Ako si správne čistiť zuby

Pred čistením si ústa vypláchnite vodou, aby sa odstránili zvyšky jedla a zostatky z kyslých nápojov.

02.08.2018 06:00
zuby, zub, zúbok, ústa, kefka, hygiena,... Foto:
Zoznámte deti so zubnou kefkou už od malička.
debata
  • pred čistením si ústa vypláchnite vodou, aby sa odstránili zvyšky jedla a zostatky z kyslých nápojov
  • kefkou netlačte príliš silno, môžete si poškodiť ďasno a zubné krčky
  • kefku vymeňte za novú vtedy, keď štetiny prestávajú držať svoj tvar a začínajú sa zohýbať do strán, pričom sa radšej rozhodnite pre kefku s mäkkými štetinkami
  • po chorobe ju ihneď vymeňte.

Dospelí

  • Držte kefku pod uhlom 45 stupňov proti ďasnám. Jedna polovica štetín sa dotýka ďasien, druhá polovica zubov
  • Veďte ju pomaly po oblúku hornej čeľuste odpredu dozadu, tlačte ňou na zuby len veľmi jemne a robte krúživé pohyby. Rovnakým spôsobom vyčistite druhú stranu oblúka.
  • Presuňte sa na dolný rad zubov. Kefku ťahajte od ďasien k vrcholu zubov. Tento pohyb zaručí najlepšie odstránenie povlaku a baktérií zo zubov. Rovnako vyčistite aj opačnú stanu.
  • Nezabúdajte ani na predné horné vnútorné plochy. Čistia sa ťažšie, chce to veľa trpezlivosti a cviku.
  • Dajte si záležať na stoličkách, vyčistite si ich zo všetkých strán a presuňte sa na dolné vnútorné plochy
  • Dĺžka čistenia zubov nerozhoduje, dôležité je to, ako si ich čistíme. Ak si zuby čistíte dva razy denne, treba to urobiť poriadne, teda mať správnu techniku. Správnou technikou sa rozumie: jemné krúživé pohyby, ktoré smerujú od ďasien k zubom, počas ktorých sa hlavička kefky pohybuje nielen po zuboch, ale aj v oblasti, kde sa stretávajú zuby a ďasná, dokážu odstrániť plak z povrchu zubov aj z oblasti ďasien. 7. Žiadna klasická zubná kefka však nedokáže vyčistiť ťažko prístupné miesta v priestore medzi zubami. Je preto nutné dočistiť zuby pomocou medzizubnej kefky, čo je vlastne tenký drôtik s jemnými štetinkami, ktorý sa ľahko zavedie do priestoru medzi zubami a vyčistí a vyleští aj toto ťažko prístupné miesto. Súčasťou čistenia zubov by mala byť aj zubná niť. Každý medzizubný priestor by sa mal čistiť minimálne raz denne, samozrejme najlepšie však po každom jedle.

Deti

Začnite čo najskôr. Zoznámte deti so zubnou kefkou už od malička, aby ju považovali za neoddeliteľnú súčasť hygieny. V obchode dostanete aj kefku pre dojčatá, môžete im čistiť zúbky aj nadstavcom na prst. Zuby čistite zábavnou formou. Aby si dieťa na čistenie ľahšie zvyklo, skúste chutnú detskú pastu a veselú zubnú kefku s obrázkami, ktoré si vaše dieťa samo vyberie. Buďte svojmu dieťaťu príkladom. Ukážte mu, že si tiež pravidelne čistíte zuby. Naučte ho, ako si to spríjemniť – napríklad tým, že si ich budete čistiť pri obľúbenej piesni alebo napríklad pri presýpacích hodinách, ktoré odmerajú čas čistenia. Pomôžte si rozprávkami. Spievajte pesničky a rozprávajte rozprávky o Zúbkoch, Kazoch, Kazozuboch, zlých červíkoch, ktoré ničia zuby. Navštívte dentálnu hygieničku. Naučí dieťa správnu techniku čistenia a dôkladne vyčistí nielen povrch zubov, ale aj medzizubné priestory. Poradí, ktoré zubné pasty a kefky používať, ako ich správne používať. Nerobte zo zubára strašiaka. Používať ho ako vyhrážku naruší vzťah dieťaťa k stomatológovi. Nezabúdajte: Prvá návšteva zubára by mala byť po prvom roku života. Na preventívnu prehliadku treba chodiť dvakrát do roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zub #čistenie zubov #ústna hygiena #medzizubné čistenie