Konzumácia sóje môže negatívne ovplyvniť liečbu rakoviny

Estrogénu podobné látky v sóji alebo iných potravinách môžu negatívne ovplyvniť efektívnosť liečby pri rakovine prsníka.

22.03.2018 06:00
sója - lyžica sójových bôbov
Ilustračné foto.
debata (1)

Ženy s metastatickým karcinómom majú k dispozícii kombinovanú terapiu. Kombinuje sa tu nová účinná látka s antihormonálnou terapiou. Vedci však varujú: Látky zo stravy a životného prostredia s účinkom, podobným hormónu, môžu znížiť účinok. Medzinárodná výskumná skupina získavala informácie v laboratóriu.

Vedci mohli ukázať, že také estrogénu podobné látky (xenoestrogény), ako sú tie, ktoré sa vyskytujú v kukurici, v obilninách a sóji, pôsobia proti účinnosti rakovinových liekov. Štúdia sa objaví v aktuálnom vydaní „Cell Chemical Biology“.

„Keď sa prijímajú substancie s estrogénovou aktivitou, takzvané xenoestrogény, ich hormonálny účinok v ľudskom tele môže ovplyvniť účinnosť liekov. Xenoestrogény majú očividne potenciál znížiť účinok terapie. Výrazne dokonca už aj malé dávky,“ varuje výskumník Med Uni Wien, Benedikt Warth, ktorý sa zúčastnil na skúmaní.

Každopádne, určite je vhodné, aby pacienti s rakovinou prsníka, ktorí podstupujú túto terapiu, konzumovali príliš veľa spomínaných produktov a aby užívali fytoestrogény ako výživový doplnok. Pripomeňme však, že význam laboratórnych výsledkov ešte nie je preukázaný dostatočne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina prsníka #estrogén #kukurica #sója #xenoestrogény