Čo je črevný mikrobióm - a prečo je pre nás taký dôležitý?

Chronické bolesti brucha, zápcha alebo hnačka. Tieto príznaky naznačujú, že v tele niečo nie je v rovnováhe. Čo s tým má mikrobióm?

16.04.2018 06:00
kyslá kapusta Foto:
Strava s dobrými sacharidmi, vlákninou, s nízkym obsahom tuku a cukru a probiotickými potravinami ako kyslá kapusta, podporuje zdravú črevnú flóru.
debata (1)

V našom tele žije asi 38 biliónov baktérií, vírusov a húb. Znie to síce hrozne, v skutočnosti je to však fascinujúce – a má veľa do činenia s trávením, náladou a celkovým zdravotným stavom. Ukázali to výsledky nespočetného množstva štúdií. Aké zloženie nás udržiava zdravých, ktoré naopak, náš zdravotný stav zhoršuje? Ako vyzerá zdravá kolonizácia baktériami, vírmi a hubami?

Čo je mikrobióm?

Je to „zbierka“ biliónov mikroorganizmov, ktoré žijú v našom a na našom tele. Väčšina z nich sú baktérie – dobré a zlé. Tieto mikroorganizmy žijú v celom tele, ale tie, čo sa usadili v čreve, sú obzvlášť dôležité pre naše zdravie.

Prečo je črevný mikrobióm taký dôležitý?

Črevný mikrobióm pozostáva z dobrých baktérií, ale aj zo zlých, ktoré spôsobujú ochorenie. Aby sme ostali zdraví, musí byť v tele správna rovnováha. Dobré baktérie ako laktobacily a bifidobaktérie udržujú patogény ako napríklad klostrídie pod kontrolou. Ak systém zmieša črevný mikrobióm, vzniknú ochorenia ako je syndróm dráždivého čreva, Crohnova choroba, ulcerózna kolitída či kyslý reflux. Črevný mikrobióm je prepojený s ostatnými systémami (zdravie mozgu, emocionálne a kardiovaskulárne zdravie a iné).

Ako zistíme, že črevné zdravie už nefunguje?

Okrem zjavných upozornení ako sú chronické bolesti brucha, zápcha a hnačka, existujú aj vedecké metódy na zistenie, v akom množstve a ktoré baktérie sa v čreve produkujú a či je zachovaná rovnováha.

Ako ho dostať do rovnováhy?

Niektoré faktory sú ovplyvnené geneticky alebo užívaním antibiotík. Je ťažké ich zmeniť. Samozrejme, vysoký podiel na zdravom črevnom mikrobióme má strava – a môže ho pozitívne ovplyvniť. Platí, ako vždy: Zdravá, vyvážená strava s dobrými sacharidmi, vlákninou, s nízkym obsahom tuku a cukru a s probiotickými potravinami ako kefír alebo kyslá kapusta, podporuje zdravú črevnú flóru.

Ako dlho to potrvá?

Ak ráno zjete veľkú porciu probiotického jogurtu, nemôžete čakať, že sa váš črevný mikrobióm už v noci zmení. Ak zmeníte stravu, zlepšenie črevného zdravia pocítite až cca. po mesiaci. Chce to trochu trpezlivosti, určite sa to však oplatí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hnačka #trávenie #zápcha #probiotiká #baktérie #črevný mikrobióm