MUDr. Markovská: S prevenciou treba začať od narodenia. Čistý zub sa nekazí

Zubní lekári apelujú na rodičov, že ak by s deťmi od útleho veku chodili na prehliadky, ani pubertiaci by nemuseli mať zubný kaz.

20.07.2018 06:00
debata (1)

„Už od narodenia je potrebné začať s prevenciou zubného kazu v bezzubých detských ústach vytieraním úst po kŕmení, od smädu podávať piť vždy len čistú vodu. Tak sa obmedzí aktivita baktérií zubného kazu už v mliečnom chrupe. Samozrejme po dovŕšení prvého roku života je nevyhnutné navštíviť zubného lekára, ktorý okrem založenia zdravotnej dokumentácie, zistenia stavu ústnej dutiny, naučí rodiča ako ďalej zabezpečovať správne ústnu hygienu a výživu,“ hovorí prof. MUDr. Neda Markovská, CSc., predsedníčka Výboru Slovenskej komory zubných lekárov pre prevenciu a hlavná odborníčka MZ SR pre zubné lekárstvo.

MUDr. Neda Markovská. Foto: archív MUDr. Markovskej
MUDr. Neda Markovská MUDr. Neda Markovská.

Je pravda, že ak sa kazia mliečne zuby a rodičia im nevenujú pozornosť, rovnako kazivé môžu byť aj trvalé zuby?

Áno, je to pravda, pretože v ústach pretrvávajú vyvolávajúce príčiny zubného kazu: baktérie zubného kazu v zubnom povlaku, nadmerná konzumácia sladených nápojov a jedál, nedostatočná hygiena ústnej dutiny. V období od šiestich do desiatich rokov sa v ústach dieťaťa nachádzajú mliečne aj prerezávajúce sa trvalé zuby, ktoré sú v kazovom riziku z aktívnych baktérií pokazených mliečnych zubov. Okrem toho mnohí rodičia nevedia, že by mali pomáhať svojim deťom s čistením zubov do 9 až 10 rokov veku. Manuálna zručnosť detí je nižšia a nedokážu si dôkladne očistiť všetky plochy zubov. Nevyhnutné je vytváranie návykov starostlivosti o chrup od útleho veku.

Mnoho detí má krivé zuby. Riešia rodičia tieto problémy?

K čeľustnému ortopédovi odosiela deti zubný lekár, ktorý pri preventívnych prehliadkach posudzuje časový stav prerezávania zubov a ich polohu. A tu vidíme ďalší význam pravidelnej preventívnej prehliadky. V niektorých lokalitách je nedostatok čeľustných ortopédov, čo je dané komplikovaným systémom postgraduálneho vzdelávania v tomto odbore. Liečba anomálií je individuálna a obsahuje liečbu snímateľnými a fixnými aparátmi, ktorých indikáciu určuje čeľustný ortopéd vo vzťahu k druhu anomálie a veku pacienta. V súčasnosti sa aj u nás aplikujú najnovšie metódy liečby tzv. neviditeľnými aparátmi, ktoré sú cenovo náročné a majú tiež svoje špecifické indikácie.

Často diskutovanou témou je aj pečatenie a fluoridácia…

Fluoridácia je aplikácia fluoridových zlúčenín na zubné tkanivá s cieľom posilniť zubnú sklovinu a vytvoriť tak obrannú vrstvu pred vznikom zubného kazu. V súčasnosti je indikovaná len lokálna aplikácia fluoridových zlúčenín, teda pôsobením na vonkajší povrch zuba. Fluoridácia je vykonávaná buď v domácej starostlivosti pacientom, alebo je profesionálna – vykonávaná v zubnej ambulancii. Základom je domáca starostlivosť a tú predstavuje používanie zubných pást s obsahom fluoridov. Treba rodičov upozorniť, že zubné pasty dnes vyrábané majú presné určenie podľa veku dieťaťa, čo je potrebné dodržiavať. Je veľkou chybou, ak si malé dieťa čistí zuby zubnou pastou pre dospelých. Podľa rizika kazivosti chrupu, stavu prerezávania zubov určí zubný lekár ďalšie prípravky s obsahom fluoridov na používanie v domácej starostlivosti (ústne vody s obsahom fluoridov, gély). Zubný lekár ďalej určuje potrebu lokálnej aplikácie fluoridov v zubnej ambulancii. Na základe výsledkov vedeckých štúdií a klinických skúseností sa dnes nevykonávajú rôzne metódy výplachov fluoridmi na školách. Základné pravidlo je postavené na zásade individuálnej potreby každého jednotlivca podľa stavu chrupu a rizika zubného kazu.

Pečatenie ryhového systému zubov je účinná metóda prevencie zubného kazu a významne redukuje vznik zubného kazu na žuvacích plochách zubov. Indikáciu určuje zubný lekár u detí so stredným a vysokým rizikom zubného kazu a pri hlbokých ryhách. Kontraindikáciou je nedostatočná ústna hygiena, konzumácia potravy podporujúca vznik zubného kazu, prítomnosť zubného kazu v mliečnom chrupe, niektoré celkové ochorenia.

Môže byť Zubný preukaz dieťaťa reálnou prevenciou zubného kazu?

Rozhodne áno, môže napomáhať prevencii zubného kazu. Bol vytvorený práve ako pomôcka pre rozšírenie vedomostí rodičov, obsahuje odporúčania odborníkov, ako sa starať o ústne zdravie od narodenia. Ich dodržiavanie má pomôcť v prevencii zubného kazu. V krajinách západnej Európy sú na to dôkazy.

