Centrum pre ženy v klimaktériu: Menopauzou sa nič nekončí

Menopauza je súčasťou života každej ženy. V Poprade sa spojili viacerí špecialisti, aby pacientom v tomto období života poskytli kompletnú starostlivosť.

24.05.2018 06:00
menopauza - návaly tepla - žena v prechode Foto:
Žena vlastne tretinu svojho života prežije s nedostatkom ženských pohlavných hormónov.
debata

Žena prechádza počas svojho života rôznymi obdobiami v súvislosti so svojím hormonálnym stavom. Niekoľko rokov trvajúce obdobie prechodovej fázy od plnej plodnosti ženy až po úplné vyhasnutie činnosti vaječníkov sa nazýva klimaktérium, ľudovo prechod. Je to doba medzi 45. až 60. rokom života. Klimaktérium môže priemerne trvať aj viac ako 10 rokov. Menopauza je už vlastne posledné menštruačné krvácanie.

To, ktorá menštruácia bola naozaj posledná, sa dá zistiť až spätne, čiže po roku, počas ktorého už žena nekrvácala. Na Slovensku je priemerný vek poslednej menštruácie 50 – 52 rokov a ženy sa dožívajú takmer osemdesiatky. Žena vlastne tretinu svojho života prežije s nedostatkom ženských pohlavných hormónov.

„Oba vaječníky obsahujú pri narodení približne milión vajíčok. Po menopauze, poslednej menštruácii riadenej vaječníkmi, je ich v tele ženy asi 10-tisíc. Obmedzená funkcia vaječníkov má značný vplyv aj na tvorbu pohlavných hormónov. Pre ich nedostatok dochádza k organickým zmenám, ktoré v prvom rade postihujú sliznicu genitálií. Ďalšími dôsledkami sú rednutie kostí a zvýšenie krvného tlaku,“ tvrdí gynekológ z Popradu MUDr. Adnan Saade, ktorý je jeden z členov tímu medicínskeho centra Medicor zastrešujúceho spolupracujúce ambulancie všeobecného lekára, gynekológa, ortopéda a endokrinológa, ktoré sú k dispozícii ženám v klimaktériu.

„Mám napríklad pacientky, ktoré sú v predčasnej menopauze, tá nastáva pred štyridsiatkou. Dôvodom je odstránenie vaječníka pre karcinóm, mimomaternicové tehotenstvo, alebo ku zastaveniu činnosti vaječníkov dôjde z autoimunitných či metabolických dôvodov. Pre takúto ženu je to veľká tragédia, veď dnes ešte mnohé ako 39–40-ročné plánujú potomka, sú na vrchole kariéry! Naopak, mám vyše 70-ročnú pacientku, ktorej som robil istý operačný výkon a pýtal som sa jej, či ešte máva sex. Samozrejme, odpovedala. Starý by sa naštval!“ Aj sexuálne aktívna sedemdesiatnička potrebuje poradiť, prečo môže byť pohlavný styk bolestivý, čo je vaginálna atrofia, ako zmierniť jej príznaky.

Lekár môže žene počas obdobia pred menopauzou aj po nej po absolvovaní potrebných vyšetrení (napr. hormonálny profil, pečeňové testy, vyšetrenie prsníkov…) predpísať hormonálne prípravky – buď čisto estrogénové, gestagénové, alebo kombinované. Jestvujú vo forme tabliet, náplastí či gélu na kožu. Dnes sa táto liečba nenasadzuje plošne, ale len ženám s klimakterickým syndrómom alebo vysokým rizikom rednutia kostí. Pre rizikové onkologické pacientky, ktoré prekonali nejaký typ rakoviny v oblasti pohlavných orgánov či prsníka sa k slovu čoraz častejšie dostávajú fytoestrogény.

Po menopauze sa znižuje aj obsah minerálov kostry. „Po tomto období v priebehu 6 až 10 rokov je priemerná strata 2–4 percentá kosti ročne,“ upozorňuje ortopéd MUDr. Ján Marcinko. Aj tu sú na vine chýbajúce ženské pohlavné hormóny, preto treba o to viac dbať na pohyb a dostatočný príjem vápnika v strave. „Niekedy môžu pacientky pociťovať len chronické bolesti chrbtice. Bohužiaľ, až 50 % zlomenín ostáva nediagnostiko­vaných, pretože ženy s bežnou bolesťou chrbtice často ani nejdú k lekárovi.“

Vinou menopauzy sa môže znížiť funkcia štítnej žľazy. Nedostatočná funkcia tohto orgánu môže ešte viac prehĺbiť klimakterické ťažkosti. „Štítna žľaza musí byť v dobrej kondícii až počas hormonálnej terapie. Ženy, ktoré majú jej funkciu v poriadku, na ňu reagujú bez problémov. V opačnom rade je potrebné zintenzívniť terapiu tyroxínom,“ upozorňuje endokrinológ MUDr. Viktor Hundža.

MUDr. Janka Holešovská. Foto: archív MUDr. Holešovskej
MUDr. Janka Holešovská MUDr. Janka Holešovská.

Hormonálne zmeny sa podpisujú aj na kvalite pleti, vlasov, nechtov, slizníc pokožky. Následkom poklesu tvorby pohlavných hormónov dochádza aj k úbytku prirodzeného kolagénu v pokožke. Pleť je ochabnutá. „Prirodzenou formou dnes dokážeme aj kolagén v pleti naštartovať rozmnožením pleťových buniek, ktoré pochádzajú z tela pacientky, sú jej vlastné,“ hovorí MUDr. Janka Holešovská, ktorej nápadom bolo v Poprade spojiť a zastrešiť spolupracujúcich odborníkov pre pacientku v období klimaktéria. „Už 20 rokov sa pohybujem v oblasti estetickej medicíny a starnem spoločne s klientkami,“ povedala. „Počúvam, ako sa mi sťažujú, že sú unavené, vyhorené, depresívne, majú rôzne zdravotné problémy. Ja sama som tesne pred päťdesiatkou spadla z koňa a odrazu som mala osem zlomenín. Zistila som, že mám osteoporózu. Aj to ma motivovalo vytvoriť sieť spolupracujúcich ambulancií, kde by viacerí špecialisti individuálne objektivizovali stav konkrétnej klientky v období klimaktéria. Aj v prechode môžeme byť v pohode.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #menštruácia #menopauza #klimaktérium