Zdravý úsmev: Nie štrbavému letu

Najčastejšie úrazy medzi dospelými sú dôsledkom bicyklovania a korčuľovania alebo behu. Stačí chvíľa nepozornosti a ľudské telo zdobia odreniny či pomliaždeniny. V niektorých prípadoch zanechá šport alebo turistika prázdnu stopu v chrupe. Ako postupovať pri vybití zuba?

17.08.2018 14:00
zub, implantát Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Po úraze je veľmi dôležité zachovať rozvahu. V prípade, ak vybitý zub nájdeme a nie je zlomený, šanca na jeho záchranu existuje. Odporúčam vložiť ho do mlieka a urgentne vyhľadať stomatológa. Čas hrá v tomto prípade prvé husle,“ hovorí o prvej pomoci doktor Libor Michna z bratislavskej stomatologickej kliniky ArtDentistic.

Podceniť stratu zuba po úraze skúsený stomatológ neodporúča. Následný estetický defekt nie je jediným problémom. „Rozhodne odporúčam návštevu zubára. Pri vybití zuba môže dôjsť aj k poškodeniu koreňa či zlomenine čeľuste. Zanedbanie týchto dôsledkov môže v budúcnosti pacientovi spôsobiť ďalšie nebezpečné ochorenia,“ varuje doktor Michna. V prípade, ak je zub po úraze značne poškodený alebo ho nie je možné nájsť, riešením problému môže byť zubná náhrada. Pacient sa môže rozhodnúť pre konvenčný mostík, snímateľnú protézu alebo dentálny implantát. „Kým pri prvej alternatíve dochádza k obrúseniu priľahlých zubov, pri protéze trpí zub, o ktorý sa náhrada opiera, a zároveň aj mäkké i tvrdé tkanivo pod ňou. Z tohto pohľadu je ideálnym riešením dentálny implantát,“ hovorí stomatológ.

Dentálny implantát predstavuje funkčnú, estetickú a zároveň dokonalú náhradu chýbajúceho zuba. „Do kosti pacienta sa na miesto koreňa aplikuje titánová náhrada. Po zahojení sa na implantát nasadí titánová nadstavba a následne keramická korunka, ktorá je ako jediná viditeľná voľným okom,“ opisuje priebeh zákroku doktor Michna.

Pred zákrokom je nutné absolvovať komplexné vyšetrenie chrupu, prípadne jeho zostatkov, a tiež ústnej dutiny. Klienti sú podrobení CT vyšetreniu, dôsledne je sledovaný aj stav mäkkých a tvrdých tkanív. „Pacientov zdravotný stav musí byť pred zákrokom uspokojivý, ide totiž o chirurgický zákrok. Práve vďaka tomu predstavujú implantáty nádej aj pre pacientov, ktorí trpia parodontitídou. Aj im vieme pomôcť, ale primárne sa musíme zamerať práve na toto ochorenie. Až potom môžeme pristúpiť k implantátom,“ vysvetľuje.

Hojenie rán prebieha zväčša bez komplikácií, bez bolesti. V ojedinelých prípadoch sa dostaví mierny pooperačný opuch. „Celkové zhojenie implantátu s kosťou pacienta trvá približne tri mesiace. Po zákroku odporúčame pacientom konzumovať na krátky čas mäkšiu stravu, obmedziť horúce jedlá a nápoje a vyhýbať sa fyzickej námahe. Nasadenie keramickej korunky je veľmi rýchly proces vzhľadom na primárne plánovanie, zvyčajne pacient odchádza po 30 minútach,“ dodáva stomatológ Libor Michna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zubári #zub #úrazy