"Choroby z blahobytu" trápia čoraz viac ľudí

Žijeme v pretechnizovanom, uponáhľanom svete a často nemáme čas sa pokojne najesť či dopriať si aspoň trochu pohybu. To všetko môže viesť k takzvaným chorobám z blahobytu. Ktoré to sú? Najmä obezita, cukrovka, kardiovaskulárne ochorenia, osteoporóza...

10.07.2018 14:00
obezita, jedlo, strava, cukor, ovocie, sladkosti Foto:
Ilustračné foto.
debata (16)

Obezita

Obezita je čoraz vážnejším a rozšírenejším problémom, ktorý postihuje nielen dospelých, ale aj deti a adolescentov. „Od roku 1975 sa výskyt obezity z celosvetového hľadiska strojnásobil. Približne dve miliardy ľudí na svete má nadváhu, 650 miliónov z nich je obéznych. V roku 2016 bolo na svete 41 miliónov obéznych detí, ktoré mali menej ako 5 rokov,“ konštatoval doktor Tatul Hakobyan, zástupca Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku. Tá vyhlásila obezitu za epidémiu 21. storočia. Obezita zapríčiňuje významné zvýšenie chorobnosti, invalidity a úmrtnosti, zhoršuje kvalitu života. Priame zdravotné náklady spôsobené obezitou v Európe sa odhadujú na 2 až 8 % celkových zdravotných nákladov, čo je porovnateľné s takými, chorobami, ako je rakovina.

Diabetes mellitus

Na Slovensku žije takmer 400-tisíc diabetikov a počet chorých stále rastie. Alarmujúci je najmä počet chorých s diabetom 2. typu. Spôsobuje to najmä zmena nášho životného štýlu. Väčšinu času trávime v kanceláriách, málo sa hýbeme, máme nadváhu. V liečbe sa preto preferuje najmä zmena životosprávy a dostatok pohybu. Viac ako 90 percent diabetikov 2. typu má navyše nadváhu alebo sú obézni. Je preto dôležité udržiavať si optimálnu váhu a hýbať sa. Cukrovka je chronické metabolické ochorenie, ktorého symptómom je vysoká hladina glukózy v krvi. Na príčine je poškodenie buniek pankreasu, ktoré za normálneho stavu produkujú inzulín. Iba vďaka tomuto hormónu dokáže glukóza ako zdroj energie preniknúť až do vnútra bunky. Pri jeho absencii dochádza v organizme k poruchám spracovania cukrov a zároveň je narušený metabolizmus tukov a bielkovín. Ochorenie navyše vážne poškodzuje cievny systém, preto diabetikov častejšie ako zvyšok populácie ohrozuje infarkt, mozgová príhoda, strata zraku, postupné zhoršovanie funkčnosti obličiek, postihnutie nervov a amputácia nohy z dôvodu nehojenia chronických rán.

Srdcovocievne ochorenia

Deväť z desiatich Slovákov má minimálne jeden rizikový faktor ochorenia srdca – vysoký tlak, cholesterol, obezita, cukrovka, fajčenie. Choroby srdca a ciev majú na svedomí viac ako polovicu všetkých úmrtí na Slovensku a sú tiež najčastejšou príčinou hospitalizácií. Údaje zverejnené v roku 2013 v publikácii Health at a Glance (OECD Indicators) tiež ukazujú, že na Slovensku je v 65. roku života kratšia očakávaná dĺžka života, ako vo väčšine krajín OECD. Ochorenia srdca a ciev sú u mužov druhou najčastejšou príčinou invalidity, u žien im patrí tretia priečka. Zásadne zasahujú do života práceschopnej časti obyvateľstva. Je to najmä tým, že dnešný spôsob života – teda zlé stravovanie, nedostatok pohybu a stres vedú k spôsobu života, ktorý je pre naše srdcia „smrteľným“ nebezpečenstvom. Odborníci upozorňujú aj na fakt, že dnešnej generácii detí hrozí, že bude viac chorá ako súčasná stredná a staršia generácia.

Osteoporóza

Postihuje najmä ženy po menopauze a podľa odhadov ňou celosvetovo trpí až 200 miliónov žien. Na Slovensku žije s týmto ochorením asi 240-tisíc ľudí, no len približne 30 % z nich je diagnostikovaných a len 18 % sa adekvátne lieči. Ide totiž o podceňované ochorenie, ktoré sa považuje za nevyhnutnú súčasť starnutia. Pritom vďaka liečbe a správnej životospráve sa dá jeho rozvoju zabrániť. Osteoporóza je metabolické ochorenie kostí, pri ktorom sa znižuje obsah kostnej hmoty a narúša sa stavba kosti, čím vzniká vysoké riziko zlomenín. Najčastejším príznakom a zároveň najzávažnejšou komplikáciou osteoporózy sú zlomeniny kostí, ktoré najčastejšie postihujú kŕčok stehnovej kosti, stavce chrbtice a drobné kosti zápästia. Ochorenie sa môže celé roky vyvíjať celkom nenápadne a nespôsobovať žiadne ťažkosti, až kým sa neobjaví prvá zlomenina. Preto by mal preventívne navštíviť lekára každý, kto má viacero rizikových faktorov ochorenia, najmä ľudia nad 60 rokov. Súčasťou účinnej liečby osteoporózy by vždy mala byť aj správna životospráva, najmä pravidelné cvičenie, vhodné stravovanie, pravidelný pobyt na slnku.

Alzheimerova choroba

Začína sa nenápadne a pozvoľne, nepretržite sa rozvíja v priebehu niekoľkých rokov. Medzi prvé varovné signály tohto ochorenia patrí zhoršovanie pamäti, zabúdanie nedávnych udalostí, mien, neschopnosť rozpoznávať známe miesta a neschopnosť orientovať sa v čase. Tieto prvé príznaky ochorenia pripisujú postihnutí alebo príbuzní starnutiu, stresu či depresii. Ide o najčastejšiu formu demencie. Na Slovensku ňou trpí 50– až 60-tisíc ľudí. Možnosť vyliečenia ešte dnes nie je, sú však k dispozícii lieky, ktoré môžu zmierniť jej príznaky a zlepšujú kvalitu života postihnutých. Výskyt Alzheimerovej choroby je priamo prepojený so starnutím populácie, pretože vyšší vek je najrizikovejším faktorom. Vo svete žije 36 miliónov ľudí s demenciou. Každých 20 rokov sa toto číslo zdvojnásobuje: v roku 2030 bude 66 miliónov ľudí s demenciou, v roku 2050 až 115 miliónov.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #obezita #Alzheimerova choroba #osteoporóza #diabetes mellitus #srdcovo-cievne ochorenia #civilizačné ochorenia