Z chladu do tepla - z náhlych zmien počasia ľahšie ochorieme

Jar už zaklopala na dvere, náhle sa však vrátila zima, aby ju opäť onedlho vystriedala jar. Ako takéto zmeny počasia pôsobia na zdravie?

19.03.2018 06:00
chrípka, nádcha, teplota, choroba, horúčka, Foto:
Ilustračná snímka.
debata

„To, čo práve zažívame, zodpovedá spiatočnému letu do trópov.“ Pre rakúske noviny Kleine Zeitung to povedal lekár Hans-Peter Huttner z MedUni Wien. Takéto teplotné rozdiely od plus 15 po mínus 5 až 10 v krátkom čase nezažijeme, mimochodom, len počas cestovania. A podobne, ako potrebujeme čas na dovolenke, aby sme si na takúto zmenu zvykli, telo sa musí s teplotnými skokmi vysporiadať aj doma.

V zásade, hovorí Huttner, je naše telo veľmi schopné vyrovnať sa s meniacimi sa teplotami. Pri chladných teplotách sa cievy v končatinách zúžia, aby sa udržala telesná teplota. Keď sa oteplí, telo zas cievy rozširuje, aby sa schladilo – pre ľudí s nízkym krvným tlakom to môže znamenať poriadnu záťaž. „Srdcovo-cievny systém samozrejme potrebuje určitú fázu adaptácie,“ hovorí Huttner.

Či je táto záťaž nepríjemná? Je to veľmi individuálne. Sú ľudia, ktorí vôbec nič nepostrehnú, iní, naopak, sú na zmeny počasia citliví. Môže sa to prejaviť únavou, vyčerpaním, zvýšenou potrebou spánku, alebo pocitom „necítim sa dobre“. Z patopsycholo­gického hľadiska je to pochopiteľné, hovorí Huttner: „Organizmus je zamestnaný adaptáciou.“

Imunitný systém je oslabený

Aby sme náhle zmeny počasia dobre zvládli, Huttner radí prispôsobiť počasiu oblečenie. Je to veľmi dôležité. Hoci sú dni teplejšie, noci sú citeľne chladnejšie – v tomto prípade sa hodí tzv. princíp cibule, aby sme sa mohli vyzliekať a obliekať podľa toho, ako vnímame teplotu v miestnosti a vonku. Správne sa obliekať pomôže vyhnúť sa chorobe zo zmeny počasia. Ak totiž klesne teplota vonku, imunitný systém je „menej výkonný“ – čo znamená, že sa ľahšie nakazíme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #únava #imunitný systém #cievy #zmena počasia #princíp cibule