Porucha glukózovej tolerancie: Krok pred diabetom

Prediabetes, predcukrovkový stav, porucha glukózovej tolerancie - tak sa označujú stavy, keď pacient ešte nemá cukrovku, ale úspešne sa k nej blíži.

31.03.2018 10:57
diabetes, cukrovka Foto:
Prediabetes môže byť výsledkom nezdravého stravovania a životného štýlu, v ktorom nemá miesto pohyb.
debata (1)

Takýto človek má nalačno hraničnú hladinu cukru v krvi, má porušenú toleranciu glukózy a takisto koncentráciu glykovaného hemoglobínu z krvi (označuje priemernú hladinu cukru za cca tri mesiace). „Inak povedané, prediabetes je porucha, pri ktorej organizmus vylučuje inzulín s oneskorením. Telo prijme potravu, ale kým sa preberie a začne s vylučovaním inzulínu, jedlo je dávno strávené. Prebytočný inzulín potom vyvoláva v človeku nepríjemné pocity ako hlad, nervozitu či potenie. Prediabetes môže byť výsledkom nezdravého stravovania a životného štýlu, v ktorom nemá miesto pohyb,“ vysvetľuje diabetogička z Bratislavy MUDr. Katarína Černá. Na Slovensku žije s poruchou tolerancie glukózy (IGT) cca 16 % obyvateľstva. Vyšší výskyt bol zaznamenaný u ľudí v strednom veku a u žien.

Na základe WHO kritérií sa prediabetes definuje ako hraničná glykémia nalačno – medzi 5,6 až 6,9 mmol/l. Porušená je glukózová tolerancia, to znamená, že po vypití glukózy, „cukrovej vody“ (tzv. orálno-glukózo-tolerančný test) je po dvoch hodinách hladina cukru v krvi 7,8 – 11 mmol/l. Glykovaný hemoglobín je medzi 6,1 až 6,4 %. „Prediabetické stavy sú bez príznakov, takže je potrebné po nich pátrať pri preventívnych prehliadkach , pri predoperačných vyšetreniach alebo ak má pacient rizikové faktory,“ zdôrazňuje diabetologička. Na oddialenie rozvoja cukrovky je naozaj dôležité upraviť svoj životný štýl v zmysle – schudnúť, hýbať sa a zdravo sa stravovať.

„Takýchto pacientov je potrebné dispenzarizovať v diabetologickej ambulancii a pravidelne jedenkrát ročne sledovať, či u nich nedochádza k postupu IGT, teda k prechodu na diabetes mellitus,“ dodáva MUDr. Černá.

Hnojník dokáže potlačiť výkyvy hladín cukru

Hnojník. Foto: SHUTTERSTOCK
hnojník Hnojník.

Je to zdraviu prospešná huba, ktorá nie je taká známa ako hliva či reiši. Vyzerá ako „právnikova parochňa“. Je jedlý a veľmi chutný, výborný je v smotanovej omáčke a obsahuje celý rad priaznivých látok, najvýznamnejšie sú organický vanád a komatín. Dokážu do istej miery regenerovať Langerhansove ostrovčeky pankreasu, pozitívne ovplyvňujú hladinu glukózy nalačno, zvyšujú vnímavosť na inzulín, zabraňujú dokonca tvorbe a hromadeniu cholesterolu. Je to huba s nízkym glykemickým indexom a ak ho nezbierate a nesušíte do zásoby, môžete využiť jeho ponuku v kapsliach, v ktorých je usušený umelo pestovaný hnojník rozomletý na jemný prášok.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cukrovka #inzulín #MUDr. Katarína Černá