Gin nezhorší príznaky sennej nádchy

Popíjať gin s tonikom a zlepšiť si nielen náladu, ale aj príznaky sennej nádchy? Pre všetkých, ktorí by pred jarou najradšej ušli, je to určite správa dňa.

19.04.2018 06:00
gin, džin, nápoj, pohár, drink, ľad, voda, Foto:
Gin má veľmi nízky obsah histamínu.
debata

Z nosa tečie, oči pália a opúchajú. Pridá sa kýchanie a svrbenie podnebia, v najhoršom prípade astma. Peľová alergia skutočne nie je zábavná. Prichádza však najlepšia správa dňa: Gin môže príznaky sennej nádchy zmierniť.

Ruky preč od alkoholu

Doteraz platilo pravidlo: Ruky preč od alkoholu v čase alergií, hlavne preto, že tmavší a fermentovaný alkohol ako červené víno a pivo, môže nepríjemné účinky ešte zhoršiť, a to kvôli dvom zložkám: histamínu a sulfidom. Ale podľa novej štúdie Asthma UK sú určité druhy alkoholu, ktoré môžeme vychutnať s pôžitkom.

Gin a vodka

Patria sem gin a vodka. Obe liehoviny majú veľmi malý obsah histamínu – preto sa nemusíte obávať ďalšieho zhoršenia zdravotného stavu. Pôžitok nikdy nemožno porovnávať s účinkom liekov na sennú nádchu, ale tento alkohol možno piť aj počas peľovej sezóny bez zaváhania, na rozdiel od piva či šumivého vína a môžeme svoju alergiu krásne „zapiť“.

Pozor na histamín

Mimochodom, histamín sa nachádza aj v potravinách, ktorým by sme sa počas peľovej sezóny mali tiež vyhnúť. Patrí sem salám, slanina, mrazené ryby, mnohé druhy syrov a kyslá kapusta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #kyslá kapusta #gin #histamín #senná nádcha