Skleróza multiplex: Ako ju odhaliť?

Skleróza multiplex (SM) je nevyliečiteľné, ale liečiteľné autoimunitné ochorenia, ktoré postihuje predovšetkým mladých ľudí vo veku 20 - 40 rokov. Trikrát častejšie ženy. Jedinou prevenciou rozsiahleho poškodenia nervového systému je včasná diagnostika a okamžitá liečba. Mnohé príznaky sú však nejednoznačné a často sa pripisujú iným ochoreniam. Roztrúsená skleróza má totiž tisíc tvárí.

01.07.2018 06:00
pacient, lekár, diagnóza, vyšetrenie, mozog,... Foto:
Najčastejšie sa skleróza multiplex začína v produktívnom veku, to znamená medzi 20. až 40. rokom života, ale postihuje takmer všetky vekové skupiny.
debata (1)

1.

Mravčenie, pocity pálenia, bodania na rôznych miestach tela. „Tieto ťažkosti sa často bagatelizujú a prisudzujú problémom s chrbticou. Pacienta lekár pošle na rehabilitáciu bez podrobnejšieho vyšetrenia či zobrazovacích metód,“ vysvetľuje MUDr. Martin Karlík z II. neurologickej kliniky Univerzitnej nemocnice v Bratislave. „Zradné je, že tieto problémy môžu v priebehu niekoľkých týždňov spontánne odznieť, čím sa potvrdí podozrenie o tom, že boli vertebrogénneho pôvodu a ochorenie ostáva ďalšie rôzne dlhé obdobie nediagnostikované.“ „Bola som doma a jeden deň mi stŕpol palec na nohe. Neskôr lýtko, koleno, až celá noha. Každým dňom sa to zhoršovalo. V pohybe ma to neobmedzovalo. Bolo to však nepríjemné. Zamyslela som sa, či som také niečo necítila už skôr, ale poznáte to. Mám tri deti, chodím do práce, stále v jednom kolotoči, a tak som si prvé príznaky ani nevšimla a pripísala som ich celkovému vyčerpaniu. Keď mi však stŕpla celá polovica tela, začala som si čoraz viac uvedomovať, že to už musím riešiť,“ spomína pacientka s SM Adriana. Martina to zas prežívala takto: „Stála som pri umývadle a bosými nohami som sa dotýkala kachličiek. Zrazu som si uvedomila, že vôbec necítim ich charakteristický chlad. Začali mi tŕpnuť nohy.“

2.

Zápal očného nervu. Vyskytuje sa typicky na jednej strane (na jednom oku). Je počiatočným príznakom asi u 30 % pacientov, prejavuje sa zahmleným videním, poruchou farbocitu, niekedy až výpadkom zorného poľa či stratou zraku. Príznaky môžu odznieť spontánne, takže pacient často očného lekára ani nenavštívi. Každá optická neuritída (zápal nervu) je očným lekárom indikovaná na neurologické vyšetrenie! Pacientka Adriana: „Poznám pacientov, ktorí prišli k očnému, ale dozvedeli sa, že to nič nie je. Počúvali len, veď je taká rýchla doba, iba sa vám zhoršil zrak.“

3.

Únava: Môže to byť prvý a jediný príznak ochorenia! Je to iný typ únavy, ako pociťuje zdravý človek. Pacienti nie sú schopní vstať z postele, ani robiť ľahké denné činnosti. S teplom sa únava zhoršuje. Týmto veľmi častým príznakom trpí 50 – 90 % pacientov s SM. „Bola som neskutočne unavená,“ spomína si na počiatky „esemky“ pacientka Jana „A v jeden deň som prestala dobre vidieť. Očná lekárka ma poslala na neurologické vyšetrenie.“

4.

Kmeňové príznaky: Sú to príznaky vychádzajúce z nervového kmeňa. Patrí sem dvojité videnie, závraty, poruchy rovnováhy. O „esemke“ sa uvažuje predovšetkým v prípade mladých, dovtedy zdravých ľudí, ktorí odrazu majú bolestivý zápal trojklaného nervu, okohybné poruchy (okohybné svaly zabezpečujú pohyby očnej gule), ďalej sem patria poruchy koordinácie pohybov, reči, neobratnosť končatín.

5.

Poruchy hybnosti: Stuhnutosť, podlamovanie nôh, slabosť v končatinách, sťažené písanie či vypadávanie predmetov z ruky sa môžu prejaviť po určitej záťaži, napríklad pri športe, chôdzi, písaní na klávesnici. „Takíto pacienti skôr navštívia ortopéda alebo reumatológa,“ konštatuje neurológ Martin Karlík.

6.

Syndróm nepokojných nôh: Ide o nutkanie pohybovať končatinami spojené aj s nepríjemnými pocitmi v nich, veľmi často sa prejavuje najmä večer, v noci, pri zaspávaní, narúša spánok.

7.

Urologické poruchy: Tieto poruchy obyčajne nepatria medzi prvé prejavy „esemky“, hoci veľmi zriedkavo môže byť prvým príznakom dokonca porucha erekcie. Tá postihuje počas vývoja ochorenia okolo 60 % mužov. 50 – 90 % pacientov skôr či neskôr trpí poruchami funkcie dolných močových ciest ako močová urgencia (znenazdajky musia okamžite na toaletu), únik moču, iné poruchy vyprázdňovania močového mechúra.

8.

Neuropsychologické problémy: Depresia, únava, úzkostné či spánkové poruchy a dokonca psychózy. Súvisia aj priamo s priebehom ochorenia, ktoré je vlastne ochorením centrálnej nervovej sústavy, ale, samozrejme, vznikajú aj pod vplyvom stresu a neurózy zo samotného ochorenia. U menšej časti pacientov môžu byť prvými prejavmi SM. Depresia je napríklad 3– až 5-násobne častejšia u „esemkárov“ v porovnaní s bežnou populáciou. Pre skoré štádiá ochorenia, a najmä u žien sú typické aj panické ataky či obsedantno-kompulzívne poruchy.

„Esemka“ je nepredvídateľné ochorenie…

  • …svojím začiatkom: Najčastejšie sa začína v produktívnom veku, to znamená medzi 20. až 40. rokom života, ale postihuje takmer všetky vekové skupiny
  • …svojimi príznakmi: Spektrum príznakov je veľmi široké. Príznaky sa môžu odlišovať nielen u jednotlivých pacientov, ale časom sa môžu meniť aj u toho istého človeka.
  • …svojím priebehom: Priebeh môže byť ľahký, v trvaní aj 40 až 50 rokov, alebo výnimočne veľmi ťažký.
  • …frekvenciou atakov: Ataky môžu byť časté, aj niekoľko v priebehu roka, alebo veľmi zriedkavé, jeden za niekoľko rokov.
  • …odpoveďou na liečbu: Nie každý liek je vhodný pre každého, liečba by mala byť šitá na mieru a začať sa čo najskôr.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #skleróza multiplex #roztrúsená skleróza