Karcinóm hrubého čreva: Aby prevencia nebola len slovo

Dvanásť autobusov plných ľudí. To je množstvo pacientov v Európe, ktorí každý deň pribudnú s novou diagnózou rakoviny hrubého čreva a konečníka. Napriek tomu, že sa jej dá predchádzať a je veľmi dobre liečiteľná.

14.04.2018 07:00
hrubé črevo, rakovina, doktor Foto:
Úmrtnosť pacientov v posledných 15 rokoch vďaka pokrokom v diagnostike a liečbe poklesla, napriek tomu je alarmujúca.
debata (3)

V Európe je druhým najčastejším typom zhubného ochorenia a zároveň druhou najčastejšou príčinou úmrtí medzi onkologickými pacientmi. Jej výskyt stále rastie. Podľa odhadov len na Slovensku v tomto roku lekári diagnostikujú 5 004 nových prípadov. A pritom je to typ rakoviny, ktorému sa dá v mnohých prípadoch predchádzať prevenciou, najmä zmenou životného štýlu a uplatňovaním preventívnych programov.

Napriek tomu, že máme k dispozícii efektívny, poisťovňou hradený skríningový test na okultné krvácanie v stolici, dostupné bezplatné preventívne skríningové kolonskopie, je Slovensko celosvetovo na prvých priečkach vo výskyte a úmrtnosti na nádory kolorekta. Na preventívnom vyšetrení sa však zúčastňuje len približne 10 % rizikovej populácie. „Skúsenosti z iných štátov potvrdzujú, že iba zvýšenie účasti tejto cieľovej populácie na skríningu nad 50 % pomôže znižovať krivku úmrtnosti a počty obetí rakoviny hrubého čreva,“ vraví doktor Rudolf Hrčka, vedúci skríningovej sekcie v Slovenskej gastroenterolo­gickej spoločnosti. Prezidentka medzinárodnej skupiny Europacolon Jola Gore Both uviedla, že základom úspechu v každom štáte je národný onkologicky plán a funkčný „pozývací“ skríning.

Žiaľ, až 25 % pacientov s kolorektálnym karcinómom je diagnostikovaných v štádiu metastatického ochorenia. Úmrtnosť pacientov síce v posledných 15 rokoch vďaka pokrokom v diagnostike a liečbe poklesla, napriek tomu je alarmujúca. Prežívanie pacientov s metastatickým karcinómom kolorekta liečených v prvej línii sa predĺžilo v posledných rokoch zo šesť mesiacov až na dva roky, na rozdiel od prežívania pacientov s metastatickým karcinómom hrubého čreva liečených v tretej a vyššej línii, kde je prežívanie kratšie ako rok.

V roku 2016 bola v Európskej únii zaregistrovaná nová chemoterapeutická liečba s inovatívnym mechanizmom účinku a dokázanou účinnosťou so zlepšením celkového prežívania a oddialením progresie ochorenia u pacientov v pokročilých líniách metastatického kolorektálneho karcinómu, ktorí sú už často rezistentní na predchádzajúcu chemoterapiu. Táto liečba bude tento rok podliehať prehodnocovaniu žiadosti o úhradu z verejného zdravotného poistenia.

„Nová liečba môže pacientom v 3. a 4. línii priniesť zníženie rizika úmrtia o 32 % a zníženie rizika progresie ochorenia o 52 %. Ide o tabletkovú chemoterapiu s inovatívnym duálnym mechanizmom účinku, ktorá zastaví ďalšie delenie rakovinovej bunky. Účinkuje aj u pacientov, ktorí už sú odolní voči predchádzajúcej chemoterapii. Nová liečba teda predlžuje celkové prežívanie pacientov. Vďaka perorálnemu podávaniu pacienti môžu užívať liečbu v pohodlí domova,“ približuje novú liečbu doktor Radovan Barila, onkológ z Nemocnice s poliklinikou Štefana Kukuru v Michalovciach.

Liečba karcinómu hrubého čreva, najmä v pokročilých štádiách je často hrou o život. Pacienti však v nej nie sú osamotení, ich spoluhráčmi sú lekári a rodina. Iba spoločne môžu dosiahnuť úspech. Hoci pacienti s metastatickým karcinómom majú chronické ochorenie a liečbu už potrebujú počas celého života, vďaka nej môžu žiť kvalitnejšie, bez vážnych zdravotných obmedzení či bolestí.

Čo je kolorektálny karcinóm?

Zhubný nádor, ktorý vzniká z buniek vystielajúcich hrubé črevo a konečník. Je to ochorenie, pri ktorom sa normálne bunky hrubého čreva alebo konečníka začnú meniť, nekontrolovateľne rastú a nezanikajú. Veľa kolorektálnych karcinómov sa začína v polypoch, nezhubných výrastkoch, ktoré sa najmä v staršom veku môžu vyvinúť na vnútornej stene hrubého čreva a v konečníku. Nazývajú sa aj adenómy či adenómové polypy, pretože vychádzajú zo žľazového epitelu vystielajúceho vnútorné tkanivo hrubého čreva. Niekedy ich bunky zmenia štruktúru, tvar a funkciu a proces vyústi až do vzniku rakoviny.

