Kŕčové žily - kozmetický problém? ... a ďalšie mýty o žilách

Prečo by mali byť práve žily výnimkou? Aj okolo nich vzniklo veľa mýtov!

01.05.2018 06:00
22-nedela SIRKA 4X Foto:
Ak má kŕčové žily mama, pravdepodobnosť ochorenia je oproti zvyšnej populácii výrazne zvýšená aj u dcéry.
debata

Podlahové vykurovanie podporuje vznik kŕčových žíl

Kto má podlahové vykurovanie alebo chodí často do sauny, má väčšiu šancu, že ochorie? Naozaj? Zároveň niektoré štúdie ukázali, že striedavá sprcha má posilňujúci účinok na žilové cievy a môže zmierniť ťažkosti. Neexistuje tiež dôkaz o tom, že ľudia v teplejších častiach sveta majú väčšiu pravdepodobnosť, že ich budú trápiť kŕčové žily, ako ľudia, ktorí žijú v chladnejších regiónoch.

Fajčenie vedie k vzniku kŕčových žíl

Doteraz nebolo dokázané, že fajčenie je priamym spúšťačom vzniku kŕčových žíl. Je však pravdou, že vedie najmä ku kôrnateniu ciev, čo zas môže spôsobiť srdcový infarkt, mŕtvicu alebo viesť k strate končatín.

Zdravá strava zabráni vzniku kŕčových žíl

Zdravá strava je predpokladom pre zdravý život. Rozhodujúca pre ochorenie žíl je však genetická predispozícia… Ani zdravý životný štýl nedokáže zabrániť dedične podmieneným žilovým ťažkostiam, napriek tomu môže obezita už existujúce kŕčové žily zhoršiť.

Šport zabráni vzniku kŕčových žíl

Najmä chôdza, plávanie a bicyklovanie sa často označujú za efektívny prostriedok pri kŕčových žilách. Avšak šport ako prevencia je mýtus. Aj maratónski bežci môžu mať kŕčové žily…

V lete sa kŕčové žily nesmú operovať

Aj tento mýtus možno vyvrátiť. Vznikol, pretože kedysi sa po operácii kŕčových žíl dlhé mesiace nosili kompresívne pančuchy či obväzy, čo bolo v lete mimoriadne nepríjemné. To sa však medzičasom zmenilo, vďaka novým operačným technikám.

Kŕčové žily sú len kozmetickým problémom

Vznik kŕčových žíl signalizuje, že nefungujú žilové ventily v určitých častiach cievy. Dokonca ani tzv. metličky nie sú čisto kozmetickým problémom. Tieto jemné žilky na povrchu kože môžu byť prvým príznakom žilovej nedostatočnosti a v značných prípadoch aj začiatkom nepríjemného varixového krvácania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #obezita #šport #kŕčové žily #kompresívne pančuchy