Speváčka Mária Čírová sa stala tvárou kampane proti kŕčovým žilám

"Od hlavy k pätám, so zemou spätá, môžem kráčať slobodná. Od hlavy k pätám, so zemou spätá, aj ty si mi podobná," spieva Mária Čírová. V rámci podpory kampane v boji proti kŕčovým žilám si dala u angiochirurga vyšetriť svoje žily na nohách. Všetko bolo v poriadku.

26.05.2018 06:00
Mária Čírová Foto:
V rámci podpory kampane v boji proti kŕčovým žilám si dala u angiochirurga vyšetriť svoje žily na nohách aj Mária Čírová.
debata (3)

Hoci je menej pravdepodobné, že by taká mladá a štíhla žena, aj keď matka dvoch detí, už mala mať závažné problémy so žilami, je pravdou, že prvotné zmeny na žilách nôh nemusia byť vôbec viditeľné. „Pavučinkové žilky“ metličky, opuchy a viditeľné kŕčové žily sú už zjavným znakom chorobného stavu žilového systému. „To, že na nohách nič nevidieť, neznamená, že pacient nemá problém,“ tvrdí angiochirurg z Bratislavy MUDr. František Žernovický, CSc. „Bolesti v nohách, pocit ťažkých, unavených nôh, napätie, mravčenie či nočné kŕče ľudia veľmi často považujú za normálny, bežný stav – následok celodennej únavy, náročnej práce či nevhodného denného režimu,“ vysvetľuje všeobecná lekárka MUDr. Diana Ganajová z Košíc.

„Pritom môže ísť o prvé varovné signály chronického žilového ochorenia.“ Podľa odborníkov netreba podľahnúť predstave, že chronické žilové ochorenie je záležitosť vyššej vekovej kategórie. Vraj nie je vôbec zriedkavosťou ani u tridsaťročných. „Tým, že moderná miniinvazívna chirurgia výrazne zlepšila estetický výsledok operácií, zvyšuje sa záujem mladších pacientok, ale aj pacientov. Takmer polovica našich pacientov sú ženy medzi 30. a 40. rokom života,“ dodáva MUDr. Žernovický. Metličky mnohé považujú za chybu krásy a občasnú ťažobu vyhodnotia ako únavu. Mnohokrát sú po vyšetrení ultrazvukom prekvapené stupňom závažnosti ochorenia.

Chronické žilové ochorenie (CHŽO) patrí medzi najčastejšie chronické ochorenia v civilizovaných krajinách, na ktoré trpí 40–60 % žien a 15–30 % mužov. Chronická žilová nedostatočnosť znamená, že krv v dolných končatinách neprúdi tak, ako má, a niekde sa hromadí. Keďže krv v dolných končatinách sa smerom nahor „šplhá“ proti smeru gravitácie, na zabránenie jej spätného toku slúži systém žilových chlopní, ktoré by mali fungovať ako klapky ventilu. Ak však steny žíl povolia alebo sa chlopňa poškodí, žilové chlopne prestanú dovierať. Krv sa v rozšírených žilových vačkoch začne hromadiť, časť sa dokonca vracia naspäť. Tomu sa hovorí reflux. Porušená vnútorná stena žíl spôsobuje únik tekutín do okolitého tkaniva, a to je príčinou opuchov až zápalu podkožia. Zhoršuje sa okysličenie cievnej steny, čo spôsobuje poškodenie cievnej výstelky a poruchy jej funkcií.

Väčšina pacientov s kŕčovými žilami nemá závažné problémy ráno po zobudení. Stav sa im zhoršuje postupom dňa. Samozrejme, ak je ochorenie závažnejšie, bolesti sa objavujú aj počas dňa. Vo všeobecnosti sú príznaky intenzívnejšie pri dlhodobom stoji či sede a ustupujú v ľahu a pri chôdzi. Intenzívnejšie sú v lete alebo po teplom kúpeli, pred menštruáciou, počas tehotenstva či hormonálnej liečby.

