Máte zvýšený cholesterol? Takto by mal vyzerať jedálny lístok

Pri zvýšenom cholesterole je potrebné obmedziť množstvo živočíšnych tukov, používať rastlinné oleje, dávať pozor na sladké pečivo a jesť veľa ovocia a zeleniny.

29.04.2018 06:00
jedlo Foto:
Okrem vitamínov a ďalších prospešných látok obsahujú ovocie a zelenina veľa vlákniny, ktorá aktívne znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
debata (2)

Nároky na denný príjem základných živín v percentách: 55 % sacharidov (z toho max. 10 % jednoduché sacharidy), 30 % tukov (z toho 40 až 50 % môže byť živočíšneho pôvodu), 15 % bielkovín (z toho 20 % môže byť rastlinného pôvodu)

Odporúčaný podiel prijatej energie pre jednotlivé denné jedlá: raňajky 20 %, desiata 5 až 10 %, obed 35 %, olovrant 5 až 10 %, večera 30 %

Obmedzte množstvo živočíšnych tukov – tučné mäso, maslo, masť, slanina, tučné syry, plnotučné mlieko. Vhodná je hydina, mliečne výrobky s nižším obsahom tukov.

Používajte rastlinné oleje (repkový, olivový) – obsahujú vysoké množstvo nenasýtených mastných kyselín. Repkový olej tiež obsahuje vysoký podiel omega 3 – mastných kyselín i vitamínu E a je vhodný na vyprážanie aj do studenej kuchyne. Najkvalitnejší olivový olej je označený ako extra virgin alebo virgin, je lepší do studenej kuchyne, lebo tepelnou úpravou sa v ňom ničia užitočné látky. Oleje je vhodné striedať, napríklad so slnečnicovým, sójovým.

Pozor na sladké pečivo – koláče, sušienky, pečivo z lístkového cesta a zákusky obsahujú veľa transmastných kyselín, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi.

Vajíčka áno, no s mierou – je pravda, že vaječný žĺtok na rozdiel od bielka obsahuje isté množstvo cholesterolu, ale zároveň aj ochranne pôsobiaci lecitín a omega 3 – mastné kyseliny. Pacienti s vysokou hladinou cholesterolu si pri racionálnej strave môžu vajíčka dopriať 2– až 3-krát do týždňa, najmä z domáceho chovu, nie však so slaninou.

Dostatok rýb – najmä tučné morské ryby sú najlepším zdrojom „inteligentných tukov" omega 3 – mastných kyselín, ktoré majú priaznivý účinok na srdce a cievy. Tieto kyseliny si telo nevie vytvoriť samo, preto sa nazývajú esenciálne. Je nutné ich prijímať v strave – sleď, makrela, losos, tuniak, pstruh, sardinky, jeseter, úhor.

Dostatok cesnaku – cesnak obsahuje množstvo sulfidov, ktoré znižujú množstvo tukov v krvi aj krvný tlak.

Veľa ovocia a zeleniny – okrem vitamínov a ďalších prospešných látok obsahujú veľa vlákniny, ktorá aktívne znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Dostatok ovsených otrúb či vločiek – obsahujú tzv. ovsený lepok, čo je tiež rozpustná vláknina znižujúca hladinu cholesterolu v krvi.

Alkohol s mierou – alkohol najmä víno príležitostne neškodí. Pri vysokej hladine triacylgycerolov treba byť pri konzumácii alkoholu opatrný.

Zmena životného štýlu

Ilustračné foto.
  • Aeróbna aktivita – Okrem diétnych opatrení je veľmi dôležitý pravidelný pohyb. Aeróbna aktivita zvyšuje „dobrý cholesterol“. Potrebné je cvičiť minimálne 3-krát do týždňa a udržať si aspoň 30 minút tepovú frekvenciu (220 mínus vek x 0,7).
  • Redukcia hmotnosti – schudnutie priamo súvisí so zvýšenou pohybovou aktivitou. Bez zvýšenia výdaja energie je redukcia hmotnosti nemožná. Veľmi významné je zmenšenie obvodu pása (tzv. abdominálna obezita), pretože brušný tuk je hormonálne aktívne tkanivo, ktoré produkuje nebezpečné látky. Muži by mali mať menej ako 94 cm, ženy menej ako 80 cm. Treba využívať aj tzv. rutinný pohyb – chôdza, chôdza do schodov. Denné optimum je 10 000 krokov. Ideálne je aj bicyklovanie, plávanie, práca v záhrade, tanec a podobne.
  • Skoncovanie s fajčením – fajčenie poškodzuje vnútornú cievnu výstelku, zvyšuje srdcovú frekvenciu a súčasne znižuje hladinu HDL cholesterolu a exponenciálne zvyšuje hladinu LDL cholesterolu.
  • Liečba ďalších kardiovaskulárnych rizík – hypertenzie, obezity, metabolického syndrómu, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť infarktu a mozgovej príhody musí vždy sprevádzať znižovanie hladiny cholesterolu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #srdcovo-cievne ochorenia #zdravie a prevencia