Cestovná lekárnička: Napíšte si zoznam liekov

Ako si čo najlepšie zbaliť dovolenkovú lekárničku a na nič nezabudnúť? Nerobte si zoznam v poslednej chvíli, spisujte ho zopár dní a vždy, keď vám napadne nová položka, pripíšte ju na papier. Ak sa vám zoznam osvedčí, odložte si ho do budúcnosti.

29.06.2018 06:00
lekáreň, Srí Lanka, Jaffna Foto: ,
Nie veľmi čistá lekáreň na severe Srí Lanky, v meste Jaffna. Kúpili by ste si tu lieky?
debata

Skúste si predstaviť sami seba v rôznych situáciách – na pláži, na lodi, v horách, v hoteli. Okrem toho si v mysli prejdite rad-radom rôzne časti tela: hlava (môže bolieť), krk (bolesť hrdla), hrudník (kašeľ, astma), brucho (tráviace problémy), nohy (kŕčové žily, otlaky). Pomôže to pri tvorbe zoznamu jednotlivých liekov či zdravotníckych pomôcok. „Ja som si pravidelne zabúdala na dovolenky brať kvapky do nosa,“ hovorí Andrea z Pezinka. „Doma ich prakticky nepoužívam, ale na letnej dovolenke ich paradoxne potrebujem, kombinácia lietadla, kúpania a klimatizácie v hoteli mi jednoducho upchá nos.“

„Ja som raz veľmi zložito v zahraničí zháňala pre mamu liek na vysoký krvný tlak. Zobrala si omylom prázdnu škatuľku. Boli sme pri mori, horúčava, báli sme sa riskovať, že sa mame – hypertoničke zhorší stav. Pomohlo nám to aspoň v tom, že sme vedeli názov účinnej látky. Šokovalo ma to, ale liek nám normálne predali,“ spomína Bratislavčanka A­lena.

Základom každej dovolenkovej lekárničky sú lieky, ktoré človek užíva pravidelne, plus lieky proti bolesti a teplote, alergii, náplasti, obväz a dezinfekčný prostriedok na rany. Zloženie cestovnej lekárničky závisí od cieľa cesty, jej účelu, od zdravotného stavu jej majiteľa aj od toho, či ide o dospelého, alebo o dieťa. Odporúča sa odpísať si názov účinnej látky dôležitých liekov, pretože v zahraničí sa môžu predávať pod iným obchodným názvom a ak by náhodou došlo k strate, resp. by nestačila dávka, môžu vzniknúť problémy pri pátraní po vhodnej náhrade (napr. liek proti hnačke Endiex sa predáva pod názvami Antinal, Ercefuryl, Drotazide, Diax).

"V niektorých krajinách predávajú tzv. falošné lieky, ktoré neobsahujú účinnú látku uvedenú na obale. Ak si teda v zahraničí – najmä v ázijských či afrických krajinách – potrebujeme kúpiť liek, je vhodné rozhodnúť sa pre medikamenty od známejších európskych alebo severoamerických farmaceutických spoločností, aj keď ich cena je často o niečo vyššia,“ odporúča doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., z Ostravy, prezident Fóra infekčnej, tropickej a cestovnej medicíny. Súčasne je nutné skontrolovať dátum exspirácie lieku na škatuľke aj to, či sa v lekárni dodržali podmienky skladovania (niektoré lieky je napríklad potrebné skladovať v chladničke).

Hazardom je kupovanie lieku bez originálneho obalu (napr. tabletky v igelitovom vrecúšku) – hoci obsluha lekárne tvrdí, že ide o požadovaný liek. Sú krajiny, kde vám aj antibiotiká vydajú voľne, bez predpisu, ba dokonca niekde ich predávajú po jednotlivých tabletách. To by však nemalo viesť k podceneniu významu správneho dávkovania akéhokoľvek lieku.

V tureckých turistických centrách možno liečbe... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
Mária Tuncer V tureckých turistických centrách možno liečbe a liekom dôverovať. V medicínskom centre v Avsallare pracuje dokonca slovenská zdravotná sestrička Mária Tuncer.

Špeciálnu pozornosť by lekárničke mali venovať rodičia malých detí, ktorí s nimi čoraz častejšie cestujú do exotických krajín. „Trojročný syn dostal na Srí Lanke vysoké horúčky a vracal,“ spomína pani Iveta z Banskej Bystrice. „Potrebovali sme v určitých časových intervaloch striedať dve účinné látky na zrážanie teploty, a to paracetamol a ibuprofén. Zistili sme však, že v tejto krajine je problémom zohnať ibuprofén, o čapíkoch do konečníka ani nehovoriac. Napokon sme to zvládli a po návšteve pediatra v miestnom privátnom zariadení sa malému uľavilo.“ Ibuprofén sa na Srí Lanke a pravdepodobne aj v iných ázijských krajinách nepredáva pre možnosť nakazenia sa horúčkou dengue, ktorú prenášajú denné komáre. Toto vírusové ochorenie s chrípkovými príznakmi by sa totiž nemalo liečiť ibuprofénom pre riziko rozvoja hemoragických príznakov (krvácania). Takže Srílančania sa väčšinou liečia iba paracetamolom.

Pred dovolenkou si do mobilného telefónu stiahnite aplikáciu Aesculap Lekárnička, ktorá je poskytovaná zadarmo širokej verejnosti. Umožňuje rýchly prístup k veľkému množstvu informácií, ktoré sú dôležité pri správnom výbere či užívaní lieku. Je možné si v nej vytvoriť vlastný elektronický zoznam liekov a diagnostikovaných chorôb. Nie je náhradou zdravotného záznamu, ale dokáže upozorniť na riziká spojené s užívaním liekov a ich prípadnom vzájomnom ovplyvňovaní sa. Takisto pripomenie potrebu užiť liek. Využijú ju aj lekári, pretože je kvalifikovaným zdrojom údajov o liekoch.

Základ cestovnej lekárničky (na bežnú dovolenku)

lieky proti teplote a bolesti, pastilky proti bolesti hrdla, lieky proti hnačke, proti alergii, dezinfekčný sprej, kalciová masť, repelent, gél/masť po poštípaní hmyzom, lieky na cestovnú nevoľnosť, proti páleniu záhy, proti kašľu, antibakteriálny gél alebo vreckovky na dezinfekciu rúk, kvapky do očí, uší a nosa, rehydratačné šumivé tablety, teplomer, pinzeta, nožnice, náplasti a obväz, ďalej všetky lieky, ktoré pravidelne užívate, pre silných alergikov balíček prvej pomoci (adrenalínová injekcia EpiPen, kortikoid, antihistaminikum)

Zdravie na dovolenke

  • zloženie cestovnej lekárničky závisí od cieľa cesty, jej účelu a zdravotného stavu
  • základom sú lieky, ktoré užívate pravidelne, plus lieky proti bolesti a teplote, plus obväzový materiál
  • pri kúpe liekov v zahraničí si vždy overte dátum exspirácie lieku a podmienky skladovania (vyžaduje liek skladovanie v chlade?)
  • nikdy nekupujte lieky bez originálneho obalu v igelitových vrecúškach, prípadne lieky v navlhnutých škatuľkách
  • poznačte si ešte doma účinné látky liekov, ktoré by ste mohli potrebovať, v zahraničí sa predávajú pod inými obchodnými názvami

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #letná dovolenka #lekárnička #dovolenkové pohromy