Príznaky ochorenia

  • zmena pravidelnosti stolice,hnačka alebo zápcha, veľmi tmavé zafarbenie stolice, prítomnosť krvi v stolici
  • nebolestivé krvácanie z konečníka, svrbenie, podráždenie a opuch, pocit, že črevo sa úplne nevyprázdňuje, stolica odchádza v úzkom prúžku
  • tráviace problémy (nadúvanie, pocit plnosti, kŕče), časté, bolestivé uvoľňovanie vetrov
  • neúmyselná strata hmotnosti, nechuť do jedla a zvýšená únava

Ak sa objaví niektorý alebo viaceré z týchto príznakov, nezávisle od množstva či frekvencie, treba čo najskôr navštíviť lekára, ktorý určí presnú diagnózu.

Rizikové faktory

  • Genetická predispozícia – často sa objavuje rodinný výskyt ochorenia, preto by príbuzní 1. stupňa (rodičia, deti, súrodenci) ľudí, ktorým zistili kolorektálny karcinóm, mali začať s pravidelným testovaním na okultné krvácanie ešte pred 40. rokom života, vždy raz ročne.
  • Vyšší vek – riziko rastie najmä po päťdesiatke, i keď niekedy choroba napadne aj mladých ľudí vo veku okolo 30 – 40 rokov. Všetci ľudia bez ohľadu na to, či majú, alebo nemajú zdravotné problémy, by mali po 50. roku podstúpiť vždy raz za dva roky test na okultné krvácanie (ak nepatria do niektorej z vysokorizikových skupín – vtedy treba s testovaním začať skôr).
  • Iné (nezhubné) ochorenia hrubého čreva – adenómy, polypy, zápalové ochorenia ako napr. Crohnova choroba, chronická ulcerózna kolitída (colitis ulcerosa) a podobne zvyšujú riziko vzniku rakoviny. Vysoké riziko majú aj ľudia s ochorením adenómová polypóza v rodine. Crohnova choroba zvyšuje riziko ochorenia na rakovinu čreva 7 až 20-krát, pri ulceróznej kolitíde je toto riziko ešte vyššie. Po 25 rokoch dostane 40 % pacientov trpiacich na ulceróznu kolitídu rakovinu čreva. V 40 % takýchto prípadov sa potom vyskytne karcinóm súčasne na rôznych a viacerých častiach čreva.
  • Obezita – má priamy vzťah k rakovine hrubého čreva a konečníka.
  • Cukrovka – pacienti s cukrovkou majú o 30 až 40 % vyššie riziko kolorektálneho karcinómu ako zdraví ľudia.
  • Nevhodná životospráva – riziko ochorenia zvyšuje strava bohatá na tuky a chudobná na vlákninu, pitie alkoholu, fajčenie, stres a sedavý spôsob života. Medzi rizikové potraviny patrí červené mäso, najmä smažené, pečené a obzvlášť údené. Z alkoholu zvyšuje riziko najmä pivo, pokiaľ sa pije vo vyššom množstve.

O prevencii v kocke

Primárna prevencia:

Medzi metódy primárnej prevencie, ktorými sa dá vzniku rakoviny kolorekta predchádzať, patrí najmä správne stravovanie a zdravý životný štýl. Hydina a ryby sú vhodné druhy mäsa a treba ich uprednostňovať pred červeným mäsom. Bravčové, hovädzie, teľacie, divinu a jahňacinu je vhodné konzumovať maximálne trikrát do týždňa, pričom jedna porcia by nemala byť väčšia ako 150 gramov. Priemyselne upravované mäsové výrobky ako údeniny, slanina, klobásy, ale aj šunka, salámy či párky by sa mali jesť len výnimočne. Živočíšne tuky v strave treba nahrádzať rastlinnými. Vhodný je olivový olej, v strave by nemali chýbať tuky s obsahom omega− 3 mastných kyselín, napríklad z rýb, pomáhajú chrániť hrubé črevo pred karcinogénmi. Obmedziť alkohol na minimum. Odborníci upozorňujú, aj na nadmerné pitie piva zvyšuje najmä riziko vzniku rakoviny konečníka. Nefajčiť alebo prestať fajčiť. Až polovica štúdií skúmajúcich účinky fajčenia na organizmus preukázalo zvýšenie rizika karcinómu kolorekta až o 50 percent! Dbať na dostatok vlákniny v strave. Vláknina zvyšuje objem čreva, znižuje koncentráciu karcinogénov a skracuje čas prechodu potravy hrubým črevom, čo obmedzuje vznik bakteriálnych enzýmov zodpovedných za produkciu karcinogénov. Konzumovať treba najmä zeleninu, cereálie a ovocie. Zvýšiť príjem kalcia v strave. Je dokázané, že ľudia, ktorí konzumujú viac vápnika v strave či vo výživových doplnkoch, majú mierne nižší výskyt rakoviny hrubého čreva a konečníka. Kalcium obsahuje najmä mlieko, mliečne výrobky a mak.

