Boj s AIDS je menej úspešný, ako sa dúfalo

Dosiahnutie cieľov, ktoré si OSN stanovila v boji proti syndrómu získaného zlyhania imunity (AIDS), je v ohrození.

18.07.2018 17:00
debata (3)
Boj s AIDS zlyháva. V päťdesiatke krajín sveta... Foto: SHUTTERSTOCK
vírus, HIV, AIDS Boj s AIDS zlyháva. V päťdesiatke krajín sveta počet novo nakazených ľudí stúpa.

V päťdesiatke krajín sveta podľa riaditeľa agentúry OSN pre boj s AIDS (UNAIDS) Michela Sidibého počet novo nakazených v súčasnosti stúpa. Vlani sa vírusom HIV nakazilo 1,8 milióna osôb, na následky ochorenia AIDS zomrelo na svete 940 000 ľudí.

Skratka 90–90–90 v ohrození

„Bijeme na poplach,“ povedal pri predstavovaní aktuálnej správy UNAIDS Sidibé. OSN si pred časom stanovila cieľ, aby do roku 2020 až 90 percent všetkých nakazených vírusom HIV poznalo svoju diagnózu, aby sa 90 percentám z nich dostalo liečby a opäť u 90 percent bolo potlačené množenie vírusu natoľko, aby nebol preukázateľný. Dosiahnutie tohto plánu známeho pod skratkou 90–90–90 je teraz podľa Sidibého v ohrození.

Vlani svoju diagnózu podľa neho poznalo 75 percent nakazených, 79 percent z nich dostávalo lieky a u 81 percent pacientov sa podarilo znížiť koncentráciu vírusu HIV v krvi pod preukázateľnú hranicu.

„Počet ľudí, ktorí zomreli na následky ochorenia AIDS, je v súčasnosti najnižší v tomto storočí,“ uviedol. Radosť z klesajúceho počtu úmrtí podľa neho ale kalí skutočnosť, že sa plnenie cieľov v boji proti AIDS začína zadrhávať. „Neexistujú žiadne prísľuby ďalšej finančnej pomoci. Máme akútny nedostatok personálu v zdravotníctve a pretrváva diskriminácia a stigmatizácia chorých,“ povedal.

Na deti sa zabúda

Obzvlášť na deti sa podľa Sidibého zabudlo. Od roku 2010 sa síce podarilo zabrániť približne 1,4 miliónu nových prípadov nakazenia, aj tak sa ale vlani nakazilo 118 000 detí. „To je ďaleko od stanoveného cieľa, že v roku 2018 nebudú žiadne nové prípady nakazenia detí,“ zdôraznil Sidibé.

Podľa aktuálnych údajov žilo v minulom roku na celom svete 36,9 milióna ľudí s HIV, zhruba 19,6 milióna z nich v subsaharskej Afrike. Novo sa vlani nakazilo 1,8 milióna ľudí. Od začiatku epidémie v polovici 80. rokov minulého storočia sa tak už vírusom HIV nakazilo 77,3 milióna ľudí, z toho 35,4 milióna pacientov zomrelo.

Správa UNAIDS bola zverejnená v stredu (18. júla) pri príležitosti nadchádzajúcej konferencie o AIDS, ktorá začne v pondelok (23. júla) v Amsterdame.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #lieky #HIV #AIDS