Solárium nie je zdravou alternatívou slnečného žiarenia

Opaľovanie v soláriu nie je také bezpečné, ako si myslia mnohí jeho vyznávači. Zdrojom UV žiarenia v soláriách sú žiarivkové trubice s filtrami, cez ktoré sa nastavuje pomer medzi UVA a UVB žiarením.

18.06.2018 14:00
solárium, opaľovanie,koža Foto:
Pri nadmernej expozícii UV žiarenia môže dôjsť k akútnym prejavom, ako je zvýšená tvorba pigmentových znamienok, zvýšená citlivosť až zápal kože, vysušenie, respektíve zhrubnutie pokožky, vznikajú imunologické zmeny.
debata

UVB žiarenie je obmedzené, a to v snahe zabrániť erytémom (začervenaniu) pokožky. UVA žiarenie má, naopak, vyššiu intenzitu, pretože ňou možno dosiahnuť okamžitú pigmentáciu. S vyššou intenzitou však dochádza k zvýšeniu škodlivého pôsobenia žiarenia, čo spôsobuje zdravotné problémy. Soláriá navyše nepodporujú vznik vitamínu D, ktorého dostatočné množstvo môžeme získať už počas niekoľkých minút priameho slnečného svetla dopadajúceho denne na ruky a tvár. Vitamín D je dôležitý pre normálny vývoj kostí a ostatné biologické pochody.

Podľa údajov medzinárodných vedeckých a odborných inštitúcií používanie solárií pred 30. rokom života súvisí až so 75-percentným nárastom rizika takejto rakoviny. V posledných rokoch bol zaznamenaný nárast výskytu melanómu kože aj u mladých žien. Ak sa človek dlhodobo a neuvážene vystavuje UV žiareniu, môže mu to spôsobiť škodlivé akútne i chronické účinky na koži, očiach a imunitnom systéme. „Solárium nemožno vnímať ako zdravú alternatívu slnečného žiarenia. Opálenie získané v soláriu nechráni kožu pri letnom pobyte na slnku. Je potrebné zdôrazniť, že opálenie zo solária poskytuje iba ochranu porovnateľnú s nízkym ochranným faktorom. Používanie solárií spolu s nadmerným vystavovaním sa slnečnému žiareniu zohráva významnú úlohu v náraste melanómu kože,“ hovorí Ján Mikas, hlavný hygienik Slovenskej republiky.

Pri nadmernej expozícii UV žiarenia môže dôjsť k akútnym prejavom, ako je zvýšená tvorba pigmentových znamienok, zvýšená citlivosť až zápal kože, vysušenie, respektíve zhrubnutie pokožky, vznikajú imunologické zmeny. Po dlhšom čase nastáva predčasné starnutie kože, teda tvorba vrások a strata elasticity, tvorba rozšírených cievok a pigmentových škvŕn.

Pri chronickej expozícii UV žiarenia dochádza k poškodeniu DNA a tvorbe prekanceróz, čo vedie k vzniku nezhubných a zhubných nádorov vrátane malígneho melanómu. Zvlášť citlivo reagujú na UV žiarenie oči. Ak sú mu vystavené dlhodobo, môže dôjsť k ich prechodnému až trvalému poškodeniu v podobe podráždenia či zápalu spojiviek, poškodenia očnej rohovky. Je tu aj vysoké riziko vzniku sivého zákalu či skvamózneho karcinómu spojovky.

Koža má obmedzenú schopnosť regenerácie, čo môže pri neuváženej expozícii UV žiarenia spôsobiť, že niektoré bunky zostanú trvalo poškodené. Kožné defekty sa nemusia prejaviť okamžite, ale až po rokoch. „Veľmi rizikové je nárazové a niekoľkonásobné spálenie pokožky v detstve, prípadne v mladom veku, pretože takéto priestupky sa kumulujú a po rokoch môžu vyústiť až do rakovinového procesu,“ konštatoval Ján Mikas.

Úrad verejného zdravotníctva SR zdôrazňuje, že návšteve solária by sa mali vyhnúť osoby mladšie ako 18 rokov (u mladistvých je koža tenšia a citlivejšia na účinky UV žiarenia), tehotné ženy a ľudia s potlačenou imunitou po transplantáciách. Obchádzať by ich mali aj osoby s teplotou a akoukoľvek infekčnou chorobou (napríklad prechladnutie), tiež ľudia s albinizmom a bledým typom pokožky s rozmnoženými pigmentovými materskými znamienkami, osoby s veľkým počtom névov a materskými znamienkami väčšími ako päť milimetrov. Solárium nie je vhodné ani pre osoby s čerstvými a chronickými jazvami na koži, s akútnym a chronickým poškodením kože, alergiami na slnečné žiarenie či ľudí po operácii očných šošoviek a chorobách zraku.

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina kože #solárium #opaľovanie #UV žiarenie