Dá sa zabrániť vzniku zubného kazu a jeho komplikáciám?

Prevencia zubného kazu je jednoznačne v rukách pacienta, resp. v rukách rodiča už od narodenia. K prevencii zubného kazu by sme mali ísť ešte pred narodením dieťaťa. A to je v rukách tehotnej ženy, ktorá by mala mať v tehotenstve ošetrené zuby, teda zuby bez zubného kazu a ďasná bez zápalu, teda bez krvácania. To je ďalšie boľavé miesto, keďže ženy u nás počas tehotenstva neabsolvujú dvakrát preventívnu prehliadku. Aj tu sú veľmi negatívne výsledky z roku 2015, keď preventívnu prehliadku dva razy absolvovalo len jedno percento tehotných a raz iba 10 % tehotných žien. Pacienti si musia uvedomiť, že prevencia ústneho zdravia, a najmä zubného kazu je jednoznačne v ich rukách. Ak to v celom rozsahu budú dodržiavať, pocíti to ústna dutina, celkové zdravie, ale aj ich peňaženky. Čistý zub sa nekazí!

Ktoré zuby sa kazia najskôr?

V mliečnom chrupe ako následok podávania sladených nápojov od smädu sú to horné rezáky a z nedostatočnej hygieny sa kazia mliečne stoličky. V trvalom chrupe sa ako prvá kazí prvá stolička, najmä dolná, pretože rodičia si nevšimnú, že sa prerezáva – spočiatku je zakrytá mliečnymi stoličkami. Preto sú dôležité preventívne prehliadky 2-krát ročne, pri ktorých zubný lekár upozorní na túto skutočnosť a poučí rodiča, ako má prerezávajúcu prvú trvalú stoličku čistiť jednozväzkovou kefkou.

Zubné náhrady nepotrebujú len starí ľudia, nosia ich aj mladí. Z akého dôvodu?

Predčasná strata zubov je najčastejšie spôsobená dôsledkom zubného kazu alebo parodontitídy – teda nedostatočnej starostlivosti o ústne zdravie. Okrem toho príčinou môžu byť aj úrazy alebo iné ochorenia v oblasti tváre.

Ceny protetiky každý rok stúpajú. Sú pacienti ochotní investovať do svojho chrupu?

Chýbajúce zuby môžeme nahradiť rôznym spôsobom, od jednoduchých a menej náročných zubných protéz až po fixné náhrady a implantáty, čím však stúpa aj finančná náročnosť. Je dôležité poznamenať, že všetky protetické alternatívy funkčne sanujú chrup. Ceny protéz sa odvíjajú v prvom rade od použitých materiálov a prístrojov, ktoré sa k nám dovážajú zo zahraničia v plnom rozsahu. Dôležité je zdôrazniť, že práve prevencia má byť náhradou protetiky.

Aké sú moderné trendy v estetickej stomatológii?

Termín estetická stomatológia nie je správny – nesprávny preklad – v angličtine sa označuje „esthetic dentistry“ – teda voľne preložené znamená „estetika v zubnom lekárstve“. Jej obsahom je v prvom rade čistý chrup – bez povlaku, zubného kameňa a krvácajúcich ďasien, ošetrený výplňovými materiálmi, ktoré reprodukujú prirodzený vzhľad zdravého zuba. Zároveň sem patria aj protetické ošetrenia rôznymi druhmi zubných náhrad, ale aj liečba anomálneho postavenia zubov čeľustno-ortopedickými aparátmi s cieľom estetického vzhľadu nielen zubov, ale celej harmónie tváre jedinca.

Ako by mala vyzerať správna zubná prehliadka

Bolesťami zubov trpí ľudstvo už odpradávna a ich liečba prešla dlhým vývojom. Prvé zmienky o zubnej výplni amalgámu pochádzajú už zo starovekej Číny. V stredoveku bolo trhanie zubov výsadou kováčov a potulných ránhojičov, neskôr prešlo do kompetencie chirurgov. Začiatkom 18. storočia dal francúzsky chirurg Pierre Fauchard podnet na vznik stomatológie ako samostatného odboru. Obávaný symbol zubárov – zubnú vŕtačku zaviedol do praxe v roku 1872 americký zubár James Beall Morrison.

Zubné vyšetrenie robí stomatológ. Môže ísť o pravidelnú preventívnu prehliadku alebo o akútne vyšetrenie pri bolestiach zubov. V prípade potreby urobí aj špeciálne vyšetrenia zamerané na správne postavenie zubov.

Vyšetrenie zdokumentuje stav vášho chrupu. Overí zdravie zubov, ale aj ďasien, stav zubných protéz či výplní. Odhalí prítomnosť odchýlok od správneho postavenia zubov. Lekár vám pri nej zvyčajne odstráni aj zubný kameň.

Preventívne prehliadky sú dôležité na včasné odhalenie nežiaducich zmien na zube. Na základe jej výsledkov lekár rozhoduje o ďalšej liečbe – vytrhnutí zuba, plombe, vybratí nervu a podobne.

Ako vyzerá vyšetrenie? Pomocou zubárskej sondy lekár skúma pevnosť povrchu jednotlivých zubov a plomb. Zrkadlom si zaisťuje pohľad do menej prístupných miest.

Vyšetrenie si nevyžaduje žiadnu prípravu. Stačí, keď si pred ním vyčistíte zuby a krátko pred ním nebudete nič jesť. Zvyšky potravy zhoršujú prehľadnosť ústnej dutiny.

Výsledok prehliadky sa dozviete okamžite.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #prevencia #ústna hygiena #MUDr. Neda Markovská #zubná prehliadka