Rakovina hrubého čreva: Dôležitá je včasná diagnostika

Slovensko patrí medzi krajiny s najväčším výskytom rakoviny hrubého čreva a konečníka na svete. Dá sa jej pritom predísť prevenciou a pri včasnej diagnostike je dobre liečiteľná. Práve marec je mesiacom povedomia o tomto druhu rakoviny.

23.03.2018 11:45
rakovina, nádor, bunky Foto:
Každý rok na rakovinu hrubého čreva a konečníka zomrie 1800 ľudí.
debata

„Rakovinu hrubého čreva a konečníka na Slovensku každý rok diagnostikujú 5000 ľuďom,“ informoval na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave primár onkologického oddelenia Fakultnej nemocnice v Nitre Juraj Detvay. Až štvrtina z nich sa však o chorobe dozvie v metastatickom štádiu, kedy je už liečba zložitejšia. Podľa Detvaya preto treba spozornieť už pri prvých príznakoch, ako sú poruchy vyprázdňovania, bolesti v okolí konečníka, chudnutie a najmä krv v stolici.

Posilniť by sa mali aj preventívne vyšetrenia. Ministerstvo zdravotníctva SR aj v spolupráci s pacientskou organizáciou Europacolon pripravujú testovaciu verziu národného skríningu. V roku 2019 by ním malo prejsť okolo 80 000 ľudí, informoval zakladateľ a ambasádor občianskeho združenia (OZ) Europacolon Patrik Herman.

Po diagnostike nasleduje liečba. „Za posledných desať rokov sa možnosti liečby zlepšili,“ uviedol Radovan Barila, hlavný lekár pre onkológiu siete nemocníc Svet zdravia. Napriek tomu však každý rok na rakovinu hrubého čreva a konečníka zomrie 1800 ľudí. Podľa Barilu na Slovensku stúpa spoločenská objednávka po nových postupoch a liekoch. „Vieme o viacerých prevratných liekoch a čakáme, či nám ich sem pustia,“ doplnila prezidentka OZ Eurpacolon Jana Pifflová Španková.

Ľuďom s diagnostikovanou rakovinou hrubého čreva a konečníka pomáhajú aj pacientske poradne, v ktorých bývalí pacienti radia súčasným Jedna funguje v Národnom onkologickom ústave v Bratislave, ďalšia vo Východoslovenskom onkologickom ústave v Košiciach.

„V niektorých veciach vie pacientovi najlepšie poradiť človek, ktorý si tým už prešiel. Toto je niečo, čo ani lekár, ani sestra nevedia nahradiť a je to pre pacientov pomoc,“ myslí si prednosta kliniky onkológie Národného onkologického ústavu Michal Mego. Pacientske poradne by podľa OZ Europacolon mali v blízkej budúcnosti pribudnúť aj v Banskej Bystrici a Nitre.

Ľudovít sa nevzdáva: Nesmiem, mám ešte malé deti

Ľudovít (43) sa lieči na metastatický karcinóm hrubého čreva päť rokov. Ochorenie mu zistili v čase, keď už metastázovalo do pečene. Tri roky dochádzal každý týždeň na biologickú liečbu, onedlho ho čaká už tretia operácia metastáz v pečeni počas celého obdobia liečby. Ľudovít má tú najsilnejšiu motiváciu, aby žil ďalej.

„Mám ešte malé deti, dcéra má 15 a syn 10 rokov. Vychovám ich sám, ich mama tragicky zahynula pri dopravnej nehode. Nemienim sa vzdať. Chcem to zvládať, kvôli deťom musím. Chodíme sa spolu lyžovať, robíme spolu úlohy, varím im večeru. Najviac sa teším z takýchto chvíľ. Cítim sa dobre, neschudol som a nie som zoslabnutý. Ideme ďalej, kým to len bude možné. Záleží mi na každom okamihu.“

Ľudovítovou oporou je jeho krstná mama Mária, sestra jeho mamy. Ľudovítovi rodičia obidvaja zomreli na onkologické ochorenie, Mária tiež bola pred 25 rokmi onkologickou pacientkou. Je presvedčená, že rozhodujúca pri liečbe je psychika a podpora najbližších. „Ľudka obdivujem, pretože sa po smrti manželky naučil všetky domáce práce a vzorne sa stará o deti. Pomáham mu aj v domácnosti, ale najmä sa snažím dodávať mu energiu a silu v dňoch, keď sa necíti dobre. Vždy sa snaží čo najskôr pozbierať a postaviť sa opäť na nohy. Práve vtedy potrebuje odo mňa počuť, že po ťažkých chvíľach bude opäť lepšie.“

Ľudovítov onkológ, MUDr. Juraj Detvay z FN Nitra zdôrazňuje, že vo vzťahu medzi lekárom a pacientom pri liečbe je najdôležitejšia dôvera. „Pán Ľudovít patrí medzi pacientov, ktorí chcú spolupracovať a chcú žiť. Dôveruje naším rozhodnutiam a spolieha sa pri liečbe na naše uváženie. Občas k nám na onkológiu prichádzajú aj ľudia, ktorí sa vedome či nevedome odmietajú liečiť a rezignovali na život. Pán Ľudovít je však odhodlaný bojovať a urobiť všetko potrebné.

Len ak nám pacient dôveruje, máme šancu spoločne pokračovať v liečbe a udržiavať ho v dobrom stave. Pre chvíle, na ktorých záleží.“

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina hrubého čreva #Patrik Herman #rakovina konečníka