Prekonajte jarnú únavu aj s pomocou byliniek

Psychická a fyzická vyčerpanosť prejavujúca sa na začiatku jari dokáže narušiť náš každodenný rytmus. Existuje na ňu však účinný liek. Zdravá životospráva. Energiu vám okrem cvičenia a vyváženej stravy dokážu zvýšiť aj obyčajné bylinky.

11.04.2018 14:00
Púpava Foto:
Púpava priaznivo ovplyvňuje činnosť pečene a obličiek.
debata (1)

Púpava:

Je známa svojimi pozitívnymi účinkami za zdravie. Prispieva k správnej funkcii látkovej výmeny. Pôsobí aj močopudne a podporuje tvorbu a sekréciu žlče a žalúdočných kyselín. Priaznivo ovplyvňuje činnosť pečene a obličiek. Využíva sa tiež na zníženie hladiny cholesterolu a triglyceridov v krvi. Mladé púpavové listy sú výbornou zeleninou do jarných šalátov, ako hodnotný zdroj vitamínu C. Z rozkvitnutých kvetov sa dá pripraviť veľmi dobrý púpavový med.

Medvedí cesnak:

Jeden z najlepších životobudičov vôbec. Chutí väčšinou aj ľuďom, ktorí normálny cesnak neznesú alebo ho nemajú radi. Je veľmi všestranný, dajú sa využiť všetky jeho časti – cibuľky, listy aj kvet. Čerstvý ho môžete pridať do nátierok, polievok, k masu či cestovinám. Jeho arómu zvýšite, keď ho krátko prehrejete na panvici s maslom. Je bohatý najmä na vitamín C a železo, obsahuje, rovnako ako cesnak a cibuľa, silicu alicín, ktorá má antibakteriálne účinky. Pomôže pri respiračných ochoreniach, prechladnutí a podporuje hojenie rán. Dokáže tiež znížiť vysoký tlak alebo prečistiť zanesené obličky, keďže pôsobí močopudne. Vďaka jeho čistiacim schopnostiam by sa mala zlepšiť aj kvalita pleti a rôzne zápaly.

Žihľava:

Jej mladé listy sú výborne na jarnú očistu. Najjednoduchšie je si z nich pripraviť čaj. Pokiaľ ide o jej varenie, môžeme ju pripraviť podobne ako špenát. Ak listy sparíme, môžeme ich pridať do vývaru či zeleninových šalátov. Žihľava je bohatá na vitamíny B1, B6 a C, obsahujú kyselinu mravčiu a octovú, serotonín, triesloviny a chlorofyl. Žihľava znižuje hladinu krvného cukru, čistí organizmus, je protizápalová a urýchľuje regeneráciu pokožky.

Pažítka:

Chuť a vôňa je jemne cibuľová. Táto bylinka je ideálna do šalátov a dresingov, nátierok, do polievok, ale aj k hocijakému mäsu, na posypanie zemiakov, ryže alebo rôznych kaší a cestovinových jedál. Veľmi často sa kombinuje s vajcami na akýkoľvek spôsob. Je bohatá na vitamín C a B, minerálne látky, najmä vápnik, draslík, železo a na síru, ktorá je hlavnou zložkou jej silice a spôsobuje štipľavosť.

Šalvia lekárska:

Chuť je veľmi intenzívna a ľahko nahorkastá. Odporúča sa k chuťovo výrazným mäsám, ako je zverina, jahňacie, bravčové, kačacie, husacie, ale aj k rybám. Výborne chutí aj na pečených zemiakoch či v marinádach. Treba ju používať striedmo, aby neprebila chuť pokrmu. Na rozdiel od väčšiny čerstvých byliniek ju možno pridávať do jedla až pri varení, pretože jej výrazná vôňa sa vo vysokých teplotách vytráca len pozvoľna. Má dezinfekčné a protizápalové účinky. Odvar z nej pomôže pri bolesti hrdla, čaj s trávením, očistou pečene a celkovým posilnením organizmu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bylinky #šalvia #medvedí cesnak #jarná únava #žihľava #púpava