Podľa zisteného štádia choroby a problémov konkrétneho pacienta sa volí terapia. K dispozícii je medikamentózna liečba, kam patria venofarmaká. Treba rozoznávať lieky a výživové doplnky určené „na žily“. Doplnky výživy môžu poslúžiť v rámci prevencie, pacient s problémami potrebuje liek. Neoddeliteľnou súčasťou všetkých typov prevencie a liečby CHŽO je kompresívna terapia (kompresívne podkolienky, pančuchy, bandáže). Ak letíte na dovolenku lietadlom, resp. budete tráviť hodiny v aute či autobuse, rozhodne sa odporúča dať si minimálne cestovné kompresívne podkolienky, aj keď vám „kŕčové žily“ ešte nikto nediagnostikoval.

Angiochirurgovia vykonávajú ambulantne tzv. sklerotizačnú liečbu, pri ktorej sa do žily vpraví sklerotizačná pena. Vďaka nej sa chorá časť žily uzavrie, zneškodní a postupne zaniká. Pri vizualizácii žíl možno využiť infrakameru VeinViewer, ktorá premieta v reálnom čase žilový systém priamo na kožu. Majú ju len niektoré centrá. „Je to vlastne infrakamera, ktorá premietne žilový systém v reálnom čase priamo na kožu. Práve táto kamera identifikuje žilu, ktorá privádza krv do rozvetvených metličiek. Veinviewer je totiž schopný zobraziť žily do hĺbky jedného centimetra,“ vysvetľuje angiochirurg MUDr. Štefan Munka z Medicentra vo Zvolene. Nasleduje zákrok, ktorý je synergiou špeciálneho lasera a sklerotizačnej terapie pri intenzívnom chladení (zníženie lokálnej teploty až o 5 stupňov Celzia), aby bolo všetko bezbolestné.

Miniinvazívna chirurgia sa už robí v režime jednodňovej chirurgie v operačnej sále. Princípom je zavedenie rádiofrekvenčného alebo laserového katétra do chorého úseku žily cez vpich, ktorý sa naviguje sonografom. Nasleduje ablácia, teda poškodenie chorého úseku žily teplom rádiofrekvenčného či laserového lúča. Pri klasickej chirurgii sa už zákrok robí v celkovej alebo spinálnej anestézii. Až v 95 % prípadov je pri prvom sonografickom vyšetrení možné ošetriť varixy miniinvazívne! Návštevu angiológa, angiochirurga preto netreba odkladať a samozrejme, v rámci prevencie rozvoja chronického žilového ochorenia prispôsobiť svoj životný štýl – schudnúť, vyhýbať sa kúpaniu v príliš horúcej termálnej vode, nenosiť tesné oblečenie a dlhodobo vysoké podpätky (v kancelárii sa prezujte), venovať sa športom ako turistika, bicyklovanie, nordic walking či plávanie. Neberte svoje ťažké nohy na ľahkú váhu!

Ktoré vyšetrovacie metódy sa používajú pri diagnostike CHŽO

Delia sa na tri stupne podľa zisteného klinického štádia ochorenia:

  • 1. Klinické vyšetrenie: anamnéza, fyzikálne vyšetrenie a eventuálne vyšetrenie s pomocou vreckového Dopplerovho ultrazvukového prístroja. Vykonávajú ho lekári, internisti, chirurgovia, dermatológovia.
  • 2. Neinvazívne vyšetrovacie metódy: podrobná duplexná sonografia žilového systému nôh. Vykonávajú angiológovia a angiochirurgovia.
  • 3. Invazívne vyšetrovacie postupy: flebografia, priame merania žilových tlakov, CT, MRI, intravenózny ultrazvuk. Vykonávajú angiológovia a angiochirurgovia. Niektoré sa robia iba v špecializovaných centrách.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Mária Čírová #kŕčové žily #angiológovia