Vysoký krvný tlak: Neprekračujme 130, na diaľnici ani na tlakomere

Poznáte svoj tlak? Poznáte tlak svojich rodičov? Chcete predsa, aby ste tu boli spoločne čo najdlhšie, nie? Vyzvite ich preto na prevenciu a kontrolu, vysvetlite im dôvody, ale myslite aj na seba. V poslednom období totiž nastáva výrazný nárast najmä mužov hypertonikov v mladšom veku.

13.07.2018 06:00
vyšetrenie, krvný tlak, tlakomer, hypertenzia,... Foto:
V ambulancii môže byť tlak vyšší ako doma.
debata

Keď sa v rámci projektu MOST v septembri 2017 zadarmo robili merania krvného tlaku, cholesterolu či cukru, zúčastnilo sa na nich iba 25 % mužov. Vyšetrených záujemcov bolo takmer 11-tisíc, priemerný vek bol 56 rokov. „Z mladých ľudí prejavilo záujem o vyšetrenia iba 30 %,“ konštatuje doc. MUDr. Eva Goncalvesová, primárka oddelenia transplantácií a zlyhávajúceho srdca Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave.

Pritom vo veku 31 – 40 rokov, čo bolo tisíc záujemcov, namerali vysoký krvný tlak u 12,3 %. Vo veku medzi štyridsiatkou a päťdesiatkou malo takmer 22 % ľudí hypertenziu, bola to reprezentatívna vzorka pozostávajúca z 1 400 osôb. Hoci hypertenzia stúpa najmä s vekom, dochádza k nárastu počtu najmä mužov hypertonikov v mladšom veku. Vedie k tomu najmä životný štýl – fyzická nečinnosť, stres, obezita, fajčenie a stravovanie vo forme fast foodu, ktoré nám ponúka dnešná rýchla doba. Takisto sa zistilo, že 60 % ľudí s horným krvným tlakom vyšším ako 140 mmHg vôbec netušilo o tom, že by mali hypertenziu. Bola to pre nich nová informácia.

V ambulancii môže byť tlak vyšší ako doma

To, že „tlaková výš“ nerobí dobre cievam, je všeobecne známe. Tlak krvi je jedným z hlavných ukazovateľov nášho zdravotného stavu. Výška krvného tlaku je najdôležitejším ovplyvniteľným rizikovým faktorom srdcovo-cievneho rizika. „Hypertenzia má vysoký koaličný potenciál,“ tvrdí doc. MUDr. Slavomíra Filipová, PhD., kardiologička z NÚSCH. „Znamená to, že málokedy sa vyskytuje osamote. Často sa spája napríklad s vysokou hladinou tukov v krvi. Z dvoch hypertonikov má jeden tzv. dyslipidémiu, a to sú údaje získané na 17-tisíc pacientoch z 26 krajín sveta.“ Ľudia s hypertenziou majú aj 2,5-násobne zvýšené riziko rozvoja cukrovky.

Cieľové hodnoty krvného tlaku, ktoré sa ľahko pamätajú, sú 120/80 mmHg. „Stačí, ak si človek zapamätá, že na diaľnici je horná hranica rýchlosti 130 a neslobodno ju prekročiť. Takto zjednodušene to možno tvrdiť aj o hornom, systolickom tlaku krvi,“ dodáva docentka Filipová. Treba však rozpoznávať to, či je krvný tlak meraný v ambulancii, lekárni alebo počas osvetovej akcie niekde v obchodnom centre, tam môže zohrať svoju úlohu tzv. syndróm bieleho plášťa, čiže nervozita, fakt, že človek práve vypil kávu, najedol sa, nestihol ísť na toaletu alebo ho niečo rozčúlilo. V ambulancii sa teda pripúšťa krvný tlak 140/90 mmHg, nemal by byť vyšší. Napríklad pre starších ľudí, ako sú sedemdesiatnici a viac, je prinízky tlak aj nebezpečný, môže sa im zakrútiť hlava a pády sú pre nich obzvlášť nebezpečné pre riziko zlomenín z osteoporózy, krvácania do mozgu a podobne.

