Krvný test odhalí melanóm

Austrálski vedci vyvinuli krvný test, ktorý podľa nich dokáže odhaliť melanóm už v jeho raných štádiách.

18.07.2018 11:00
znamienko, rakovina, koža, melanóm Foto:
Krvný test by mal uľahčiť zistenie rakoviny kože skôr, ako sa vyvinie do smrteľného štádia. Ilustračné foto.
debata

Test, ktorý je podľa nich prvý na svete, by mal uľahčiť zistenie rakoviny kože skôr, ako sa vyvinie do smrteľného štádia a mohol by tak zachrániť množstvo životov. Neodhalí však iné typy rakoviny kože. Výsledky výskumu publikovali v magazíne Oncotarget, informácie priniesol spravodajský portál bbc.com.

Test, ktorý vyvinuli na Edith Cowan University v Perthe, zisťuje prítomnosť autoprotilátok, ktoré telo produkuje v počiatočných štádiách melanómu. Vedci jeho účinnosť vyskúšali na vzorke 200 ľudí, z ktorých polovica mala rakovinu. Výsledky testu boli správne v 81,5% prípadov.

Teraz ho čakajú klinické testy, ktoré by mali trvať tri roky. Výskumníci by počas tohto obdobia zároveň chceli zvýšiť jeho presnosť na 90 %. Dúfajú pritom, že používanie testu by mohlo byť schválené do piatich rokov.

V súčasnosti sa lekári pri diagnostikovaní melanómu spoliehajú na vyšetrenie kože a biopsiu. I keď špecialisti dokážu odhaliť zmeny na koži, podľa profesorky Mel Zimanovej, ktorá viedla výskum, by mohol ich test diagnózu urýchliť. A práve včasná diagnóza je v prípade melanómu nesmierne dôležitá.

„Ak dokážeme melanóm odstrániť, kým je tenší ako jeden milimeter, má pacient šancu na prežitie 98 až 99 %,“ vysvetlila s tým, že v momente ako sa rozšíri ďalej, pravdepodobnosť prežitia prudko klesá.

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina kože #melanóm #klinické testy #krvný test