Prečo je upchatá len jedna nosová dierka?

Všimli ste si niekdy, že pri nádche alebo alergii je zvyčajne upchatá len jedna nosová dierka?

02.05.2018 06:00
nos, opuchnutý nos, plný nos Foto:
Nosový cyklus si všimneme až vtedy, keď sme prechladnutí alebo trpíme alergiou.
debata (4)

Predtým, ako si prečítate tento článok, podrobte sa malému testu: Pritlačte si ľavú nosovú dierku a zhlboka sa nadýchnite. Potom spravte to isté s pravou dierkou. Určite si všimnete, že cez jednu nosnú dierku sa vám oveľa lepšie dýcha. A pritom nemusíte byť alergik, ani mať nádchu.

Prečo je vždy upchatá len jedna nosová dierka?

Kto už bol niekedy prechladnutý, určite si všimol, že mu opúchala len jedna nosná dierka. Po niekoľkých hodinách sa strany vymenili. Dôvodom je, že obe strany nosa sa striedajú vo svojej činnosti. Zatiaľ čo jedna strana je v pracovnej fáze (nosná dierka je otvorená), druhá strana nosa je vo fáze pokoja (nosná dierka je zatvorená). Tento proces sa nazýva „nosový cyklus“.

Väčšinou trvá jedna fáza dve až tri hodiny. Môže sa však stať, že fázy trvajú aj desať hodín. Nosový cyklus si všimneme až vtedy, keď sme prechladnutí alebo trpíme alergiou. Ak je nosová sliznica opuchnutá, uvedomujeme si, že nosová dierku cítime ako upchatú.

Načo slúži nosový cyklus?

Predpokladá sa, že nosová dierka, ktorá je vo fáze pokoja, by sa mala zotaviť, a to práve nepretržitým prúdením vzduchu. Pretože ak by obe strany neprerušene pracovali, prišlo by k vysušeniu nosovej sliznice, čo by znamenalo, že by sme už neboli tak dobre chránení pred cudzími telesami.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #nádcha #dýchanie #nosová sliznica #nosová dierka