Anémia? A čo?

Malátnosť, bledosť, rýchlo nastupujúca únava aj po menšej námahe, celková slabosť organizmu... Všetky tieto aj ďalšie príznaky únavy môže mať na svedomí nedostatok železa v našom tele.

08.07.2018 06:00
liek, tabletka, anémia Foto:
Základom prevencie nedostatku železa je vyvážená strava s dostatočným obsahom železa.
debata

Chýbanie železa môže viesť k málokrvnosti – anémii, poklesu červených krviniek a zníženiu obsahu hemoglobínu v krvi. Keďže železo zodpovedá za viazanie kyslíka, ktorý červené krvinky dopravujú do tkanív, naše orgány pri jeho nedostatku dostávajú menej kyslíka a zároveň sa v nich hromadí veľké množstvo oxidu uhličitého. Práve zvýšená hladina CO2 v organizme má na svedomí typické príznaky slabosti, únavy a zníženej výkonnosti často spojenej so spavosťou. Ďalšími príznakmi sú dýchavičnosť pri záťaži, zrýchlený tep, búšenie srdca, závraty, bolesti hlavy a nechutenstvo.

Optimálne hodnoty hemoglobínu

Normálny obsah hemoglobínu v krvi je u žien 120 až 168 g/l a u mužov 135 až 175 g/l. Ak sa pri krvnom rozbore zistí hladina hemoglobínu nižšia ako 110 g/l, hovoríme o anémii. Za ťažkú anémiu sa považuje stav, keď hodnota hemoglobínu klesne pod 79 g/l. Tento stav už vyžaduje transfúziu krvi.

Častou príčinou strát železa, predovšetkým u dospievajúcich dievčat a žien v aktívnom veku, sú väčšie gynekologické straty krvi spôsobené menštruáciou, keď príjem železa v potrave nestačí pokryť silnejšie krvácanie. Nedostatočný prísun železa v potrave môže byť tiež príčinou jeho absencie u ľudí, ktorí túžia po štíhlej línii – zodpovedajú zaň prísne diéty a nevyvážená či jednostranne orientovaná strava, pričom najviac ohrozenou skupinou sú vegetariáni. Základom prevencie jeho nedostatku je návrat k vyváženej strave s dostatočným obsahom železa, prípadne jeho dopĺňanie formou kvalitných potravinových doplnkov.

Anémia v tehotenstve ohrozuje zdravie dieťaťa

Pre normálny priebeh tehotenstva je nevyhnutný dostatočný príjem železa. V tele tehotných žien sa tvorí väčšie množstvo krvi, aby ňou bola dostatočne zásobená placenta – železo je potrebné na zvýšenie počtu červených krviniek matky na transport kyslíka pre dieťa, aj pre tvorbu krvi dieťaťa. Dieťatko si vytvára zásoby železa na prvé mesiace života a telo matky potrebuje rezervu aj na pokrytie strát krvi pri pôrode. V gravidite ženský organizmus spotrebuje podstatne viac železa ako obyčajne. Približne polovica tehotných žien ho však má nedostatok.

Dbať o dostatočný prísun železa sa odporúča už od začiatku tehotenstva, v druhej a tretej tretine tehotenstva je nutné jeho príjem zdvojnásobiť. Jeho nedostatok totiž môže zapríčiniť málokrvnosť! Rozvíja sa pozvoľna a tehotná žena sa najviac sťažuje na únavu, slabosť a na to, že nemôže sústredene vykonávať svoju prácu. Je to dôležitý varovný signál, ktorý by žiadna budúca mamička nemala podceniť. Nedostatok železa v období tehotenstva môže byť príčinou neukončeného vývoja niektorých orgánov, nízkej pôrodnej hmotnosti novorodenca a predčasného pôrodu. Dostatočný príjem železa pomáha tiež zmierňovať pôrodné kŕče a bolesti a zlepšuje zotavovanie sa po pôrode i hojenie. Tehotným ženám by nemala chýbať ani kyselina listová, ktorá je kľúčovým faktorom pre správny vývoj nervovej sústavy dieťaťa, pomáha chrániť dieťa pred poruchami neurálnej trubice, ďalšími závažnými komplikáciami i rizikom potratu.

V puberte aj pri aeróbnych športoch

Anémia z nedostatku železa je pomerne častá aj v puberte, keď sa detský organizmus rýchlo vyvíja, telo sa ťahá do výšky a zásoby železa mu odrazu nestačia. Počiatočným varovaním pre rodičov môžu byť sťažnosti učiteľov na nepozornosť detí, zaspávanie pri vyučovaní, alebo, naopak, na ich zvýšenú neposlušnosť. Anemické deti sú často nervózne a ani pri najlepšej vôli sa nedokážu dlhší čas sústrediť. O prísun železa by mali dbať aj darcovia krvi, plazmy či športovci, pretože pri náraste svalovej hmoty sa zvyšuje jeho spotreba. Hladinu železa by mali dopĺňať najmä športovci s pravidelným aeróbnym tréningom – bežci, futbalisti, hokejisti, basketbalisti či cyklisti.

Základom prevencie nedostatku železa je vyvážená strava s dostatočným obsahom železa, prípadne výživové doplnky, ktoré čo najmenej zaťažujú tráviaci trakt. Niektorí ľudia preparáty so železom horšie tolerujú – trpia zápchou, hnačkou, tlakmi v oblasti žalúdka, kovovou pachuťou v ústach. Preto je vhodné siahnuť po špeciálnych prípravkoch s postupným uvoľňovaním tejto látky do organizmu.

Kde sa nachádza najviac železa?

Zásobárňou železa sú orechy, mandle, kakao, dyňové a slnečnicové semienka, celozrnné potraviny, pšeničné klíčky a otruby, zelená zelenina (šalát, mangold, čakanka), ovocie (brusnice, ostružiny, marhule, broskyne, slivky, jahody ríbezle, figy – aj sušené), strúhaný kokos, strukoviny (sójové bôby vrátane výrobkov z nich, hrášok, šošovica), morské ryby, huby a jeho bohatým zdrojom sú tiež vnútornosti a kvalitné hovädzie i hydinové mäso.

Viete, že…?

  • nápoje s kofeínom a tanín v čiernom čaji zabraňujú vstrebávaniu železa a, naopak, vitamín C jeho vstrebávanie výrazne podporuje?
  • v prípade, že železo a vitamín C dodávame organizmu formou výživových doplnkov, je vhodné užívať železo súčasne s vitamínom C. Podporí sa tým využiteľnosť železa, jeho vstrebávanie sa zvýši až 5-násobne
  • železo podporuje fagocytózu – pohlcovanie a zničenie choroboplodných zárodkov bielymi krvinkami – neutrofilmi a makrofágmi. Odporúča sa preto ľuďom náchylným na virózy ako chrípka či prechladnutie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #anémia #železo #aeróbne aktivity #hemoglobín