Bolesti hlavy, a teda aj migréna sú chorobou

Bolesť hlavy nie je len problémom hypochondrov a výsadou hysteričiek. Ide o skutočnú chorobu, ktorú opisuje aj Medzinárodná klasifikácia chorôb.

13.05.2018 06:00
ruka, hlava, bolesť, migréna, bolesť hlavy Foto:
Prejavy migrény sa môžu vyskytnúť v ktoromkoľvek veku.
debata (1)

Bolesť hlavy ako príznak môže skutočne sprevádzať banálne choroby, ale na strane druhej predstavovať aj život ohrozujúci stav. Žiadnu bolesť hlavy teda netreba podceňovať.

Bolesť slúži na to, aby varovala, že niečo s naším telom nie je v poriadku. Akútna bolesť býva signálom upozorňujúcim na porušenie rovnováhy v pochodoch nášho tela, príznakom ochorenia. Vnímanie a vedenie bolesti zaisťujú senzitívne nervové vlákna a ich zakončenia.

Samotný mozog prekvapujúco tieto vlákna takmer žiadne nemá a nemôže preto bolieť. Intenzívna bolesť môže vznikať v obaloch mozgu. Bolesť hlavy, akú pozná väčšina ľudí, má však svoj pôvod mimo lebečnej dutiny. Koža, svaly, väzy, povrch hostí, sliznica, oči aj zuby sú bohato pretkané citlivými nervovými vláknami a môžu byť zdrojom bolesti.

Najväčšiu skupinu, približne 75 percent, tvoria takzvané primárne bolesti hlavy. Na ich vzniku sa nepodieľa žiadne iné ochorenie. Najznámejšia z nich je určite migréna, ale najčastejšia je takzvaná tenzná bolesť hlavy (bolesť hlavy z nadmerného psychického vypätia).

Primárne bolesti hlavy sa spolu s cukrovkou, obezitou, vysokým krvným tlakom, srdcovým infarktom alebo mozgovou mŕtvicou označujú niekedy ako civilizačné choroby. Niektorými z rôznych bolestí hlavy trpí až 93 percent mužov a 99 percent žien.

Prejavy migrény sa môžu vyskytnúť v ktoromkoľvek veku. Záchvaty sa začínajú spravidla už v detstve alebo v období puberty. Častejšie postihuje chlapcov, v puberte sa pomer presúva v „prospech“ dievčat.

Ak vás opakovane bolí hlava, vyhľadajte lekára. Zrejme vám povie, že je všetko v poriadku, ale ak nie, pošle vás na ďalšie vyšetrenie. Každá bolesť hlavy by mala byť riadne vyšetrená.

Kde sa môžu jednotlivé bolesti prejaviť

Bolesť hlavy spôsobená liekmi

  • nadužívanie niektorých liekov, najmä analgetík, môže navodiť bolesti hlavy

Migréna

  • bolesť na jednej strane hlavy (zvyčajne v okolí oka), niekedy s vizuálnymi poruchami. Bolesť je pulzujúca, často prechádza aj na druhú polovicu hlavy. Záchvat bolesti trvá zvyčajne 4 až 72 hodín, môže ho sprevádzať vracanie

Tenzná bolesť hlavy

  • tupá bolesť, ako keby ste mali pás okolo hlavy, zahŕňajúca temeno a krk, trvá pol hodiny až 7 dní

Nakopenie bolestí hlavy (cluster headache)

  • ide väčšinou o krutú, trhavú bolesť, intenzívnu bolesť za jedným okom spojenú so slzením a začervenaním spojiviek, trvá väčšinou 15 až 180 minút.

Aké sú ďalšie možné príčiny bolesti hlavy

Náhla zmena počasia

  • mnohí ľudia nie sú schopní dostatočne rýchlo sa prispôsobiť zmeneným poveternostným podmienkam. Reagujú zmenami krvného tlaku, malátnosťou, poruchami krvného obehu a spánku – a tiež bolesťami hlavy.

Preťažené oči

  • hlava môže bolieť aj vtedy, ak dlhšie čítate pri slabom svetle, keď ste dlho pred televízorom či počítačom

Psychická záťaž

  • ak ste dlhodobo v strese, máte stavy úzkosti či depresívne nálady, môže vás tiež rozbolieť hlava, pričom bolesť je opisovaná ako tupý tlak v spánkoch alebo celej hlave

Choroba z prechladnutia a chrípky

  • bolesť v tvári, predovšetkým v oblasti čela, je často náznakom zápalu vedľajších a čelových dutín

Môžeme migrénu ovplyvniť. Existuje prevencia?

