Na vírus hepatitídy A môžete natrafiť kdekoľvek. V autobuse, na kľučkách dverí, na rukovätiach nákupných košíkov, toalete alebo pri podávaní rúk. Ochorenie má väčšinou ľahký priebeh, končí sa úplným uzdravením a neprechádza do chronicity. Chorí sú obyčajne izolovaní v nemocnici na infekčnom oddelení. Prenos nákazy je fekálno-orálny, kontaminovanou vodou a potravinami a aj priamym kontaktom s infikovanou osobou. Inkubačná doba je 15 až 50 dní. Osoba infikovaná vírusom hepatitídy A je infekčná už v druhej polovici inkubačného času, keď sa u nej ešte neprejavili príznaky ochorenia.
"Závažnosť ochorenia na vírusovú hepatitídu A spočíva v ľahkom šírení a prechodoch do epidémií. Preto je v čase jej zvýšeného výskytu dôležité upriamiť pozornosť na efektívnu ochranu. Najúčinnejším opatrením je aktívna imunizácia – očkovanie proti vírusovej hepatitíde A. Najdôležitejším preventívnym opatrením je dodržiavanie zásad osobnej hygieny, najmä umývanie rúk,“ konštatoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.
Vedúca odboru hygieny detí a mládeže Úradu verejného zdravotníctva docentka Jana Hamade rodičom preto radí: „Dôležité je budovať pravidelný návyk umývania rúk už od útleho detstva, keďže tí najmenší sú z dôvodu vyvíjajúcej sa imunity a užšieho sociálneho kontaktu s inými deťmi a kolektívom náchylnejší na ochorenia.“
A aké je odporúčanie epidemiológov koľkokrát denne umyť ruky? Často. Správne hygienické návyky sú v prevencii proti žltačke, ale aj iným chorobám veľmi dôležité. Ak zanedbávate umývanie rúk, hrozia nepríjemné zdravotné problémy, ktoré sa môžu liečiť až niekoľko týždňov.
Žltačka typu A
- prenáša sa potravinami alebo vodou pri ich znečistení napríklad fekáliami a nedostatočnou osobnou hygienou
- človek sa infikuje znečistenými rukami, vodou a potravinami. Vírus sa po požití dostáva do črevného traktu, z ktorého ďalej krvou preniká do pečene a poškodzuje ju. Po pomnožení v pečeni sa vylučuje žlčou do čreva a stolicou do vonkajšieho prostredia. Vírus hepatitídy A sa vyznačuje pomerne vysokou odolnosťou voči vonkajším vplyvom
- najväčšie množstvo vírusových častíc sa vylučuje stolicou 14 až 21 dní pred objavením príznakov. Vtedy je človek najinfekčnejší. Častejšie sa vyskytujú počiatočné nešpecifické príznaky ako prejavy chrípky, bolesti hlavy a horúčky, tráviace ťažkosti, bolesti svalov a kĺbov
- až 90 % infekcií u detí do 5 rokov prebieha bezpríznakovo. U detí sú častejšie príznaky ako horúčka a hnačky, kým smerom k vyšším vekovým kategóriám nápadne pribúda žltačka (žlté sfarbenie slizníc, kože, očných bielok) a zvýšenie pečeňových enzýmov. Aj keď v 10 % prípadov (najmä muži) sa vyskytuje ťahavý priebeh, infekcia neprechádza do chronickosti
- po prekonaní infekcie nastáva doživotná imunita, ale vírusové častice sa môžu vylučovať stolicou aj niekoľko mesiacov po uzdravení
- inkubačná doba je 15 až 50 dní, priemerne však 28 dní
- liečba závisí od závažnosti ochorenia. V ľahších prípadoch stačí obmedziť tuky v potrave a mastné jedlá. V prvých dňoch sa odporúča prevažne sacharidová strava (cukry) a obmedzenie pohybu. Pri ťažšom priebehu pokoj na lôžku, diétna úprava a podávanie glukokortikoidov (lieky znižujúce zápalovú reakciu)
Kedy umývať ruky:
po každom návrate domov (do práce…) z vonkajšieho prostredia, pred a po návšteve nemocnice, lekára, po ceste v prostriedkoch hromadnej dopravy, pred, počas a po príprave jedla, pred každou konzumáciou jedla, po každom použití toalety, pred manipuláciou s bábätkom, po výmene znečistenej plienky, po manipulácii so zvieratami a ich krmivom, po manipulácii s odpadom a odpadkovým košom, ak ste chorý vy alebo niektorý člen vašej domácnosti, pri akomkoľvek pocite nečistých rúk.