HIV si stále pýta prevenciu. Na pamiatku jeho obetí sa rozžiaria budovy

V súvislosti s chorobou AIDS si svet pamätá najmä dátum 1. december. Svetový deň boja proti tejto zhubnej chorobe však nie je jediným, ktorý už roky píše svoju históriu.

16.05.2018 12:00
HIV, AIDS, vírus, liek, injekcia, lekár,... Foto:
Súčasťou prevencie proti HIV je aj pravidelné testovanie sa.
debata (3)

Tretia nedeľa v máji patrí medzinárodnej sviečkovej spomienke – pripomenutiu ľudí, ktorí zákernej chorobe podľahli alebo s jej diagnózou žijú. Na svete je dnes približne 33 miliónov ľudí, ktorí majú diagnostikované HIV. Hoci Slovensko sa radí medzi krajiny s najnižším počtom pacientov v Európe, aj podľa organizátorov akcie – občianskeho združenia Dom svetla Slovensko je v našej krajine nutná prevencia a pravidelná kontrola.

Hoci spoločnosť si najčastejšie spája diagnózu s homosexuálne orientovanými osobami, HIV sa vždy dotýkalo a dotýka všetkých bez ohľadu na orientáciu. Práve preventívne a pravidelné testovanie však zvyčajne zlyháva práve u osôb s heterosexuálnou orientáciou, mnoho z nich si možnosť ochorieť nepripustí a niektoré dokonca ani netušia, že môžu byť nositeľmi/nosi­teľkami aj niekoľko rokov.

Medzinárodný sviečkový AIDS memoriál slúži ako vyjadrenie globálnej solidarity a vyzýva tiež k odstráneniu stigmy a diskriminácie, s ktorou sa stále v mnohých krajinách choroba spája. Načerveno sa rozsvietia v noci zo soboty na nedeľu budovy vybraných veľvyslanectiev, ale tiež Most SNP, ktorým sa do účasti zapojí Bratislava. Dôležité však nepochybne je najmä to, aby nezostalo len pri spomínaní. Pri chorobe HIV je totiž nutná stále veľká osveta a rovnako nepodceňovaná prevencia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #prevencia #HIV #AIDS #pamiatka #memoriál