Stres

Podľa odborníkov je v súčasnosti najväčším a najčastejším spúšťačom bolestí hlavy práve stres. Pri stresových situáciách telo produkuje celý rad hormónov, ktoré ho dostávajú do tzv. bojového režimu, svaly sa napnú a dochádza k bolestiam hlavy. Keďže je stres takmer každodennou súčasťou našich životov, najlepšou prevenciou pre vlastné zdravie je naučiť sa ho kontrolovať.

Hormóny

Mesačné výkyvy hormónov ovplyvňujú v ženskom tele mnoho vecí. Preto nie je žiadnym prekvapením, že súčasťou premenštruačného syndrómu sú u mnohých žien aj bolesti hlavy. Z lekárskeho hľadiska sú „menštruačné“ bolesti hlavy bežné. Pokiaľ však trvajú dlhšie ako dva dni, je lepšie sa poradiť s lekárom.

Krvný tlak

Pre mnohých ľudí môže byť prekvapením, že za ich časté bolesti hlavy môže vlastne hypertenzia. Vysoký tlak v krvi zvyšuje aj tlak vo vnútri hlavy, čo spôsobuje chronickú bolesť. Našťastie sa dá vysoký krvný tlak liečiť a medikácia môže spolu so zmenou životného štýlu problém úplne vyriešiť.

Zubná hygiena

Bolestivosť zubov, či už spôsobená kazmi, alebo nejakou chorobou, prípadne bolesť čeľustí, to všetko môže byť tiež príčinou bolestí hlavy. Ide o tzv. prenesenú bolesť, ktorá je veľmi často spojená práve s problémami v ústnej dutine. Pravidelná zubná hygiena a tiež návštevy zubného lekára môžu bolesti výrazne zmierniť.

Spánok

Nedostatok spánku ničí všetko. Môže byť príčinou priberania, ničí pamäť, môže za vašu mrzutosť. Chronická nespavosť navyše môže spôsobovať aj chronické bolesti hlavy. Nedostatok alebo, naopak, prebytok spánku úzko súvisí s rozvojom bolestí hlavy a s migrénou.

Kofeín

Je podľa lekárov zákerná vec. V malom množstve môže od bolestí hlavy uľaviť, ak je ho však príliš veľa, môže byť ich spúšťačom. Ak trpíte opakovanými bolesťami, na nejaký čas kofeín úplne obmedzte a porovnajte, či sa ťažkosti zmiernia. Ak sa bez neho nezaobídete, skúste aspoň jeho prídel obmedziť na možné minimum.

Alkohol

Že za bolesti hlavy môže aj alkohol, iste neprekvapí nikoho. Pite striedmo, červené víno môže ovplyvňovať frekvenciu záchvatov migrény.

Jedlo

U každého človeka môže byť spúšťačom bolestí hlavy iný druh jedla, z globálneho hľadiska sú však najčastejšími vinníkmi priemyselne spracované potraviny. Aby problémy spôsobené nevhodnou stravou zmizli, radia odborníci do jedálneho lístka doplniť čo najviac celozrnných produktov, ovocia, zeleniny, čerstvého mäsa a rýb. Snažte sa vyhýbať čokoláde, plesňovým syrom, nadbytku citrusových plodov. Tieto potraviny obsahujú látku podobnú látke tvoriacej sa v mozgu, ktorá okrem iného spôsobuje záchvaty migrény.

Alergia

U ľudí, ktorí sú citliví alebo dokonca alergickí na určité druhy pachov či príchutí, môžu podobné reakcie vyvolávať až bolesti hlavy. Poznanie, na čo ste citliví, a snaha vyhýbať sa týmto veciam je najlepším liekom.

Práca

Bolesti hlavy spojené s prácou tiež nie sú výnimkou. A nejde len o stres, ktorý s ňou býva spojený, na vine môže byť aj konkrétny druh práce, napríklad sedavé zamestnanie. Ak sa to týka aj vás, neexistuje lepší spôsob, ako sa pravidelne od stola či počítača zdvihnúť a prejsť sa, pretiahnuť unavené a stuhnuté svaly a nestresovať sa.

Poranenia lebky a krčnej chrbtice

Používajte ochranné pomôcky v práci aj pri športe. Každé poranenie hlavy konzultujte s lekárom.

Psychické stavy

Depresiu či úzkosť zverte do rúk lekára. Sú často sprevádzané migrénou, psychoterapia a ďalšie možnosti vám môžu významne uľahčiť život.

Analgetiká

Nekonzumujte nadbytok liekov, bez toho, aby ste sa poradili s lekárom. Návyk na lieky môže byť významný a ťažko odstrániteľný faktor vzniku chronických bolestí hlavy.

