Dá sa zabrániť rázštepom pery a podnebia? Užívajte kyselinu listovú

Aké bude moje dieťa? Na koho sa bude podobať? Na okamih, keď sa mu prvýkrát pozrie do tváre, sa teší každý rodič. A na ten šok, keď zistí, že dieťa má na tvári rázštepovú chybu, sa nezabúda takisto.

17.06.2018 06:00
novorodenec, dieťa Foto:
Z plánovaných tehotenstiev sa rodí o polovicu menej rázštepov, pretože žena sa na graviditu aj týmto spôsobom pripraví.
debata

Niektorí rodičia sa o rázštepe na tvári svojho dieťaťa dozvedia ešte pred jeho narodením na základe ultrazvuku. Pre iných je to „facka“ na pôrodnej sále. Jednostranný nekompletný rázštep pery je ešte ten najľahší prípad, ktorý sa dá obyčajne vyriešiť jednou plastickou operáciou.

Najťažší je obojstranný kompletný rázštep pery a podnebia, ktorý vyžaduje počas života dieťaťa viacero operačných zákrokov, špeciálne kŕmenie, tieto deti bývajú častejšie choré, môžu mať problémy so sluchom, nosový hlas, treba s pomocou špeciálneho strojčeka v úvodnej fáze k sebe priblížiť podnebie a neskôr postupne vyrovnávať zuby atď. Rodičia s „rázštepovým dieťaťom“ by minimálne do jeho dospelosti mali navštevovať rázštepové centrum, kde jeho stav pravidelne hodnotí tím pozostávajúci z pediatričky, plastického chirurga, logopedičky, foniatričky a čeľustnej ortopedičky (niekedy je potrebný ORL-odborník).

Rázštepové centrum v bratislavskom Ružinove už dlhé roky vedie pediatrička MUDr. Dagmar Fekiačová. Čítajte rozhovor s ňou…

Historicky najdlhšie fungujúca rázštepová poradňa v SR má webovú stránku www.rozstepy.sk a na sociálnej sieti majú aktívni rodičia aj skupinu „Úsmev s čiarkou“. Každoročne v máji či júni zvyknú v rámci niektorého z víkendov organizovať aj stretnutia rodičov a „rázštepáčikov“. Tento rok sa konalo 9.a 10. júna 2018 na Krahuliach. V Čechách zas pôsobí občianske združenie Šťastný úsmev (stastny-usmev.cz).

Každoročne sa na Slovensku narodí cca 60 detí s rázštepmi na tvári. Keďže ich zdravotné problémy sa často postupne riešia dlhé roky, skupina „rázštepových pacientov“ je pomerne veľká. Otázka znie, či je možné rázštepom nejako predchádzať. Väčšina ľudí s rázštepom nemá postihnutých rodinných príslušníkov. Jeden rodič s rázštepom má len 2–5 % riziko opätovného výskytu a 10–12 %, ak sú v rodine ďalší ľudia s rázštepom pery alebo podnebia. Súrodenci postihnutých detí majú 1 % riziko, že sa im narodí vlastné dieťa s rázštepom a toto riziko sa zvyšuje na 5–6 %, ak sú v rodine ďalší rázštepom postihnutí príslušníci.

Dnešný vedecký výskum dokazuje, že rázštepom pery a podnebia je možné vo veľkej väčšine prípadov zabrániť. Zistilo sa, že riziko tohto postihnutia môže do veľkej miery znížiť kyselina listová (a nejde len o rázštep pery a podnebia, ale aj chrbtice či niektoré srdcové chyby). Dokázali to americká aj česká lekárska štúdia ešte v 90. rokoch 20. storočia. Vzhľadom na spomínaný fakt, že väčšina „rázštepových detí“ sa rodí v rodinách, kde sa rázštep nevyskytol, budúce mamičky a ženy plánujúce tehotenstvo na to málo myslia. Už žena, ktorá plánuje tehotenstvo (tým skôr, ak je v rodine niekto s rázštepom na tvári) by mala denne užívať 400 mikrogramov kyseliny listovej v rámci vitamínového alebo multivitamínového doplnku. Je to najistejšia cesta, pretože v organizme ženy musí byť stála a dostatočná hladina tohto vitamínu z radu „béčkových vitamínov“ najmä v období pred počatím a v počiatku tehotenstva! Tehotná žena by už mala denne užiť 800 mikrogramovovú dávku tohto vitamínu, nazývaného aj B9. A k tomu zinok.

Z plánovaných tehotenstiev sa rodí o polovicu menej rázštepov, pretože žena sa na graviditu aj týmto spôsobom pripraví. Podľa príručky, ktorú napísali odborníci na rázštepové chyby (prof. MUDr. Marie Tolarová), je syntetická forma kyseliny listovej dvakrát účinnejšia ako prírodne sa vyskytujúce foláty. Foláty a kyselina listová sú dva rôzne termíny pre ten istý vitamín skupiny B. Aj keď sa často zamieňajú, v skutočnosti je medzi nimi rozdiel. Foláty sú prírodné látky obsiahnuté v potravinách. Kyselina listová sa v prírodných zdrojoch nenachádza. Je to syntetický preparát, ktorý sa používa vo vitamínových doplnkoch a dodáva sa do fortifikovaných (obohatených) potravín (často cereálie, chlieb, cestoviny či potraviny vyrobené z obohatenej múky). Na prírodné foláty sú bohaté pomarančový džús alebo listová zelenina.

Najistejšou formou, ako si zabezpečiť odporúčanú dennú dávku kyseliny listovej, je zdravo jesť a tento vitamín užívať v období plánovania tehotenstva a najmä prvého trimestra (ku spájaniu jednotlivých častí tváre počas vývoja dochádza u chlapcov do 9. týždňa, u dievčat do 12. týždňa tehotenstva, neskôr už užívanie vitamínu nepomôže).

Množstvo kyseliny listovej vo vybraných potravinách (v mikrogramoch)
droždie jedna lyžica 313
hovädzia pečienka 84 gramov 123
surový špenát hrnček 106
varený špenát pol hrnčeka 82
pomarančový džús 168 g 102
obohatené cereálie (podľa druhu) pol hrnčeka 50–100
hlávkový šalát 1 hrnček 98
červená repa varená pol hrnčeka 66
avokádo polovica stredného 59
brokolica varená pol hrnčeka 44

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #novorodenci #kyselina listová #rázštep