Pošvový ekosystém: Mykóza, vaginóza, to je hrôza!

Zložitý výraz vulvovaginóza je len odborným pomenovaním ženských zápalov pošvy, ktoré môžu spôsobovať bakteriálne, kvasinkové alebo zmiešané infekcie. Sú ženy "chroničky", ktoré týmito problémami trpia opakovane a je to doslova kríž pre pacientku aj pre lekára. Najnovšie sa však vraj nepotvrdil predpoklad, že by išlo o pacientky s poruchou imunity. V čom je problém?

24.06.2018 06:00
nohavičky, bielizeň, sušenie, pranie Foto:
Väčšina žien si mylne spája svrbenie, pálenie a zápal v pošve s mykózou. Najmä mykotické infekcie vedia byť veľmi úporné a jestvujú chronické pacientky, ktoré sa ich nevedia zbaviť.
debata (1)

V článkoch na tému „ženského diskomfortu tam dole“ sa opakovane zdôrazňuje, že ženská pošva nie je sterilná. To nie je nič nové. O prevahu v nej bojujú rôzne mikroorganizmy a kým víťazí ženin spojenec, tzv. Döderleinov bacil, druh laktobacila, je všetko v poriadku. Dobre sa mu darí v kyslom prostredí, ktoré má pH niečo približne nad 4. Aj preto sa toľko zdôrazňuje, že ženy by sa nemali umývať „tam dole“ mydlami, pretože už aj „pH neutrálne“ mydlo s pH 5,5 je podstatne zásaditejšie. Najlepšia je čistá voda, prípadne prípravky určené špeciálne na intímnu hygienu s obsahom kyseliny mliečnej, ktoré toto kyslé prostredie v pošve zachovávajú.

Podobne ako s mydlami je to aj s rôznymi pošvovými dezinfekčnými výplachmi, ktoré môžu krehkú rovnováhu medzi kyslosťou a zásaditosťou, a tým aj potrebné prímerie medzi mikroorganizmami, nežiaducim spôsobom narušiť. Citlivým obdobím je najmä menštruácia, keďže menštruačná krv má menej kyslé pH, v období menzesu navyše ubúda kyseliny mliečnej a vtedy dochádza ku výkyvom v tejto celkovej rovnováhe.

Vaginálna mykóza a bakteriálna vaginóza

Vaginálna infekcia sa najčastejšie prejaví ako tzv. vaginálna mykóza alebo bakteriálna vaginóza. „Prvá v poradí, vaginálna mykóza, je typická tvarohovitým bielym výtokom z pošvy, svrbením a začervenaním pošvy a jej okolia. Bakteriálna vaginóza je zas typická rybím zápachom. Niekedy ide o zmiešanú infekciu a príznaky sa prelínajú,“ vysvetľuje známy gynekológ MUDr. Jozef Španka z Bratislavy.

Väčšina žien si mylne spája svrbenie, pálenie a zápal v pošve s mykózou. Najmä mykotické infekcie vedia byť veľmi úporné a jestvujú chronické pacientky, ktoré sa ich nevedia zbaviť. Častejšie bývajú v lete. Negatívny vplyv majú aj ochorenia ako napríklad cukrovka, prípadne alergie na latex v kondómoch, mužské semeno a podobne. Podľa niektorých prieskumov je však častejšie sa objavujúcou vaginálnou infekciou u žien v plodnom veku bakteriálna vaginóza. Ako už bolo spomenuté, gynekologické infekcie môžu byť aj zmiešané, pretože bakteriálna vaginóza spôsobí zvýšenie pH v pošve, čím vznikne prostredie vhodné aj na premnoženie kvasiniek, ktoré sa tu u časti klinicky zdravých žien v určitom množstve bežne nachádzajú. A takisto naopak – chýbanie „pošvového policajta“ hoci ako následok užívania antibiotík, spôsobí mykotickú infekciu, zníženie lokálnej slizničnej imunity a následne vhodné prostredie pre infekciu baktériami.

Chronické pacientky, čo „točia“ infekcie

Pre ojedinele sa vyskytujúce akútne formy mykóz či vaginóz existuje množstvo voľnopredajných prípravkov z lekární. Ak vie žena rozpoznať, o ktorú diagnózu ide, nemusí hneď utekať ženskému lekárovi. Najmä ak je jasné, že ide o mykózu po užívaní antibiotík. Existujú krémy, vaginálne tablety a čapíky s obsahom klotrimazolu na kandidózy, orálna kapsula s účinnou látkou flukonazol (kedysi voľnopredajná je však dnes na recept), množstvo lokálnych probiotických preparátov v podobe zdravotníckych pomôcok (čapíky, lubrikačný gél, tampóny s probiotikami počas menštruácie, keď iná lokálna liečba nie je možná), ale aj doplnky výživy v kapsuliach špeciálne na prevenciu vaginálnych mykóz (ktoré sa užívajú cez ústa). Pri začínajúcej bakteriálnej vaginóze je tiež možná samoliečba – gélom s kyselinou mliečnou a glykogénom a následne doliečenie spomínanými lokálnymi probiotickými preparátmi.

