V dĺžke života zaostávame. Až o štyri roky

Podľa nedávno publikovanej správy OECD a Eurostatu je priemerná dĺžka života na Slovensku 76,6 roka, zatiaľ čo v Európe sa ľudia dožívajú v priemere o 4 roky viac. V porovnaní so Slovenskom žijú dlhšie napríklad aj Poliaci, Chorváti a Česi, pričom nad európskym priemerom sú popri krajinách západnej Európy aj Slovinci. Slovákov najviac trápia choroby srdca a ciev.

21.04.2018 06:00
srdce, zdravie, model srdca, infarkt Foto:
Zatiaľ čo v roku 2005 bolo hospitalizovaných 9 060 pacientov s diagnózou chronické srdcové zlyhávanie, v roku 2016 to bolo už viac ako 22-tisíc.
debata (11)

Tieto ochorenia sa zároveň podpisujú na najčastejších hospitalizáciách v slovenských nemocniciach. Za ostatných desať rokov sa počet hospitalizácií, ako aj počet úmrtí na chronické srdcové zlyhávanie viac ako zdvojnásobil. Navyše si mýlime infarkt so srdcovým zlyhávaním a nepoznáme symptómy týchto ochorení.

Podľa správy je na Slovensku v 65. roku života kratšia očakávaná dĺžka života ako v ostatných krajinách OECD, navyše jeho zdravotná kvalita je výrazne horšia. "Po dosiahnutí 65 rokov žijú Slováci najkratší zdravý život z krajín OECD,” hovorí docentka Eva Gonçalvesová, primárka oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca NÚSCH v Bratislave a predsedníčka Pracovnej skupiny pre srdcové zlyhávanie pri Slovenskej kardiologickej spoločnosti.

Tak ako v celoeurópskom meradle, aj na Slovensku sa na úmrtiach a najčastejších hospitalizáciách najviac podieľajú kardiovaskulárne ochorenia. „Zatiaľ čo počet hospitalizácií u pacientov s cievnou mozgovou príhodou je za ostatných desať rokov približne rovnaký a klesá nám počet hospitalizácií na chronickú ischemickú chorobu srdca, počet hospitalizácií na chronické srdcové zlyhávanie sa za ostatných desať rokov viac ako zdvojnásobil,“ dopĺňa docentka Gonçalvesová.

Zatiaľ čo v roku 2005 bolo hospitalizovaných 9 060 pacientov s diagnózou chronické srdcové zlyhávanie, v roku 2016 to bolo už viac ako 22-tisíc. Nelichotivá je aj štatistika, čo sa týka počtu úmrtí. V roku 2005 zomrelo na Slovensku na srdcové zlyhávanie 1 267 pacientov, v roku 2016 to bolo už viac ako 2 500 pacientov. „Dovolím si povedať, že chronické srdcové zlyhávanie je aktuálne najväčšou výzvou súčasnej kardiológie a tomuto ochoreniu musíme venovať náležitú pozornosť. Od poznania príznakov, cez včasný záchyt pacientov a ich čo najskoršiu liečbu,“ dodáva docentka Gonçalvesová.

Chronické srdcové zlyhávanie vzniká vtedy, keď srdce „nevládze“ uspokojiť požiadavky tkanív organizmu na prívod kyslíka. Ide o dlhodobé a invalidizujúce ochorenie s vysokou úmrtnosťou, ktoré sa prejavuje najmä zhoršujúcou sa dýchavicou a hromadením tekutín v telesných dutinách a tkanivách, kam tekutiny prestupujú pri nedostatočnom prečerpávaní krvi srdcovým svalom. „Medzi typické symptómy patrí dýchavica, opuch končatín – najmä členkov a celková slabosť a únava.

Miera prežívania pacientov s týmto ochorením je veľmi nepriaznivá. Až polovica totiž zomiera v priebehu piatich rokov. Za závažné považujem aj to, že Slováci nepoznajú príznaky srdcového zlyhávania a symptómy typické pre toto ochorenie si často mýlia so symptómami infarktu. Až 81 % si totiž myslí, že srdcové zlyhávanie sa prejavuje bolesťou a tlakom na hrudi. Jeden z typických príznakov pre srdcové zlyhávanie – opuch končatín, najmä členkov uviedlo za symptóm srdcového zlyhávania len 31 %,“ hovorí Roman Margóczy, primár oddelenia všeobecnej kardiológie, SÚSCCH, Banská Bystrica.

„Musíme intenzívne budovať povedomie a vzdelávať verejnosť o srdcových ochoreniach, najmä o srdcovom zlyhávaní. Je potrebné využívať inovatívne technológie a modernú liečbu pre pacientov, optimalizovať systém ich manažmentu a včasného záchytu ochorenia,“ vraví docentka Gonçalvesová.

Najčastejšie príznaky srdcového zlyhávania

  • Dýchavičnosť – srdcové zlyhávanie môže spôsobiť hromadenie tekutiny v pľúcach, v dôsledku čoho sa pri každodenných činnostiach ľahšie zadýchame.
  • Dýchavičnosť v ľahu – môže pacient pociťovať, aj keď leží, a preto sa snaží spať v sede alebo si pod hlavu podkladá viacero vankúšov.
  • Rýchly pulz – srdce má zníženú schopnosť pumpovať krv a v snahe kompenzovať túto zníženú schopnosť sa srdcový tep môže zrýchliť.
  • Strata chuti do jedla – pocit nevoľnosti pri jedení alebo stratu chuti do jedla môže zapríčiniť hromadenie tekutiny okolo čriev, čo vplýva na trávenie.
  • Únava – srdcové zlyhávanie znamená menej okysličenej krvi v krvnom obehu. Keďže kyslík je zdrojom energie pre svaly a tkanivá, ľudia so srdcovým zlyhávaním sa oveľa ľahšie unavia aj pri bežnej činnosti.
  • Opuchy členkov, nôh a brucha – hromadenie tekutiny v nohách, členkoch alebo v brušnej dutine spôsobuje ich opuchnutie, a preto môžeme mať pocit, že sú nám topánky a oblečenie tesnejšie.
  • Náhly prírastok na váhe – ak priberieme za týždeň 2 kg a viac, je to prejav zadržiavania vody v tele. Môže to byť príznak zhoršovania sa stavu srdcového zlyhávania.
  • Frekvencia močenia – do obličiek dostáva menej krvi, čo spôsobí, že človek má menej častú potrebu močenia. Naopak, ak užije diuretiká, bude močiť častejšie, keď sa nadbytočná tekutina v tele vylúči.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Európa #priemerná dĺžka života