Aminokyselina lyzín môže pomôcť s oparom

Aminokyselina lyzín sa považuje za správnu brzdu vírusov. Pozrite sa s nami, v ktorých potravinách sa lyzín nachádza a ako môže v boji proti operu pomôcť.

27.06.2018 06:00
ovsené vločky Foto:
Lyzín sa nachádza aj v ovsených vločkách.
debata

Príchodom horúcich dní, kedy teploty stúpajú „jedna radosť“, sú opary znova jednou z hlavných tém. Predovšetkým na dovolenke pri mori sa zvykne herpes znova zjaviť – práve vtedy, keď ho potrebujeme najmenej. Kto sa raz nakazí vírusom herpesu, už sa ho nezbaví. Drieme v nás celý život a keď vybuchne, musíme bojovať s nepríjemným pľuzgierom. Okrem mastičiek alebo špeciálnych náplastí na herpes, si niektorí pochvaľujú zubnú pastu alebo propolisové kvapky. Kto má často opar, má väčšinou stále pri sebe svoju overenú „prvú pomoc“, ktorá vždy spoľahlivo zaberie. Sú ľudia, ktorí skúšajú aj špeciálne liečby, ktoré majú posilniť imunitný systém, aby vírus herpesu vôbec neprepukol. Pôvodcom herpesových infekcií sú dva rôzne vírusy (herpes simplex 1. a 2. typu).

Ako liečiť herpes aminokyselinami?

Ako pri všetkých metódach, ktoré sa používajú proti príznakom herpesu, aj tu platí: začnite hneď, ako postrehnete prvé dráždenie. Čím skôr „dolapíte“ vírus, tým rýchlejšie bolestivé pľuzgieriky znova zmiznú alebo v najlepšom prípade sa vôbec nevytvoria. Platí to aj pre liečbu aminokyselinou lyzín. Môžeme ho prijímať potravou alebo doplnkovými výživovými prostriedkami. Výživná látka tvorí kolagén, zložku spojivového tkaniva, ale je zodpovedná aj za rôzne iné funkcie v tele. V prvom rade má však lyzín antivirálny účinok. Je to prirodzený protihráč aminokyseliny arginín, ktorá naopak podporuje rozmnožovanie herpetických vírusov. Preto je dôležité počas fázy herpesu vyhýbať sa potravinám, ktoré obsahujú arginín a dopovať sa potravinám obsahujúcim lyzín.

Svetová zdravotnícka organizácia WHO odporúča dennú dávku od 30 do 64 miligramov na kilogram telesnej hmotnosti. Napríklad pre 60-kilogramovú ženu je to 1800 až 3840 lyzínu denne.

Lyzín

Nachádza sa v tuniaku, losose, parmezáne, bravčovom a hovädzom mäse, v hydine, v sóje, hrášku, šošovici, arašidoch, vlašských orechoch, v pohánke, ovsených vločkách a vajíčkach.

Arginín

Obsahujú ho tekvicové semienka, sardinky, tuniak, bravčová pečeň, bravčové, teľacie a hovädzie mäso, lieskové oriešky, mandle, arašidy, šošovica, pšeničné klíčky, sójové bôby a píniové oriešky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #opar #imunitný systém #pľuzgier #lyzín #arginín