Kyslá strava: Citlivé zuby trápia stále viac ľudí

Smoothie z čerstvého ovocia a zeleniny, sladkosti, víno a sekt majú viac spoločného, ako sa na prvý pohľad zdá. Kyseliny, ktoré obsahujú, škodia našim zubom. Aj keď to s čistením preháňame.

20.06.2018 06:00
zuby, zubár, zubná hygiena, stomatológ,... Foto:
Sklovina, ktorá predovšetkým chráni korunku, reaguje na kyslé útoky citlivo.
debata

Citlivé zuby trápia stále väčšie množstvo ľudí, tento fenomén budí pozornosť aj u profesionálnych dentálnych hygienikoch. Vzhľadom na rôzne príčiny sa môžu odhaliť citlivé kŕčky zubov. Problém, ktorý ešte pred takými tridsiatimi rokmi takmer neexistoval…

Strava je príliš kyslá

Zub sa skladá z veľkej časti z dentínu – a táto látka je veľmi citlivá na kyseliny. Veľa potravín je kyslých, surové ovocie a zelenina, sladkosti a rôzne druhy alkoholu. Sklovina, ktorá predovšetkým chráni korunku, reaguje na „kyslé útoky“ citlivo.

Zuby potrebujú fázy na zotavenie

Zubná sklovina stráca minerálne látky a na zotavenie potrebuje dlhší čas – z tohto dôvodu by mali byť medzi jednotlivými jedlami dlhšie pauzy. Kto má napríklad rád pomarančový džús, mal by ho radšej vypiť v krátkom čase, nie uchlipkávať si z neho celý deň. Potraviny bohaté na vápnik ako syr alebo mlieko pomáhajú neutralizovať kyseliny. Aj žuvačky bez cukru dokážu poraziť kyslé prostredie v ústach, pretože stimulujú tvorbu slín.

Ústna hygiena v správny čas

Kto si myslí, že urobí niečo dobré pre svoje zuby, ak si ich po kyslom obede rýchlo vyčistí, je, žiaľ, na omyle. Pretože kto si usilovne drhne zuby, odstraňuje aj ochranné štruktúry. Najmä na zubných krčkoch je prirodzená ochranná vrstva príliš tenká. Preto bezprostredne po konzumácii kyslých potravín zubári neodporúčajú umyť si zuby, radšej si vypláchnuť ústa – vodou z vodovodu alebo fluoridovou ústnou vodou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #ovocie #sklovina #kyseliny #ústna hygiena #kyslé potraviny