Máte citlivé zubné krčky? Čo pomôže

Stáva sa, že vás po príliš horúcich alebo, naopak, studených jedlách a nápojoch rozbolia zuby? Najčastejšou príčinou sú ustupujúce ďasná s následným obnažením zubných krčkov. Na rozdiel od zubnej korunky nie je povrch zubných krčkov chránený tvrdou sklovinou, ale tvorí ho mäkšia zubovina – dentín. Nielenže sú takto odhalené zuby citlivejšie, ale navyše trpia nadmerným obrusovaním (abraziou) zuboviny a sú ohrozené zubným kazom. V tejto súvislosti sa vžil termín „kaz zubných krčkov“.

29.07.2018 06:00
Zub Foto:
Dôležitým doplnkom čistenia zubov sú výplachy fluoridovou ústnou vodou.
debata

Ako sa o odhalené zubné krčky starať

Ak si čistíte zuby horizontálne a ak si navyše zvolíte kefku s tvrdým vláknom, ďasná aj krčky sú vystavené príliš veľkému náporu. A môže dôjsť k nadmernému obrusovaniu zuboviny s následným vznikom takzvaných klinovitých defektov. Preto radšej používajte mäkké zubné kefky a vymieňajte ich každé dva mesiace alebo keď vlákna zubnej kefky stratia svoju pružnosť. Taktiež je dôležité, aby zubná pasta vykazovala nízku abrazivitu a mäkká zubovina zubných krčkov sa tak nadmerne neobrusovala. Dôležitým doplnkom čistenia zubov sú výplachy fluoridovou ústnou vodou, aby sa ošetrili aj tie miesta, kam kefka neprenikne. Na vhodnú techniku čistenia zubov sa opýtajte zubného lekára alebo dentálnej hygieničky.

Odhalené zubné krčky môžu viesť k týmto trom problémom:

  1. Vysoké riziko vzniku zubného kazu v oblasti zubného krčka alebo kazu koreňa. V mieste zubného krčka sa spája zubná korunka s koreňom zuba. Dôsledkom ústupu ďasien dochádza k obnaženiu zubného krčka, ktorý tvorí po obnažení dentín, teda zubovinu. Dentín je mäkší než sklovina a náchylnejší na vznik zubného kazu.
  2. Citlivé zuby sú bolestivé. V dentíne sa nachádzajú veľmi malé kanáliky, ktoré vedú do centrálnej časti zuba bohato pretkanej nervami, ktorá sa nazýva dreň. Keď sú tieto kanáliky otvorené, prenášajú externé podnety do drene. Keď sa zub dostane do kontaktu s horúcimi, so studenými, sladkými alebo s kyslými potravinami či nápojmi, výsledkom je nepríjemná bolesť.
  3. Nadmerná abrazia dentínu. Ak používate pastu s abrazívnymi účinkami, tvrdú zubnú kefku a ak si čistíte zuby horizontálne, môžete ľahko poškodiť mäkkú zubovinu. To môže viesť k nadmernej abrazii dentínu, napríklad ku klinovitým defektom.

Ako chrániť odhalené zubné krčky a citlivé zuby:

  • Zuby si čistite po každom jedle, aspoň dvakrát denne.
  • Používajte jemnú zubnú pastu, ktorá obsahuje aminfluoridy a má nízku abrazivitu.
  • Čistite si zuby mäkkou zubnou kefkou, nečistite horizontálnymi pohybmi a pri čistení na zubnú kefku nevyvíjajte príliš veľký tlak.
  • Najmenej raz denne si vždy po vyčistení zubov vyplachujte ústa ústnou vodou na citlivé zuby.
  • Pravidelne si starostlivo vyčistite všetky medzizubné priestory pomocou medzizubných kefiek alebo zubnej nite.
  • Raz až dvakrát ročne absolvujte preventívnu prehliadku u zubného lekára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zub #ďasná #starostlivosť o zuby