Horšie je to s pacientkami, ktoré tieto infekcie stále „točia“. Mnohé z nich vyskúšali doslova všetko, bola u nich vylúčená cukrovka, pohlavné chlamýdie a aj gynekológovia sú z nich zúfalí. Dostávajú sa až do imunologických ambulancií, niekedy majú pozitívne aj tzv. kožné testy – sú alergické na samotnú kvasinku alebo majú druhotnú alergiu na peľ, latex v kondómoch, na mužské semeno. Imunológ môže zistiť, že niektoré majú zníženú imunitu, či už slizničnú, alebo bunkovú, a potrebujú imunologickú liečbu.

U mnohých sa však nič z tohto nepotvrdí. Na opakované kvasinkové infekcie jestvuje aj voľnopredajný imunologický prípravok, ktorý obsahuje zmes neškodných čiastočiek troch kmeňov kvasiniek a jeho užívanie vo forme kapsúl vyvoláva v organizme zvýšenú tvorbu protilátok. Dobré skúsenosti sú popri štandardnej liečbe aj s enzymatickou liečbou voľnopredajným liekom Wobenzymom, na ktorý sa robila štúdia v Čechách špeciálne v prípade opakovaných vaginálnych mykóz, v niektorých prípadoch sa pacientke „na mieru“ vyrába autovakcína.

Najdôležitejšie sú vraj správne druhy laktobacilov

„Predpoklad, že v prípade takýchto chroničiek ide o ženy s primárnou poruchou imunity sa nepotvrdil a fakt, prečo niektoré ženy opakovane trpia týmto nepríjemným zdravotným problémom, sa najnovšie podarilo upresniť výskumom génov baktérií osídľujúcich vaginálny ekosystém,“ vysvetľuje doc. MUDr. Martin Hrubiško, primár oddelenia klinickej imunológie a alergológie Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave. "Vaginálnemu ekosystému dominujú štyri vaginálne druhy laktobacilov, ktoré sú špeciálne prispôsobené na kolonizáciu pošvy. Podľa prítomnosti týchto kmeňov sa vaginálne ekosystémy rozdelili do piatich rôznych skupín. Ženy, ktoré majú kmene vo zvýšenej miere produkujúce kyselinu mliečnu a peroxid vodíka (H2O2), sú viac chránené pred vaginálnymi infekciami!

Viac ako mýtus správneho pH, ktoré sa udáva medzi 3,8 až 4,5, je dôležité osídlenie správnymi laktobacilmi. Ide najmä o kombináciu dvoch špecifických kmeňov laktobacila – Lactobacillus rhamnosus a Lactobacillus gasseri," pokračuje odborník. Tieto dva selektívne vaginálne laktobacily, ktoré obsahuje selektívne vaginálne probiotikum Rinimun (kapsuly do pošvy), sa stali celosvetovo uznávaným štandardom pri prevencii, ale aj liečbe a doliečovaní vaginálnych infekcií. Tak, už jedine vyskúšať…

Príčiny vzniku

Vaginálna mykóza (spôsobená najčastejšie kvasinkami, preto sa jej hovorí aj kandidóza): následok užívania antibiotík (vyhubenie Döderleinovho bacila), oslabenej imunity, stresu, nadmernej fyzickej záťaže, nadmernej konzumácie cukru, pod vplyvom vlhkého prostredia, mokrých plaviek, prehnanej intímnej hygieny, chlórovanej vody v bazénoch, málo vzdušnej spodnej bielizne

Bakteriálna vaginóza (spôsobená anaeróbnymi baktériami, najčastejšie gardnerelou): najmä zmena pH pošvy, oslabenie imunity, dojčenie a hormonálne zmeny, na zvýšenie pH pošvy vplýva aj užívanie antibiotík, parfumované mydlá, prehnaná intímna hygiena, menštruácia, spermie, vlhké prostredie, niekedy bakteriálna nákaza od partnera, nosenie tangových nohavičiek (šnúrka sa posúva od vchodu do konečníka ku vchodu do pošvy)

Narušená rovnováha vaginálnej mikroflóry

  • pri liečbe antibiotikami, ale aj antimykotikami
  • pri zvýšenej hladine pH v pošve
  • pri nechránenom pohlavnom styku, sexuálnej promiskuite, ale aj pri zvýšenej sexuálnej aktivite
  • pri zníženej, ale aj prehnanej intímnej hygiene
  • pri oslabenom imunitnom systéme
  • počas užívania hormónov, ale aj ak je nízka hladina estrogénov
  • pri obezite, cukrovke, onkologických ochoreniach, počas tehotenstva
  • po kúpaní v chlórovej vode
  • pri prehnanom používaní tampónov (mali by byť len doplnkom k menštruačnej vložke pri cestovaní, športovaní)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mykóza #infekcie močových ciest #pošva #vaginálna infekcia