoré o svojom ochorení nevie, pretože jeho príznaky sú väčšinou nenápadné. Ide však o závažné chronické ochorenie, ktoré vo svojom rozvinutom štádiu spôsobuje ťažké poškodenie zrakového nervu, výpady v periférnom videní a postupne aj znižovanie zrakovej ostrosti. Odporúča sa návšteva očného lekára vo veku nad 40 rokov u všetkých ľudí. Ak sa v rodine vyskytol glaukóm alebo má človek niektorý z rizikových faktorov, treba vyšetriť rodinných príslušníkov v ktoromkoľvek veku života.

Zdroj: sgls.sk

Mýty a fakty o tichom zlodejovi zraku

Mýtus: Som mladý. Stáva sa to len seniorom.

Skutočnosť: Glaukóm sa môže objaviť u kohokoľvek – od batoliat po seniorov. Ohrození sú všetci.

Mýtus: Glaukóm je vyliečiteľný.

Skutočnosť: Glaukóm nie je možné vyliečiť a strata zraku je nezvratná. Pomocou liečby možno znížiť vnútroočný tlak a oddialiť rozvoj ochorenia. Diagnóza je prvým krokom k zvládnutiu pacientovho stavu.

Mýtus: Nemám žiadne varovné príznaky.

Skutočnosť: Glaukóm sa môže rozvíjať bez príznakov. Pacienti môžu prísť až o 40 % zraku skôr, ako si čokoľvek všimnú.

Mýtus: Glaukóm nie je dedičný.

Skutočnosť: Ide o dedičné ochorenie. Pravdepodobnosť výskytu primárneho glaukómu s otvoreným uhlom je 4– až 9-krát vyššia, ak sa vyskytol u niektorého blízkeho člena rodiny.

Mýtus: Cvičenie neovplyvňuje očný tlak.

Skutočnosť: Je preukázané, že pravidelné aeróbne cvičenie, akým je napríklad športová chôdza, džoging, plávanie a jazda na bicykli, vykonávané minimálne 30 minút denne štyrikrát za týždeň, môže znížiť vnútroočný tlak až o 20 %. Skôr ako začnete s akýmkoľvek cvičebným plánom, poraďte sa so svojím lekárom, pretože cvičenie nemusí mať pri niektorých formách glaukómu na vnútroočný tlak žiadny vplyv alebo ho môže zvýšiť.

Zdroj: mojeoko.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slepota #glaukóm #zelený zákal #zdravie a prevencia