Mobil

Aj telefón môže byť príčinou migrény. Večným pozeraním do neho a písaním esemesiek sa totiž môže rozvinúť tzv. syndróm esemeskového krku. Ide o situáciu, keď sa človek vplyvom pozerania do mobilu neprirodzene nakláňa, čo postihuje príslušné svaly v oblasti krku a hlavy.

Denník migrenika

Zaznamenávajte si bezprostredné udalosti pred záchvatom migrény. Pomôže to lekárovi určiť niektoré spúšťacie momenty. Sústreďte sa predovšetkým na: poruchy režimu spánku, hormonálne zmeny, stres, jedálny lístok, meteorologické podmienky

Denník slúži na presné zaznamenanie výskytu jednotlivých hlavných rizikových faktorov vo vašom týždennom režime. V prípade prítomnosti rizikového faktora v určitý deň vyfarbite príslušný obdĺžnik. Rovnako postupujte aj v prípade, že ste v daný deň pocítili bolesť hlavy. Jej intenzitu ohodnoťte jedným až tromi krížikmi (+ slabá intenzita, +++ veľmi silná intenzita). Zapíšte si aj prítomnosť sprievodných príznakov (nevoľnosť, vracanie, svetloplachosť a podobne). Ak ste užili nejaký liek, poznamenajte jeho názov a úspešnosť takejto liečby. Políčka „ďalšie“ a „poznámky“ slúžia na zaznamenanie vašich vlastných postrehov a okolností, ktoré by mohli so vznikom bolesti hlavy súvisieť.

Vyplnený diár vám môže pomôcť v pátraní po príčine vašich bolestí hlavy. Z údajov možno následne posúdiť typ problémov a zhodnotiť aj výsledok ich liečby.

Typy migrény: Známe aj menej známe

Migréna bez aury

  • je najčastejšie sa vyskytujúcou formou migrény. Je charakteristická pomaly sa stupňujúcimi, väčšinou jednostrannými bolesťami hlavy, ktoré väčšinou trvajú 4 až 72 hodín. Bolesti hlavy sú sprevádzané buď nevoľnosťou, alebo sú pacienti citliví na hluk a svetlo a zdržiavajú sa prednostne v tichých, zatemnených miestnostiach.

Diagnostické kritériá migrény bez aury: trvanie záchvatov bolestí hlavy 4 až 72 hodín; minimálne 2 z nasledovných 4 kritérií: jednostranná bolesť (zmena strán počas a medzi záchvatmi je možná), bodavá, pulzujúca bolesť, stredná až vysoká intenzita bolesti, závislosť od záťaže; dodatočne minimálne jeden vegetatívny symptóm: nevoľnosť, vracanie, citlivosť na svetlo a hluk.

Migréna s aurou

  • pri nej sa k už opísaným symptómom pridružujú aj neurologické symptómy, ktoré sa zhrňujú pod pojem aura. Môžu to byť tieto: poruchy videnia: pacienti najčastejšie opisujú svetelné úkazy vo forme hrotov, ktoré sa premiestňujú zo stredu zorného poľa smerom von a na niekoľko minút sú nasledované maloplošným až úplným výpadkom zorného poľa. Výpadok takéhoto druhu môže prebiehať bez ďalších symptómov a môže trvať 15 až 30 minút; poruchy reči; ochrnutia alebo poruchy vnímania: vyskytujú sa typicky jednostranne – na strane ležiacej oproti bolesti hlavy. Ako symptóm sa prejavuje ľahká svalová slabosť ruky alebo zriedkavejšie nohy alebo chodidla. Jednotlivé symptómy netrvajú dlhšie než 60 minút. Môžu sa však objavovať aj dlhšie, teda dlhšie než jednu hodinu.

Bazilárna migréna

  • bola skôr označovaná ako Bickerstaffova migréna, „migréna a. basilaris“. Ide o migrénu s aurou, ktorá je spôsobená symptómami z porúch mozgového kmeňa či oboch tylových lalokov. Základné kritériá sú zhodné s kritériami migrény s aurou.

Hemiplegické migrény

  • vyskytujú sa v detstve a v dospelosti vymiznú. Často záchvatu predchádza drobná trauma lebky. Súčasťou tejto migrény detského veku sú poruchy vedomia.

Menštruačná migréna

  • vyskytuje sa až u 70 percent žien. Môže sa vyskytovať pred, počas či po menštruácii. U predmenštruačnej migrény sú prítomné aj ďalšie príznaky predmenštruačného syndrómu: depresia, únava, bolesti chrbta, nevoľnosť, citlivosť prsníkov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #migréna #bolesť hlavy