Neintímne otázky o intímnych veciach: Vaginálna atrofia

Stenčeniu a vyschnutiu stien pošvy sa hovorí vaginálna atrofia. Dôvod je pokles hladiny ženských hormónov estrogénov po prechode, ale aj po liečbe, ktorá má na hladinu estrogénov negatívny vplyv. Patrí sem aj onkoliečba. Nepríjemné pocity v podobe suchosti, zápalov či svrbenia "tam dole" môžu byť napríklad súčasťou liečby tamoxifénom pri rakovine prsníka.

13.04.2018 06:00
vagína, nohavičky, prnie, spodná bielizeň Foto:
Priemerný vek, kedy väčšina žien dostáva poslednú menštruáciu, je 51 rokov.
debata

Naozaj dochádza k niečomu takému, ako je stenčenie pošvy?

Po menopauze sa stenčí pošvová sliznica tak, že má menej vrstiev, čím ubúda množstvo glykogénu a to má za následok vymiznutie laktobacila. Dôsledkom toho nie je produkovaná kyselina mliečna, pomocou ktorej sa udržiavalo kyslé pH v pošve. Pokles kyslosti pH v pošve vedie ku zmene pošvovej mikroflóry, čo podporuje opakovanie infekcií. Stav relatívneho nedostatku estrogénov s rozvojom pošvovej atrofie sa môže objaviť nielen u žien po prechode, ale prekvapujúco aj v reprodukčnom veku – u dojčiacich žien, užívateliek antikoncepcie a pri chemo- alebo rádioterapii. Týmto problémom trpia napríklad pacientky s rakovinou prsníka užívajúce tamoxifén.

Postihuje tento problém skôr či neskôr všetky ženy po nástupe menopauzy?

Priemerný vek, kedy väčšina žien dostáva poslednú menštruáciu, je 51 rokov. Približne 10 až 40 % postmenopauzálnych žien trpí symptómami vaginálnej atrofie spôsobenú zastavením tvorby estrogénu vaječníkmi. Prejavuje sa pálením, svrbením a zníženou sekréciou pošvy. Pošvová stena sa stáva tenšou, pošva sa skracuje a zužuje a postupne stráca svoju elasticitu a lubrikačné vlastnosti.

Bežne sa pri sexuálnom vzrušení tvorí v pošve viac sekrétu, aby sa uľahčil priebeh sexuálneho styku. Ak tvorba pošvového sekrétu nie je dostatočná, styk býva bolestivý a môžu vzniknúť malé ranky na sliznici vagíny. V dôsledku atrofie pošvovej sliznice sa ženy sťažujú na príznaky spojené s vaginálnym výtokom šedej farby, nepríjemným zápachom, ťažkosťami pri pohlavnom styku, podráždením a pálením intímnych oblastí.

Čo môže pomôcť?

Napriek nepríjemným príznakom vyhľadá odbornú pomoc iba jedna zo štyroch žien s príznakmi vaginálnej atrofie. Pritom existujú vaginálne gély s účinnými zložkami v podobe kyseliny mliečnej alebo kyseliny hyalurónovej, ktoré pomáhajú pri problémoch suchého vaginálneho prostredia. Chránia tkanivá a obnovujú prirodzené fyziologické podmienky vaginálnej sliznice aj po gynekologických operáciách. Dokážu zmierniť príznaky vaginálnej atrofie, ako je svrbenie, pálenie, opuch, začervenanie, abnormálny výtok, pocit bolesti alebo ťažkosti pri pohlavnom styku.

Kyselina hyalurónová je prirodzenou súčasťou ľudského tela. Vytvára ochrannú bariéru, ktorá zvlhčuje, chráni, zabraňuje prenikaniu a rastu patogénnej flóry, urýchľuje prirodzený proces hojenia, regeneráciu poškodenej sliznice a podporuje prirodzené protizápalové procesy. Kyselina mliečna zas vytvára potrebné, prirodzene kyslé prostredie v pošve, a tak udržiava mikrobiálnu rovnováhu a bráni šíreniu patogénnych baktérií. Pri hormonálnej liečbe (aj v rámci onkoliečby) nie sú vaginálne gély (a lubrikanty) kontraindikované. Naopak, ich používanie sa odporúča.

Príznaky nedostatočného zvlhčenia sliznice

pocit sucha v pošve, zníženie tvorby hlienu na krčku maternice, trvalá bolesť v oblasti vagíny alebo podbruška, ktorá sa spája so sexuálnym stykom a vzniká následkom zápalu, plesňových infekcií, infekcií močových ciest, endometriózy alebo drobných popôrodných poranení, pálenie, svrbenie, zníženie sexuálnej aktivity, zvýšenie pH v pošve

Čo oslabuje vaginálnu sliznicu

  • Pokles hladiny estrogénov: klimaktérium, dojčenie a tehotenstvo, antiestrogénová liečba, odstránenie vaječníkov, užívanie hormonálnej liečby počas onkoterapie
  • Vaginálne infekcie: kvasinkové mykózy, bakteriálne vaginózy (ale aj vírusové ako HPV)
  • Poškodenie buniek sliznice: podráždenie sliznice – nevhodná kozmetika, kúpaliská, bielizeň, pracie prášky, aviváž, protirakovino­vá liečba

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vagína #estrogén #svrbenie #vaginálny sekrét