Päť preventívnych tipov pre zdravé srdce

Srdcovo-cievne ochorenia patria medzi hlavné civilizačné choroby a v západných priemyselných krajinách sa považujú za jednu z hlavných príčin smrti. Toto je päť preventívnych tipov, ktoré pomáhajú chrániť srdce.

26.06.2018 06:00
srdce, ovocie, zelenina, zdravie Foto:
Doprajte svojmu srdcu zdravú stravu.
debata

V dôsledku nedostatku pohybu, nezdravej mastnej stravy, ako aj nadváhy a fajčenia, je výskyt vysokého krvného tlaku a artériosklerózy výrazne ovplyvnený „západným životným štýlom“. Tieto faktory vedú k vytváraniu usadenín na cievach a tie sa čoraz viac zužujú. Dôsledkom môže byť srdcový infarkt alebo mŕtvica. Včasné zmeny životného štýlu môžu riziko srdcovo-cievnych ochorení znížiť.

Tieto opatrenia môžu srdcu pomôcť:

Poznajte svoje rizikové faktory
Dôležité sú pravidelné zdravotné prehliadky. Stanovia sa pri nej okrem iného aj hodnoty krvného tuku ako je cholesterol, ktorý hrá pri cievnych ochoreniach dôležitú rolu. Venujte pozornosť aj krvnému tlaku, telesnej váhe a hladine cukru v krvi. Predovšetkým cukrovka patrí k rizikovým faktorom vzniku srdcovo-cievnych ochorení.

Skoncujte s fajčením a obmedzte pitie alkoholu
Fajčenie zvyšuje riziko srdcových ochorení a krvný tlak a poškodzuje cievy. Oxid uhoľnatý v cigarete dráždi vnútorné steny ciev, čo uľahčuje tuku usadiť sa v cievach. Fajčenie tiež zvyšuje riziko trombózy. Stúpa ním aj riziko srdcového infarktu. Pravidelná konzumácia alkoholu zas zvyšuje krvný tlak a z dlhodobého hľadiska riziko srdcovo-cievnych ochorení.

Pravidelne sa hýbte Pre naše srdce je pohyb na dennej báze nesmierne dôležitý. Telesná aktivita znižuje krvný tlak a pozitívne vplýva na metabolizmus. Pohyb okrem toho znižuje stres, ktorý je ďalším rizikovým faktorom pre rozvoj srdcovo-cievnych ochorení. V ideálnom prípade by sme sa mali hýbať trikrát týždenne, a to aspoň 30 minút.

Obmedzte spotrebu soli
Príliš veľa soli v potravinách zvyšuje krvný tlak. To ohrozuje cievy, pretože vysoký krvný tlak poškodzuje cievnu stenu. Preto je dôležité soľou šetriť, maximálna denná spotreba by nemala prekročiť 6 gramov.

Doprajte srdcu zdravú stravu
Znamená to menej mäsa, veľa zeleniny, ovocia, rýb a sacharidov, zdravé oleje s polynenasýtenými mastnými kyselinami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #nadváha #srdce #cholesterol #vysoký tlak #srdcový infarkt