  • Vysmážanie treba nahradiť dusením, varením v pare alebo pečením. Zdraviu neprospieva ani grilovanie na drevnom uhlí.
  • Konzumovať antioxidanty – niektoré potraviny majú dokázané protirakovinové účinky. Má ich zelený čaj, kurkuma, červené hrozno, citrusové plody, cesnak, cibuľa a bobuľové ovocie ako napríklad čučoriedky.
  • Dostatočný prísun vitamínov A, C a E, kyseliny listovej a selénu, chránia imunitu organizmu a majú protirakovinové účinky.
  • Znížiť nadmerný energetický príjem. Vysoký príjem energie dokázateľne súvisí so zvýšeným rizikom ochorenia. Obezita patrí medzi rizikové faktory. Spôsob výživy a životospráva majú na vzniku a rozvoji nádorových ochorení podiel od 30 % do 80 % podľa lokalizácie a typu nádoru.
  • Dbať na pravidelný pohyb, minimálne 30 minút denne. Dostatočná fyzická aktivita má dôležitú úlohu pri prevencii kolorektálneho karcinómu. Zdraví ľudia so sedavým zamestnaním by mali preferovať aktívnejší pohyb ako beh či cyklistika. Seniori či fyzicky slabší si môžu dennú dávku pohybu zabezpečiť napríklad rezkou prechádzkou.

Sekundárna prevencia:

Je zameraná na vyhľadávanie včasných foriem ochorenia, ktoré je možné úspešne liečiť a zabrániť tak prepuknutiu rakoviny do pokročilých štádií. Rakovina hrubého čreva a konečníka väčšinou nebolí, preto ju mnohí pacienti odhalia príliš neskoro. Treba pozorovať svoj tráviaci systém a jeho normálnu funkciu, aby bolo možné všimnúť si prípadné zmeny. Každý človek by mal pravidelne absolvovať systém preventívnych prehliadok hradených poisťovňou, a to aj keď nemá žiadne príznaky.

Dôvera sa nedá vynútiť, iba získať

Keď v roku 2015 prišiel Július (68) do ambulancie onkológa Štefana Pörsöka, mal zlé výsledky testov, bol vychudnutý a cítil sa zle. Ale to už je minulosť. „Som výborný pacient,“ hovorí. Za pravdu mu dáva aj jeho onkológ: "Väčšia šanca na úspešnú liečbu je vtedy, ak je pacient pozitívne naladený a nepodlieha zbytočným obavám. Oznámenie diagnózy je náročná situácia v živote pacienta, ale ak verí svojmu lekárovi, spolu dokážu nájsť optimálnu liečbu a vybudujú si vzájomný vzťah. Pre mňa je to vždy lekcia pokory. Bez pacientovej snahy by som nedosiahol nič.“ Jeho slová potvrdzuje aj pán Július: "Ak by som svojmu doktorovi neveril, nemohol by som sa u neho liečiť.“

A ako sa to celé začalo? Július v auguste 2015 spadol z rebríka. Bolesti chrbta sprvu pripisoval úrazu. „Keď bolesť neprechádzala ani po liekoch, šiel som k lekárovi. Ten ma poslal na sono brucha a už tam bolo vidieť mnohopočetné metastázy na pečeni,“ spomína. Jeho manželka Libuša bola prvá, kto sa dozvedel zlé správy: „Nevšimla som si, že by sa manžel mal zle, sťažoval sa však na bolesti chrbta. Diagnóza – rakovina hrubého čreva v pokročilom štádiu – to bol ale šok. Manžel však nie je typ človeka, ktorý potrebuje ľútosť." "Som skrátka flegmatický cynik,“ vraví Július. Aj doktor Pörsök tvrdí, že prílišná starostlivosť, a najmä ľútosť, pacientovi skôr uškodia, ako pomôžu. „Dôležitá je fyzická aj psychická podpora členov rodiny. Ale pacient by mal mať možnosť aktívne pristupovať k svojej liečbe a mať slobodu v rozhodovaní. Ak ho ochorenie zásadne neobmedzuje, potrebuje sa vrátiť do bežného života.“

Dnes, aj napriek vážnemu počiatočnému stavu, je ochorenie pána Júliusa stabilizované. Pravidelne, každé tri týždne chodí na kontroly, berie chemoterapiu kombinovanú s biologickou liečbou a cíti sa dobre. „Každý mesiac chodí na týždeň k svojej 92-ročnej mame na dedinu, kde veľa pracuje. Pochopila som, že fyzickú prácu potrebuje, aby sa cítil psychicky dobre. Aj teraz doma prerába spálňu a predsieň. A robieva takú štrúdľu, že ja by som takú urobiť nedokázala. Aj výborne varí, keď sa mu chce,“ prezrádza jeho manželka. „Vieme, že jeho ochorenie je vážne, medzi kontrolami však naň ani nemyslíme,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #rakovina hrubého čreva #zdravie a prevencia