Je káva zdravá? Predlžuje život?

Všetci milujeme kávu, ale vedci nie sú vždy jednotní, do akej miery nám tento čierny nápoj robí dobre. No teraz sa znova objavila štúdia, v ktorej káva veľmi dobre obstála.

17.07.2018 06:00
káva, kofeín, pôžitok Foto:
Štúdia našla pozitívny vzťah medzí zdravím a kávou.
debata (1)

S tým, že má šálka kávy ráno priam božský účinok, súhlasí veľké množstvo ľudí. A je jedno, či (ne)obsahuje kofeín. Káva je vynikajúci nápoj z viacerých dôvodov. Z vedeckého hľadiska sa však všetci výskumníci nezhodujú. Výsledky niektorých štúdií odporúčajú pri konzumácii kofeínu opatrnosť. Ďalšie štúdie zas kávu oslavujú ako druh zdravého nápoja. Ale ak sa pozrieme na množstvo kávových štúdií, všimneme si, že v súčasnosti sa opierajú skôr o to, že je zdravá.

Výskumný tím z vedeckého časopisu JAMA Internal Medicine si vzal na mušku pol milióna mužov a žien, ktorí pili jednu až osem šálok kávy denne. Predpokladalo sa, že káva môže mať negatívny vplyv na zdravie a tiež úmrtnosť jednotlivcov. Najmä, ak vypijú kávy veľa a navyše majú problém so spracovaním kofeínu. To sa však potvrdiť nepodarilo, práve naopak.

Výskumníci nenašli žiadnu súvislosť medzi množstvom kávy, fyzickými ťažkosťami pri spracovaní kofeínu a mierou úmrtnosti jedincov. Okrem toho štúdia našla pozitívny vzťah medzí zdravím a kávou. Kávičkárov tento výsledok upokojil, pretože káva môže byť tým pádom považovaná za súčasť zdravej výživy, uvádza sa v zhrnutí.

Táto štúdia sa teda zaradila k pozitívnym. Patrí sem aj výskum z roku 2017, ktorý jasne hovorí o tom, že káva môže mať pozitívny vplyv na imunitný systém. Aby toho nebolo málo, v roku 2015 sa zjavila štúdia, z ktorej vyplynulo, že káva môže o čosi predĺžiť život. Pozor, mierna konzumácia je vždy lepšia, ako keď to s týmto nápojom preženieme. Nie každý človek znesie kofeín rovnako dobre. Vždy treba nájsť mieru, ktorá je pre nás dobrá.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #kofeín #káva #dlhý život #úmrtnosť