Páli vás záha? A čo pomáha?

Zvieravé pálenie, dokonca tlak za hrudnou kosťou, návrat kyslých či horkých štiav do krku, pocit na vracanie, bolestivý hlad. Ľudovo tomu hovoríme, že "máme kyselinu", resp. "páli nás záha". Odborne sa tento pocit nazýva pyróza. Lenže ako sa zbaviť ťažkostí?

09.06.2018 06:00
bolesť, choroba, brucho, žalúdok, hnačka, črevá Foto:
Prenikanie kyslého obsahu zo žalúdka do pažeráka spôsobuje pálčivú bolesť, ktorá sa dokonca niekedy zamieňa s bolesťou pri infarkte.
debata (2)

Pálenie záhy je príznakom ochorenia nazývaného refluxná choroba pažeráka. Reflux znamená spätné vtekanie žalúdočných štiav do pažeráka. Najčastejšou príčinou býva oslabenie dolného pažerákového zvierača, ktorý uzatvára vstup z pažeráka do žalúdka. Výskyt refluxnej choroby pažeráka stúpa a nepochybne to súvisí aj s naším životným štýlom. „Jeme nepravidelne, často len úchytkom, nahádžeme do seba ešte horúce jedlo, konzumujeme málo čerstvých potravín a často v strese miešame piate cez deviate,“ povedal v nedávnom rozhovore pre Dobré zdravie gastroenterológ MUDr. Jarolím Šutka.

„Správnu funkciu zvierača medzi pažerákom a žalúdkom narúša aj zväčšené bruško. Tehotné ženy to dobre poznajú, ale zväčšené brucho majú aj obézni ľudia či takí, ktorých nadmerne nafukuje. Stlačené brucho majú všetci, čo vedú sedavý spôsob života, a navyše sedia a dýchajú nesprávne. Ale záha častejšie páli aj hudobníkov, čo hrajú na dychových nástrojoch, pretože im na zvierač tlačí vypracovaná bránica. Väčší problém môžu mať aj astmatici, ktorí chronicky pokašliavajú, vnútrobrušný lis pri kašli vyvíja tlak na bránicu a lieky bronchodilatanciá zároveň uvoľňujú svalovinu dýchacích ciest.“

Žieravina v našom žalúdku

Súčasťou žalúdočných štiav je kyselina chlorovodíková. Je to žieravina, ktorá sa v priemyselnej výrobe používa na čistenie kovov. Náš žalúdok je potiahnutý sliznicou, ktorá je odolná voči pôsobeniu tejto kyseliny. Pažerák však túto ochranu nemá. Prenikanie kyslého obsahu zo žalúdka do pažeráka spôsobuje pálčivú bolesť, ktorá sa dokonca niekedy zamieňa s bolesťou pri infarkte.

Návrat potravy do pažeráka sa za určitých okolností objavuje aj u zdravých ľudí, môže byť napríklad následkom diétnej chyby. Patologický začína byť vtedy, ak sa vyskytuje príliš často (viac ako 2-krát do týždňa). Vtedy treba vyhľadať lekára.

Neliečená refluxná choroba môže viesť ku komplikáciám, ako je zápal pažeráka, pažerákové vredy, ktoré môžu krvácať, alebo k zúženiu pažeráka, čo spôsobuje ťažkosti s prehĺtaním. Dlhodobé pôsobenie kyseliny na sliznicu pažeráka môže spôsobiť zmenu jej stavby. Tento stav sa nazýva Barretov pažerák a považuje sa za predstupeň rakoviny pažeráka. Diagnostika sa opiera predovšetkým o anamnézu (rozhovor lekára s pacientom), dôležité je aj endoskopické vyšetrenie, ktoré umožňuje zistiť stupeň a rozsah prípadného poškodenia pažeráka a odobrať vzorky na histológiu, aby sa vylúčilo zhubné ochorenie.

Prostriedky neutralizujúce vytvorenú kyselinu

Ak sa z času na čas stane, že nás pochytí „kyselina“, úľavu môžu priniesť voľne dostupné prostriedky, ktoré neutralizujú prekyslenie žalúdka. Prírodným liekom v boji proti refluxu sú mandle, zrelý banán či nastrúhaný surový zemiak, Existujú alkalizujúce minerálky ako napríklad Fatra. V akútnej fáze pálenia záhy, keď naozaj nič iné nie je poruke, MUDr. Šutka pripúšťa možnosť zamiešať do troch deci vody čajovú lyžičku sódy bikarbóny a vypiť.

Potom sú tu voľnopredajné prostriedky proti páleniu záhy, ktoré sa predávajú v lekárňach, patriace do skupiny antacíd. Tie neutralizujú už vytvorenú kyselinu. „Sú to zlúčeniny vápnika, horčíka a hliníka. Vyrábajú sa vo forme žuvacích tabliet s rôznou príchuťou alebo ako tekuté suspenzie na okamžité použitie. Ich nevýhodou je krátky účinok a sú neúčinné na erozívne formy refluxu. Horčík navyše môže spôsobovať hnačku, vápnik a hliník zápchu. Sú vhodné pri príležitostnom pálení záhy ako rýchla pomoc. Nástup účinku je približne 20 minút,“ píše sa na webe tvojlekarnik.sk.

Súčasťou žalúdočných štiav je kyselina... Foto: SHUTTERSTOCK
žalúdok, záha,kyselina Súčasťou žalúdočných štiav je kyselina chlorovodíková. Je to žieravina, ktorá sa v priemyselnej výrobe používa na čistenie kovov.

Blokátory tvorby kyseliny

Na blokovanie tvorby kyseliny sa používajú antagonisti H-2 receptorov a blokátory protónovej pumpy. Antagonisti H-2 receptorov zabraňujú vylučovaniu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku blokovaním histamínových receptorov. Účinná látka sa končí koncovkou -itidín. Ich účinok nie je taký rýchly (nástup účinku 70 minút) ako pri antacidách, trvá však dlhšie. Vhodné sú pri ľahkých formách refluxnej choroby, najmä ak príznaky nie sú každý deň. Nie sú vhodné na erozívne formy refluxnej choroby pažeráka, pretože ich účinok nie je dostatočne silný na jeho zahojenie.

Blokátory protónovej pumpy sú najúčinnejšie liečivá používané v liečbe refluxu a pálenia záhy. Koncovka účinnej látky je vždy -prazol. Používajú sa aj pri erozívnych formách refluxu, napríklad pri akútnom zápale pažeráka. Jedna dávka blokátora protónovej pumpy ustráži pH v žalúdka 17 hodín. Väčšinou postačuje jedna dávka denne. Z obidvoch spomínaných skupín sú v lekárňach k dispozícii aj voľnopredajné liečivá.

Nevhodné potraviny pri pálení záhy

  • potraviny s vysokým obsahom tuku: majonéza, fritované jedlá, tučné mäsá, údeniny, tučné ryby
  • ťažko stráviteľné potraviny: cibuľa, kapusta, paprika, rajčiny, pikantný kečup, vajíčko natvrdo, čerstvý chlieb, strukoviny, cesnak
  • potraviny, ktoré podporujú tvorbu žalúdočnej kyseliny: sladkosti (najmä čokoláda), mentolové a eukalyptové cukríky, žuvačky, slané oriešky a kešu, pikantné a pálivé jedlá s obsahom korenín, alkohol, veľmi horúce a studené jedlá, zalievaná káva
  • potraviny, ktoré do tela privádzajú kyseliny: sýtené bublinkové nápoje, červené a biele víno

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #reflux #žalúdok #žalúdočná kyselina #pálenie záhy