Povodne: riziko vzniku prenosných ochorení

Záplavy a povodne sa našej krajine v posledných rokov v letných mesiacoch nevyhýbajú a v súvislosti s nimi môže dôjsť k vzniku rôznych infekcií.

25.06.2018 14:00
povodne, baktérie, infekcie, Foto:
V období povodní sa nesmú podceňovať žiadne zdravotné problémy.
debata (1)

V tomto období sa nesmú podceňovať žiadne zdravotné problémy, najmä bežné hnačky, zvýšená teplota, bolesti brucha, hlavy, rôzne hnisavé infekcie, bolestivé, začervenané či teplejšie miesta na pokožke, ktoré môžu byť indikátorom začínajúcej choroby. Pri problémoch je nutné vyhľadať odbornú pomoc. Veľmi nebezpečné sú predovšetkým:

Bacilárna dyzentéria

Je to ochorenie charakterizované častými hnačkovými stolicami s prímesou hlienu, prípadne čerstvej krvi, s bolestivým nutkaním na stolicu. Pôvodcom ochorenia sú baktérie (šigely). Prenáša sa vodou kontaminovanou ľudskými výkalmi zo žúmp. Chorobu sprevádzajú bolestivé hnačky s prímesou krvi. Pôvodca nákazy je baktéria šigela. Inkubačný čas je 1 až 7 dní, najčastejšie 2 až 3 dni. Prameň pôvodcu je chorý človek alebo nosič.

Prenos: fekálno-orálny najčastejšie priamym kontaktom s chorým alebo kontaminovanými potravinami (voda, mlieko).

Prevencia: dodržiavanie hygienických zásad, umývanie rúk, zabezpečenie zdravotne vyhovujúcej pitnej vody a potravín, zdravotne vyhovujúca likvidácia odpadu a odpadových vôd.

Leptospiróza

Ide o akútne horúčkovité ochorenie, ktoré môže postihovať centrálny nervový systém, obličky, v ťažších prípadoch obehový systém. Prameňom pôvodcu nákazy sú rôzne druhy cicavcov a hlodavcov. Pôvodcom ochorenia sú rôzne druhy leptospír – baktérií vyskytujúcich sa najmä u hlodavcov (potkany, myši, hraboše), ale aj domácich zvierat, najmä ošípaných a psov. Infikované zvieratá vylučujú leptospiry močom.

Prameňom pôvodcu nákazy sú v prípade... Foto: SHUTTERSTOCK
baktéria, krv, infekcia Prameňom pôvodcu nákazy sú v prípade leptospirózy rôzne druhy cicavcov a hlodavcov.

Prenos: k prenosu na človeka dochádza najčastejšie povrchovou vodou, príp. vlhkou pôdou kontaminovanou močom infikovaných zvierat. K infekcii dochádza často pri kúpaní, rybolove, poľnohospodárskych prácach najmä v močaristých terénoch, v oblastiach postihnutých povodňami a pod. Inkubačný čas je 4 až 19 dní, najčastejšie 10 dní.

Prevencia: použitie vhodných ochranných pracovných prostriedkov, pitie vody len zo známych zdrojov, nosenie vhodnej obuvi, deratizácia kanalizácií, čističiek odpadových vôd, ochrana potrebná pred kontamináciou močom hlodavcov.

Tularémia

Ochorenie prebieha pod rôznym klinickým obrazom, ktorý závisí od mechanizmu prenosu nákazy na človeka (klinicky sa manifestuje zdurením lymfatických uzlín alebo zápalom pľúc, alebo hnačkami). Pôvodca nákazy je baktéria. Inkubačný čas je od 1 do 10 dní, najčastejšie 3 až 6 dní. Prameň pôvodcu nákazy je choré zviera (zajace, drobné hlodavce).

Prenos: priamy kontakt, prehltnutie kontaminovanej vody a potravín. Ako faktor prenosu sa uplatňuje kontaminovaná voda, potraviny, vzduch.

Prevencia: dodržiavanie hygieny pri manipulácii so živými aj uhynutými zvieratami dodržiavanie zásad osobnej ochrany, zákaz používania vody z nezaistených zdrojov, používanie pracovných odevov.

Ako sa vyhnúť nákaze

  • Pri všetkých prácach spojených s likvidáciou následkov povodní je potrebné dodržiavať základné zásady ochrany zdravia – starostlivo a často si umývať ruky mydlom.
  • Ruky si treba umývať vždy po kontakte s predmetmi, ktoré prišli do styku so záplavovou vodou alebo kalmi, pred jedením a pitím, pred fajčením, pred použitím WC a po ňom. Po ukončení sanačných prác treba ruky dôkladne vydezinfikovať.
  • V priebehu prác používať ochranné prostriedky – najmä gumené rukavice, gumený plášť, pevnú nepremokavú obuv. Po ich použití je nevyhnutné odevy a obuv vyčistiť a vydezinfikovať.
  • Aj vyčistené miesto môže byť nechtiac opätovne kontaminované niekým iným alebo hmyzom, vetrom a pod. Kontaminované bývajú i miesta, ktoré viditeľne nepreukazujú znaky znečistenia.
  • Jesť a piť je možné len vo vyhradených a vydezinfikovaných miestach (jedlo z overených zdrojov), predtým je potrebné odložiť ochranné pomôcky, vydezinfikovať a umyť si ruky. Jedlo neponechávať voľne uložené bez prikrytia.
  • Okamžite ošetriť, predovšetkým vydezinfikovať, každé zranenie a odreniny, pri rozsiahlejšom zranení vyhľadať lekára. Rozškrabanými štípancami pod komárov a iného hmyzu a zádermi sa môže do tela dostať infekcia.
  • Pozor dávať na zanesenie infekcie do očí a nosa pri pretieraní očí, čistení nosa a pod. Používať jednorazové papierové vreckovky.
ZDROJ: UVZSR.SK

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #povodne #infekcie #bacilárna dyzentéria #Tularémia #Leptospiróza