MUDr. Igor Moravčík: Amalgámová plomba nepredstavuje riziko

Od júla tohto roku sa zubný amalgám nesmie používať na ošetrenie mliečnych zubov, zubov detí mladších ako 15 rokov a tehotných alebo dojčiacich žien, okrem prípadov, ak to zubný lekár považuje za nevyhnutné z dôvodu osobitných liečebných potrieb pacienta. O aktuálnej téme hovorí prezident Slovenskej komory zubných lekárov MUDr. Igor Moravčík.

26.07.2018 06:00
debata (15)
MUDr. Igor Moravčík. Foto: archív SKZL
igor moravčík, prezident slovenskej komory zubných lekárov, MUDr. Igor Moravčík.

Ohrozuje používanie amalgámu ľudské zdravie?

Amalgámová zubná plomba nepredstavuje pre ľudské zdravie riziko. Je to skôr otázka ochrany životného prostredia a predovšetkým priorita znižovania záťaže životného prostredia ortuťou. Najlepšou alternatívou akejkoľvek výplňovej terapie vôbec je pravidelná prevencia a návšteva u zubného lekára. Dodržiavanie zásad ústnej hygieny totiž chráni pred zubným kazom, ktorý zuby poškodzuje. Napriek tomu, že amalgámová výplň neohrozuje priamo zdravie pacienta, musíme postupovať v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a rady a snažiť sa o jeho znižovanie a od roku 2030 o úplné odstránenie používania amalgámu v zubnej praxi.

Aké sú náhrady amalgámových plomb?

Slovenská komora zubných lekárov intenzívne rokovala s rezortom zdravotníctva o problematike amalgámu už v čase prípravy návrhu nariadenia o ortuti na európskej úrovni. V tom čase sme riešili skôr legislatívne otázky z pohľadu aplikácie práva a povinností na národnej úrovni. Amalgám je síce dobrý a pomerne univerzálny materiál pre ošetrenie zubov výplňami, ale každý materiál je nahraditeľný. V súčasnosti je badateľné postupné znižovanie počtu amalgámových výplní a tiež lekárov, ktorí používajú amalgám ako výlučný výplnkový materiál. Po intenzívnych rokovaniach s ministerstvom a so zdravotnými poisťovňami sme sa dohodli na náhrade za amalgám. Ide o ručne miešaný skloionomérny cement a pri výplniach v základnom vyhotovení bude hradený zdravotnými poisťovňami tak, aby pacient mal možnosť byť ošetrený bez doplatku. Samozrejme, pacient má možnosť zvoliť si aj kvalitnejšie a estetickejšie výplne v nadštandardnom vyhotovení, čo je otázkou komunikácie a odporúčaní zubného lekára s pacientom.

Pocíti pacient ďalšie zvýšenie platieb u stomatológa v súvislosti s amalgámom?

Nie, čo sa týka základného ošetrenia skloionomérnou výplňou, ktorá je hradená všetkými zdravotnými poisťovňami. Od 1. januára 2019 sú však prevádzkovatelia zubných ambulancií povinní zabezpečiť, aby každá zubná súprava bola vybavená separátorom amalgámu s účinnosťou minimálne 95 %. Toto opatrenie s následnou likvidáciou takto zachyteného odpadu má zabezpečiť zníženie environmentálnej záťaže prostredníctvom odpadových vôd. Tieto legislatívne zmeny si budú vyžadovať niekoľkotisícové investície v zubnej ambulancii, ktoré v prípade nedostatočného vykrytia zo strany štátu a zdravotných poisťovní môže pocítiť aj pacient.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #zubári #ústna dutina #amalgám #plomba