Priemer domácich meraní (2× denne počas 7 dní = 14 meraní) by však mal byť menej ako 135/85 mmHg. A ak má človek naložený špeciálny 24-hodinový tlakomer, pripúšťa sa priemer meraní ešte nižší – len 125/80 mmHg. Dôvodom je fakt, že tento tlakomer meria tlak aj v noci, keď je počas spánku tlak vo všeobecnosti nižší, a z toho robí priemer.

Tlak krvi je najvyšší ráno

Hypertenzia nebolí, v istom zmysle je to jej veľká nevýhoda, pretože mnohí ľudia ju preto nijako neriešia ani nezisťujú. Ak už začne veľmi bolieť hlava alebo sa pustí z nosa krv, obyčajne to signalizuje už veľmi vysoký tlak (samozrejme, hlava môže bolieť aj krvácanie z nosa môže byť z iného dôvodu, nielen z dôvodu hypertenzie). Až 54 % prípadov cievnej mozgovej príhody a 47 % srdcových infaktov vzniká ako následok hypertenzie.

V prvom rade treba svoj krvný tlak poznať – mala by to byť samozrejmá potreba každého moderného človeka vystaveného množstvu stresujúcich vplyvov. Hodnoty krvného tlaku najlepšie objektivizuje najmä domáce meranie. Doma si totiž môžeme odmerať tlak aj v ranných hodinách, tesne po zobudení. Krvný tlak je totiž vo všeobecnosti najvyšší najmä ráno, začína stúpať ešte pred prebudením. Zvyšujúci sa krvný tlak pomáha organizmu, aby sa po nočnom spánku prebudil do nového dňa – a tento rytmus platí aj pre hypertonikov. Najvyššie hodnoty chorobne zvýšeného krvného tlaku bezprostredne ohrozujúce zdravie bývajú ráno a predpoludním! Máte doma kvalitný tlakomer? Odmerajte tlak sebe aj svojim rodičom (prípadne deťom).

Viac na www.pretozetitohovorim.sk alebo www.presrdce.eu.

Dlhodobými výskumami sa zistilo, že znížením systolického (horného) krvného tlaku o 10 mmHg a diastolického (spodného) o 5 mmHg sa znižuje:

  • riziko mozgovej mŕtvice o 36 %
  • riziko srdcového zlyhania o 38 %
  • úmrtnosť na kardiovaskulárne príčiny o 16 %
  • riziko celkovej úmrtnosti o 10 %

Každý vzostup o 20/10 mmHg zvyšuje riziko úmrtia na srdcovo-cievne ochorenie dvojnásobne!

(Zdroj: prezentácia doc. MUDr. Slavomíry Filipovej, NÚSCH)
Aké môžu byť hodnoty krvného tlaku?
NORMÁLNY KRVNÝ TLAK
dospelí (od 18 rokov) menej ako 140/80 mmHg
dojča cca 80/45 mHg
väčšie deti cca 110/70 mmHg
diabetický pacient menej ako 130/80 mmHg
VYSOKÝ KRVNÝ TLAK
dospelí (od 18 rokov) viac alebo rovná sa 140/90 mmHg
deti viac alebo rovná sa 120/80 mmHg
diabetický pacient viac alebo rovná sa 130/80 mmHg
NÍZKY KRVNÝ TLAK
ženy menej ako 100/60 mmHg
muži menej ako 100/70 mmHg
(Hodnota pred lomkou uvádza systolický tlak, hodnota za lomkou je tlak diastolický. Systolický krvný tlak je tlak vznikajúci v tepnách vo chvíli srdcového sťahu. Diastolický tlak vzniká vo chvíli, keď je srdce uvoľnené a plní sa krvou. Odráža pružnosť ciev.)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #vysoký krvný tlak #hypertenzia #srdcovo-cievne ochorenia